Hvetekli fra pastaproduksjon blir filament

Utstillingsstativ for pasta laget av hveteklifilament. Foto: Pressebilde

Hvordan kan avfall fra pastaproduksjon resirkuleres og ved hjelp av 3D-printing bli et helt nytt produkt? Et produkt som deretter kan brukes til å markedsføre pasta i butikk.

Det polske startup-selskapet Greenfill3D ønsker å avslutte produksjonssirkelen med en ny filament av hvetekli.

Selskapet har utviklet det de hevder er verdens første materiale for additiv produksjon basert på hvetekli. Hvetekli er et restprodukt fra produksjon av pasta og nudler.

Tanken bak produktet er en sirkulær økonomi med null avfall. Materialene som Greenfill3D produserer skal være økologisk og biologisk nedbrytbare.

Lukter nybakt brød
Prosjektet er et samarbeid med Maspex Group, som er en av Europas største matprodusenter, som forsyner Greenfill3D med selve råvaren. Hveteklien siktes og tørkes før den blandes til en kompositt med PLA og bearbeides i industrimiljø til en tynn filamenttråd.

Det nye filamentet har fått navnet GF3D Branfill3D. I følge produsenten har delene trykket med materialet en spenstig og jevn overflatefinish. Som en ekstra bonus får materialet under trykkprosessen lukten av nybakt brød, en duft som sitter lenge på de trykte delene.

Kan brukes i flere bransjer
Etter å ha utviklet prototyper av en POS-stand (Point of Sales), vil et ferdig produkt nå komme i salg, kalt “ecoPOS”. Den består av 20 prosent hveteklifilament med hylleforbindelser laget av PLA som er montert på en sokkel laget av 100 prosent resirkulerbar papp. Stativet består av totalt 34 trykte deler som deretter settes sammen.

Greenfill3D har en 3D-printerfarm med over 40 maskiner i den polske byen Lodz. Det er også mulig å produsere andre produkter av materialet, som hverdagsgjenstander, pyntegjenstander men også industriprodukter. Det gjennomføres for tiden tester med en kunde i bilindustrien og selskapet har til hensikt å teste materialet i andre bransjer i fremtiden.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *