Protolabs damper 3D-printede deler

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 19 januar 2022

Protolabs er den første europeiske 3D-printaktøren som som lanserer damputjevning for 3D-printede deler. Denne etterbehandlingen er et betydelig fremskritt for additiv produksjon, siden den forbedrer overflatefinishen til en plastdel selv på de mest komplekse geometriene.

– Med additiv produksjon kan en ingeniør designe og produsere komplekse deler, og sammenlignet med sprøytestøping er 3D-printing perfekt for produksjon i små volumer, sier Andrea Landoni, produktsjef for 3D-printing hos Protolabs i EMEA-området. –Overflatefinishen på sprøytestøping er derimot mye jevnere enn for 3D-printing. Takket være damputjevning kan vi nå fjerne den forskjellen og jevne ut og tette selv de minste hullene på overflatene til 3D-printede deler. Dette gjør at deler produsert med additiv produksjon i disse materialene kan brukes i mange flere sammenhenger hvor det av estetiske og funksjonelle årsaker stilles krav til en meget jevn overflatefinish, forklarer Landoni.

Prosessen forbedrer også de mekaniske egenskapene til delene med økt omfang ved brudd og påvirker også den generelle styrken. De tette og jevnere overflatene er også vanntette og lufttette og lettere å rengjøre, heter det i en pressemelding. Den nye automatiserte prosessen er nå tilgjengelig for  materialene PA-12 og  TPU-01.

– Fordi etterbehandlingsprosessen er automatisert, kan den brukes til mange flere geometrier enn en manuell nivelleringsprosess, som kan være begrenset da det kan være vanskelig å få tilgang til alle overflater, fortsetter Andrea Landoni. – Dette betyr at du kan få alle fordelene ved additiv produksjon og samtidig oppnå en overflatefinish som kan sammenlignes med sprøytestøping.

Forbedret vanntetting åpner for en rekke bruksområder, inkludert tanker, væskeførende rør og ledninger, ventildeksler og oljebeholdere, mens det medisinske området og annen industriell bruk vil kunne dra nytte av enklere rengjøring takket være en jevnere overflate.

Etter å ha produsert delene med selektiv lasersintring (SLS) eller Multi Jet Fusion (MJF), flytter teamet ved Protolabs delene til et utjevningskammer som varmer dem opp og introduserer et overflatemiddel. Midlet fordampes under kontrollerte forhold og dampen spres over overflaten av alle deler. Dette får overflatene til å smelte, kondensere og omfordele materialet for å jevne ut topper og tette selv de minste hullene.

Andrea Landoni ansvarlig for 3D-printing hos Protolabs EMEA.

– Denne prosessen er for øyeblikket tilgjengelig for standard nylonmaterialene PA-12 og det elastiske materialet TPU-01, som dekker mange potensielle bruksområder, konkluderer Andrea Landoni. – Vi tester for tiden prosessen på flere materialer, så følg med!

– Den nye tjenesten er bare ett av Protolabs store totaltilbud. Vi tar oss av hele prosessen, fra første opplasting av en kundes CAD, til levering av ferdige deler. Og med våre applikasjonsingeniørteam – ingeniøreksperter som gir støtte og råd underveis – tilbyr vi en omfattende tjeneste med mye hjelp til kunden og som også er svært effektiv, avslutter Landoni.

Les mer

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Wohlers Report: Sterk økning for AM i metall

Den store årlige trendrapporten for additiv produksjon og 3D-printing, Wohlers Report, har landet. Årets rapport viser blant annet at AM i metall økte med 24,4 prosent i løpet av fjoråret.
Wohlers-Report-Graph-2024-V1-1536x1536-1-1024x1024-1

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden