Kartlegging av AM i Norden

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 26 januar 2022
Mikael Melitshenko, forretnings- og prosjektutvikler ved Alfred Nobel Science Park i Örebro. Foto: Pressebilde

Alfred Nobel Science Park, Dansk AM Hub og Mechatronics Innovation Lab har kartlagt AM-landskapet i tre nordiske land med undersøkelsen «AM Nordic – Improving the Nordic collaboration with AM». Resultatene viser at det er likheter og forskjeller mellom aktørene i Sverige, Danmark og Norge.

– Det er interessant at de tre landene har gått i litt forskjellige retninger. I Sverige bruker for eksempel en høyere andel av forskningsinstitusjonene additiv produksjon enn i Norge og Danmark, sier Mikael Melitshenko, forretnings- og prosjektutvikler ved Alfred Nobel Science Park, som har utført studien i Sverige.

I 2020 gjennomførte Alfred Nobel Science Park en studie kun på det svenske markedet med samme problemstillinger. Det er nå gjennomført en sammenlignende studie som også inkluderer Danmark og Norge. En fortsettelse av et samarbeid som 3dp Norge skrev om tidligere. Formålet med undersøkelsen er å vise hvor de nordiske AM-organisasjonene befinner seg i dag.

Mest for internt bruk eller for kunder
Når det gjelder hva som er den primære AM-aktiviteten for organisasjonene, svarer omtrent en fjerdedel at de 3D-printer til internt bruk eller for kunder. Like mange tilbyr råd eller annen service i forbindelse med 3D-printing.

Illustrasjon: Danske AM Hub

Produksjon av produkter og komponenter er det de fleste organisasjoner gjør når det kommer til 3D-printing (68 prosent). Litt over halvparten svarer at de driver med produktutvikling eller rådgivning. Litt færre svarer på utdanning eller designoptimalisering.

Forskjeller mellom landene
Her er det imidlertid nasjonale forskjeller. I Sverige er det flere som har ansvar for utvikling og utdanning samt produktutvikling. Danmark har derimot et større fokus på rådgivning og salg av hardware, mens Norge i stor grad benytter teknologien til produktutvikling og rådgivning.

Totalt oppgir 76 prosent at de printer kommersielt, og 24 prosent at de driver med ikke-kommersiell virksomhet. I Sverige er det tallet henholdsvis 64 og 35 prosent.

Ulike polymerer er det vanligste materialet i de tre landene, etterfulgt av metall og kompositt. Sverige og Norge trykker imidlertid i metall i større grad enn Danmark.

Oppsummert kan det sies at det i Sverige er et sterkt fundament av forsknings- og utdanningsinstitusjoner som bruker additiv produksjon. I Danmark er det betydelig flere kommersielle aktører og de norske AM-organisasjonene printer i stor grad for internt bruk.

«Å bygge bro over landenes økosystemer»
Det overordnede målet for samarbeidet mellom de tre landene er å få fart på samarbeidet over landegrensene, bidra til en grønn omstilling og at kunnskap om AM overføres til industrien.

– Det handler om hvordan man kan bygge bro mellom landenes økosystemer for additiv produksjon. Hvordan kan danske selskaper ta del i Sveriges ekspertise når det gjelder metallprinting? Og hva kan de svenske selskapene lære om polymer-materialer fra danskene?

Prosjektet er finansiert av Interreg ÖKS, Öresund-Kattegatt-Skagerrak og derfor er ikke Finland inkludert i studien. Planen er å gjenta undersøkelsen med jevne mellomrom fremover, og håpet er da å kunne inkludere Finland også.

– Det hadde vært interessant å inkludere Finland fordi jeg tror det er mange likheter med Sverige når det gjelder utviklingen av AM. Industristrukturene ser like ut og begge land har mange industribedrifter, sier Mikael Melitsjenko.

Løpende livssyklusanalyse
Det pågår også en studie som sammenligner klimaavtrykket mellom konvensjonelle produksjonsmetoder og additiv produksjon, for tre ulike produkter. Denne livssyklusanalysen (LCA) skal vise fordelene med AM som en miljømessig bærekraftig produksjonsmetode. Resultatene forventes å være klare snart.


Kort om studiet

«AM Nordic – Improving the Nordic collaboration with AM» er et samarbeid mellom Dansk AM Hub, Alfred Nobel Science Park og Mechatronics Innovation Lab.

Totalt 150 organisasjoner ble spurt og 108 av disse svarte. De har måttet svare på 14 spørsmål om blant annet hva slags tjenester de tilbyr, hvilke teknologier de jobber med og hvilke maskiner de har.

Les mer

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683

Kriserammede Velo3D får ny majoritetseier

I fjor høst kjøpte Elon Musks Space X lisenser for Velo3Ds AM-teknologi. Dette tydet på økonomiske problemer i selskapet. Det er nå annonsert at Arrayed Notes Acquisition blir ny majoritetseier i bytte mot gjeldsnedskrivning.
Velo3D

75 prosents vektredusering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions og Hexagon har redesignet en stor komponent for et Boeing-fly. Gjennom additiv produksjon og design for additiv produksjon (DfAM) kunne både vekten og antall deler reduseres betydelig.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683