Baner veien for automatisert produksjon

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 8 mars 2022
Jan Löfving, administrerende direktør, og Ronnie Petersson, salgssjef, foran det siste tilskuddet til maskinparken, en EOS P500. Foto: Anja Degerholm

Med en ny rask EOS P500 i maskinparken sikter Prototal Industries mot volumproduksjon med SLS i enda større skala – og på en bærekraftig måte. I kikkerten har selskapet også en helautomatisert produksjonsflyt som er utviklet i tett samarbeid med EOS.

Installasjonen av en EOS P500-maskin hos Prototal GTP i Ystad er den første i Norden. Selskapet har allerede et stort antall systemer med SLS-teknologi for industriell bruk og det nye tilskuddet vil både utfylle og styrke Prototals tilbud med ytelse når det gjelder produksjonshastighet, nøyaktighet og repeterbarhet.

– Det er en maskin som er spesielt utviklet for serieproduksjon. Maskinen har en forbedret prosesskontroll som gir høyere repeterbarhet og mindre toleransespredning i hele byggekammeret. Den produserer også detaljer med finere overflatejevnhet, sier Jan Löfving, administrerende direktør i Prototal Industries.

Biobasert plastmateriale
Prototal-eide 1zu1 i Østerrike har installert to EOS P500-er og bruker EOS PA12-materialer. Den nyinstallerte 3D-printeren i Ystad skal produsere med et nytt helt biobasert polymermateriale fra EOS som Prototal er testpilot for: PA11. Basen av materialet er en vegetabilsk olje laget av ricinusfrø. Fordelene er, i tillegg til å være biobasert, at den for eksempel er seig, fleksibel og med god kjemikaliebestandighet. Fremfor alt skal det muliggjøre bærekraftig additiv produksjon.

– Som en stor aktør ønsker vi å vise vei når det gjelder bærekraft. Det er også stor etterspørsel etter mer miljøvennlige materialer, ikke minst fra bilindustrien, men også fra annen produksjonsindustri, sier Jan Löfving.

Maskinparken hos Prototal GTP har allerede en rekke AM-systemer fra EOS, inkludert flere EOS P760.

Optimaliser skriveren
Prototal bruker allerede materialet, blant annet i Danmark og Storbritannia, men da i mer tradisjonelle SLS-systemer, hovedsakelig til prototypeproduksjon.

– Det passet oss perfekt å bytte til PA11 med investeringen av EOS P500, som virkelig er en topp moderne maskin for serieproduksjon, sier Ronnie Petersson, salgssjef i Prototal Industries.

Det pågår for tiden finjustering for å optimalisere bruken av materialet i skriveren. Når det er klart regner Prototal med å raskt kunne få et stort volum i produksjon.

– Selv om vi styrker satsingen på serieproduksjon, betyr ikke det at prototypeproduksjonen forsvinner. Det er to deler som utfyller hverandre, understreker Ronnie Pettersson.

Automatisert flyt neste gang
Fremover venter flere investeringer når det gjelder teknologi og materialer for å kunne foredle selskapets tilbud. For tiden har Prototal Industries en maskinpark med over 80 profesjonelle AM-systemer. I nær fremtid er tanken å introdusere en helautomatisert produksjonsflyt, en ekte ende-til-ende-løsning. Det pågår et intensivt samarbeid med EOS for å kunne utvikle en slik løsning. Dette inkluderer automatisering av flere arbeidstrinn ved hjelp av roboter.

– Det skal være mulig å trykke på en knapp på kvelden og morgenen etter når du kommer på jobb skal delen være printet, ferdigstilt og pakket, sier Ronnie Petersson.

– Layouten vi har i dag har ikke den arbeidslinje-tankegangen, det er fortsatt mye arbeid som gjøres manuelt. Vi må utvikle et helt nytt oppsett av fabrikken for å effektivisere og optimere flyten, sier Jan Löfving.

Snart vil denne layouten være en saga blott. Tanken er å snart legge til en helautomatisert produksjonslinje.

Raskere leveranser
For kunden skulle dette kunne bety lavere kostnad per del, men også at produksjonen kan skje mye raskere.

– Vi har stor tro på 3D-printing som en måte å kunne kutte bedrifters lager og levere produkter akkurat i tide, sier Ronnie Petersson.

Anleggene i Ystad og i Danmark er de første i denne transformasjonen som vil skje steg for steg. Nylig ble Prototal også det første medlemmet av EOS sitt nye partnernettverk for ende-til-ende produksjon innen additiv produksjon, hvor formålet er økt automatisering og serieproduksjon.

Markus Glasser, Senior Vice President EMEA i EOS, kommenterer samarbeidet med Prototal som følger:

– Prototal er den ideelle partneren for å gå inn i serieproduksjonsløsninger med høyt volum. Å lage en digital celle for additiv produksjon med en helautomatisert og digitalisert EOS P500 for en bærekraftig løsning er neste steg. Det er et enormt behov og press i bransjen for å gjøre produksjonen og produktene deres til grønne – vårt slitesterke PA 11-materiale kombinert med EOS P500 er det perfekte første steget.

Fortsatt vekst
Investeringene og investeringene som gjøres er i tråd med selskapets fastsatte vekstmål om å doble omsetningen innen 2024.

– Vi har sikret oss plass ved flere av våre anlegg og utvidet enkelte steder. Dette for å kunne støtte veksten som vi forventer å skape. Dette vil skje både gjennom organisk vekst og gjennom flere oppkjøp, sier Jan Löfving.

EOS P500

  • Teknologi: SLS (Selective Laser Sintering).
  • Byggevolum: 500 x 330 x 400 millimeter.
  • Byggehastighet: 6,6 l/h. Utstyrt med to kraftige 70-watts lasere.

Les mer

To nye 3D-printere fra Formlabs

3D-printerprodusent Formlabs har lansert sine nye stasjonære harpiks 3D-skrivere, Form 4 og varianten, Form 4B.
Screenshot

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Siste nytt

To nye 3D-printere fra Formlabs

3D-printerprodusent Formlabs har lansert sine nye stasjonære harpiks 3D-skrivere, Form 4 og varianten, Form 4B.
Screenshot

Dømt til bot på 17 millioner dollar for patentkopiering

3D-printerprodusenten Markforged har blitt pålagt å betale Continuous Composites 17,34 millioner dollar som en del av et patentsøksmål som startet i 2021.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1