Trender innen additiv produksjon i 2022

Dentalområdet er spådd å bli et av de største markedene innen additiv produksjon i 2022, i hvert fall ifølge de ekspertene som er forespurt av 3D Printing Media Network. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Tryggere logistikkkjeder, økt fokus på bærekraft og mer automatisering og smart teknologi. Dette er noen av trendene innen additiv produksjon som bransjenettstedet 3D Printing Media Network har identifisert ved hjelp av en haug med eksperter.

Blant selskapene som bidro til analysen er Azul 3D, Cecimo, Desktop Metal, Formlabs, Jabil, Materialise, McKinsey & Company, Nexa3D og Shapeways. Alt i alt ser vi en mer moden AM-industri med applikasjoner som kan endre bransjen og økt forståelse for hvor og når additiv produksjon kan utgjøre en forskjell.

Mer pålitelige logistikkkjeder
De undersøkte ekspertene peker på totalt fem ulike trender for det kommende året. Først og fremst handler det om logistikkjedene, et tema som har vært hett under pandemien og som alle eksperter trekker frem som en viktig trend i 2022. Formlabs svarer at 3D-printing kan posisjonere seg som “en av de mest allsidige måtene for bedrifter for å redusere risikoen for logistikkjedene deres”.

EU-kommisjonen har i sin europeiske industristrategi uttalt at den bør investere i teknologier med større fleksibilitet og investere i nye forretningsmodeller som ikke er like følsomme for forstyrrelser. Dette indikerer at additiv produksjon har muligheten til å ta et stort skritt fremover.

Samarbeid, automatisering og smart teknologi
Samarbeid er en annen trend som trekkes frem, ikke bare i 3D-industrien men også med andre bransjer. Shapeways sier det slik: “Tradisjonelle produsenter vil fortsette å integrere digitale prosesser, og dra nytte av 3D-utskrift på forespørsel.”

Automatisering og smart teknologi er noe som er avgjørende for å kunne skalere opp og effektivisere produksjonen med additiv produksjon, er ekspertene også enige om. Ikke minst når det kommer til 3D-printingens “skitne lille hemmelighet”, etterbehandlingen.

En av Nexa3Ds grunnleggere, Avi Reichental, oppsummerer det slik: “Når flere selskaper går over til middels og høyt volumproduksjon ved bruk av additiv produksjon, vil vi se en økt etterspørsel etter etterbehandlingsløsninger og komplette fabrikkautomatiseringsløsninger. Disse vil være forankret av avansert og adaptiv maskinlæring for større produksjonskonsistens og avkastning”.

Flere bransjer tar i bruk teknologien
Eksperter er også enige om at flere og flere områder vil ta i bruk additiv produksjon i 2022. Flere av dem trekker frem spesielt to bransjer som potensielt kan skille seg ut: medisin og dental.

Ifølge bransjeforeningen Cecimos markedstrendundersøkelse vil medisinsk sektor i 2022 være ledende når det gjelder bruk av additiv produksjon. Dette fordi luftfartsindustrien, som tradisjonelt har vært en viktig aktør i denne sammenheng, fortsatt sliter med å komme seg etter virkningene av pandemien.

Luke Winston, Chief Business Officer i Formlabs, forklarer hvorfor disse to bransjene kan omfavne 3D-utskrift: “Når helsesektoren fortsetter å kjempe med utfordringer som mangel på arbeidskraft, den pågående pandemien og etterspørselen etter mer personlig pleie, kan 3D-utskriftsteknologi både forbedre og effektivisere viktige medisinske prosesser. Disse kravene kan bety et vendepunkt som vil føre til økt bruk av 3D-printing. Dentalindustrien vil fortsette å se en økning i innovasjon innen AM, samtidig som den opplever ytterligere konkurransedyktig vekst innen viktige applikasjoner, spesielt kjeveortopedisk produksjon.”

En grønn vei videre?
Til slutt handler det om bærekraft. Både når det gjelder å nå grønnere produksjonsmål og at teknologien i seg selv har bærekraftige fordeler som lokal produksjon, mindre materialforbruk og lettere deler.

Desktop Metal ser spørsmålet om bærekraft som en viktig faktor for å akselerere bruken av additiv produksjon. “Nye bærekraftsforventninger fra statlige og føderale myndigheter vil drive selskaper til å omfavne den fjerde industrielle revolusjonen,” sa Jonah Myerberg, medgründer, CTO og SVP for Global Engineering, Desktop Metal.

Les mer om undersøkelsen her (på engelsk).

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *