Kartlegging av AM i Norden

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 26 januar 2022
Mikael Melitshenko, forretnings- og prosjektutvikler ved Alfred Nobel Science Park i Örebro. Foto: Pressebilde

Alfred Nobel Science Park, Dansk AM Hub og Mechatronics Innovation Lab har kartlagt AM-landskapet i tre nordiske land med undersøkelsen «AM Nordic – Improving the Nordic collaboration with AM». Resultatene viser at det er likheter og forskjeller mellom aktørene i Sverige, Danmark og Norge.

– Det er interessant at de tre landene har gått i litt forskjellige retninger. I Sverige bruker for eksempel en høyere andel av forskningsinstitusjonene additiv produksjon enn i Norge og Danmark, sier Mikael Melitshenko, forretnings- og prosjektutvikler ved Alfred Nobel Science Park, som har utført studien i Sverige.

I 2020 gjennomførte Alfred Nobel Science Park en studie kun på det svenske markedet med samme problemstillinger. Det er nå gjennomført en sammenlignende studie som også inkluderer Danmark og Norge. En fortsettelse av et samarbeid som 3dp Norge skrev om tidligere. Formålet med undersøkelsen er å vise hvor de nordiske AM-organisasjonene befinner seg i dag.

Mest for internt bruk eller for kunder
Når det gjelder hva som er den primære AM-aktiviteten for organisasjonene, svarer omtrent en fjerdedel at de 3D-printer til internt bruk eller for kunder. Like mange tilbyr råd eller annen service i forbindelse med 3D-printing.

Illustrasjon: Danske AM Hub

Produksjon av produkter og komponenter er det de fleste organisasjoner gjør når det kommer til 3D-printing (68 prosent). Litt over halvparten svarer at de driver med produktutvikling eller rådgivning. Litt færre svarer på utdanning eller designoptimalisering.

Forskjeller mellom landene
Her er det imidlertid nasjonale forskjeller. I Sverige er det flere som har ansvar for utvikling og utdanning samt produktutvikling. Danmark har derimot et større fokus på rådgivning og salg av hardware, mens Norge i stor grad benytter teknologien til produktutvikling og rådgivning.

Totalt oppgir 76 prosent at de printer kommersielt, og 24 prosent at de driver med ikke-kommersiell virksomhet. I Sverige er det tallet henholdsvis 64 og 35 prosent.

Ulike polymerer er det vanligste materialet i de tre landene, etterfulgt av metall og kompositt. Sverige og Norge trykker imidlertid i metall i større grad enn Danmark.

Oppsummert kan det sies at det i Sverige er et sterkt fundament av forsknings- og utdanningsinstitusjoner som bruker additiv produksjon. I Danmark er det betydelig flere kommersielle aktører og de norske AM-organisasjonene printer i stor grad for internt bruk.

«Å bygge bro over landenes økosystemer»
Det overordnede målet for samarbeidet mellom de tre landene er å få fart på samarbeidet over landegrensene, bidra til en grønn omstilling og at kunnskap om AM overføres til industrien.

– Det handler om hvordan man kan bygge bro mellom landenes økosystemer for additiv produksjon. Hvordan kan danske selskaper ta del i Sveriges ekspertise når det gjelder metallprinting? Og hva kan de svenske selskapene lære om polymer-materialer fra danskene?

Prosjektet er finansiert av Interreg ÖKS, Öresund-Kattegatt-Skagerrak og derfor er ikke Finland inkludert i studien. Planen er å gjenta undersøkelsen med jevne mellomrom fremover, og håpet er da å kunne inkludere Finland også.

– Det hadde vært interessant å inkludere Finland fordi jeg tror det er mange likheter med Sverige når det gjelder utviklingen av AM. Industristrukturene ser like ut og begge land har mange industribedrifter, sier Mikael Melitsjenko.

Løpende livssyklusanalyse
Det pågår også en studie som sammenligner klimaavtrykket mellom konvensjonelle produksjonsmetoder og additiv produksjon, for tre ulike produkter. Denne livssyklusanalysen (LCA) skal vise fordelene med AM som en miljømessig bærekraftig produksjonsmetode. Resultatene forventes å være klare snart.


Kort om studiet

«AM Nordic – Improving the Nordic collaboration with AM» er et samarbeid mellom Dansk AM Hub, Alfred Nobel Science Park og Mechatronics Innovation Lab.

Totalt 150 organisasjoner ble spurt og 108 av disse svarte. De har måttet svare på 14 spørsmål om blant annet hva slags tjenester de tilbyr, hvilke teknologier de jobber med og hvilke maskiner de har.

Les mer

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

Siste nytt

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Audi Sport sparer flere uker på å 3D-printe verktøy

Da den nye elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseres, trengte Audi-fabrikken i Heilbronn, Tyskland, raskt å skaffe 200 verktøy, jigger og fiksturer. Løsning? 3D-printing og programvare for design-automatisering.
Audi-Trinckle-0H6A1913-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt