mandag 16 mai – uke 20
Jan Löfving, administrerende direktør, og Ronnie Petersson, salgssjef, foran det siste tilskuddet til maskinparken, en EOS P500. Foto: Anja Degerholm
Med en ny rask EOS P500 i maskinparken sikter Prototal Industries mot volumproduksjon med SLS i enda større skala – og på en bærekraftig måte. I kikkerten har selskapet også en helautomatisert produksjonsflyt som er utviklet i tett samarbeid med EOS.
Installasjonen av en EOS P500-maskin hos Prototal GTP i Ystad er den første i Norden. Selskapet har allerede et stort antall systemer med SLS-teknologi for industriell bruk og det nye tilskuddet vil både utfylle og styrke Prototals tilbud med ytelse når det gjelder produksjonshastighet, nøyaktighet og repeterbarhet.
– Det er en maskin som er spesielt utviklet for serieproduksjon. Maskinen har en forbedret prosesskontroll som gir høyere repeterbarhet og mindre toleransespredning i hele byggekammeret. Den produserer også detaljer med finere overflatejevnhet, sier Jan Löfving, administrerende direktør i Prototal Industries.
Biobasert plastmateriale
Prototal-eide 1zu1 i Østerrike har installert to EOS P500-er og bruker EOS PA12-materialer. Den nyinstallerte 3D-printeren i Ystad skal produsere med et nytt helt biobasert polymermateriale fra EOS som Prototal er testpilot for: PA11. Basen av materialet er en vegetabilsk olje laget av ricinusfrø. Fordelene er, i tillegg til å være biobasert, at den for eksempel er seig, fleksibel og med god kjemikaliebestandighet. Fremfor alt skal det muliggjøre bærekraftig additiv produksjon.
– Som en stor aktør ønsker vi å vise vei når det gjelder bærekraft. Det er også stor etterspørsel etter mer miljøvennlige materialer, ikke minst fra bilindustrien, men også fra annen produksjonsindustri, sier Jan Löfving.
Optimaliser skriveren
Prototal bruker allerede materialet, blant annet i Danmark og Storbritannia, men da i mer tradisjonelle SLS-systemer, hovedsakelig til prototypeproduksjon.
– Det passet oss perfekt å bytte til PA11 med investeringen av EOS P500, som virkelig er en topp moderne maskin for serieproduksjon, sier Ronnie Petersson, salgssjef i Prototal Industries.
Det pågår for tiden finjustering for å optimalisere bruken av materialet i skriveren. Når det er klart regner Prototal med å raskt kunne få et stort volum i produksjon.
– Selv om vi styrker satsingen på serieproduksjon, betyr ikke det at prototypeproduksjonen forsvinner. Det er to deler som utfyller hverandre, understreker Ronnie Pettersson.
Automatisert flyt neste gang
Fremover venter flere investeringer når det gjelder teknologi og materialer for å kunne foredle selskapets tilbud. For tiden har Prototal Industries en maskinpark med over 80 profesjonelle AM-systemer. I nær fremtid er tanken å introdusere en helautomatisert produksjonsflyt, en ekte ende-til-ende-løsning. Det pågår et intensivt samarbeid med EOS for å kunne utvikle en slik løsning. Dette inkluderer automatisering av flere arbeidstrinn ved hjelp av roboter.
– Det skal være mulig å trykke på en knapp på kvelden og morgenen etter når du kommer på jobb skal delen være printet, ferdigstilt og pakket, sier Ronnie Petersson.
– Layouten vi har i dag har ikke den arbeidslinje-tankegangen, det er fortsatt mye arbeid som gjøres manuelt. Vi må utvikle et helt nytt oppsett av fabrikken for å effektivisere og optimere flyten, sier Jan Löfving.
Snart vil denne layouten være en saga blott. Tanken er å snart legge til en helautomatisert produksjonslinje.
Raskere leveranser
For kunden skulle dette kunne bety lavere kostnad per del, men også at produksjonen kan skje mye raskere.
– Vi har stor tro på 3D-printing som en måte å kunne kutte bedrifters lager og levere produkter akkurat i tide, sier Ronnie Petersson.
Anleggene i Ystad og i Danmark er de første i denne transformasjonen som vil skje steg for steg. Nylig ble Prototal også det første medlemmet av EOS sitt nye partnernettverk for ende-til-ende produksjon innen additiv produksjon, hvor formålet er økt automatisering og serieproduksjon.
Markus Glasser, Senior Vice President EMEA i EOS, kommenterer samarbeidet med Prototal som følger:
– Prototal er den ideelle partneren for å gå inn i serieproduksjonsløsninger med høyt volum. Å lage en digital celle for additiv produksjon med en helautomatisert og digitalisert EOS P500 for en bærekraftig løsning er neste steg. Det er et enormt behov og press i bransjen for å gjøre produksjonen og produktene deres til grønne – vårt slitesterke PA 11-materiale kombinert med EOS P500 er det perfekte første steget.
Fortsatt vekst
Investeringene og investeringene som gjøres er i tråd med selskapets fastsatte vekstmål om å doble omsetningen innen 2024.
– Vi har sikret oss plass ved flere av våre anlegg og utvidet enkelte steder. Dette for å kunne støtte veksten som vi forventer å skape. Dette vil skje både gjennom organisk vekst og gjennom flere oppkjøp, sier Jan Löfving.
EOS P500
Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2022
EOS grunnla konsulentenheten Additive Minds i 2016. Når EOS skulle stille ut på den svenske Elmia 3D messen, inviterte de med seg en konsulent fra Additive Minds for å vise hvordan man kan hjelpe bedrifter med å utnytte det potensialet som ligger i industriell 3D-utskrift.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
På 3DVerkstans stand under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai fant vi Spectram Technology, som viser frem sin robotintegrasjon for metallprinting, og Markforged, som tok med seg en “feltutgave” av 3D-printeren X7.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Massivit 3D satser på det nordiske markedet. Björn Björnström har i snart ett år vært selskapets representant i Norden, og under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai var han på plass for å vise mulighetene med den patenterte GDP-teknologien for storskala 3D-printing.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Fremdrift av romfartøyer er et område hvor EOS og Hyperganic har slått sine pjaller sammen for å revolusjonere tankegang og konstruksjon. Nå presenterer de en rakettmotor som de har designet og produsert.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Forskere i Sydney, Australia utvikler et 3D-printet armbånd som lar handikappede, f.eks. de med cerebral parese få tilbake kontroll over spillkontroller og datamaskiner. De planlegger at det ferdig utviklede designet skal utgis som åpen kildekode til beste for menneskeheten.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 6. mai, 2022
GE Renewable Energy innviet nylig sitt toppmoderne anlegg for produksjon av vindturbiner. Produksjonen vil foregå med et automatisert 3D-printersystem som lager armerte betongkonstruksjoner, levert av danske Cobod.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Nasa har utviklet en ny legering ved hjelp av 3D-printing som forbedrer holdbarheten og styrken til komponentene betydelig. Den nye GRX-810 skal kunne vare 1000 ganger lenger enn andre eksisterende legeringer, ifølge Nasa.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Siden 2016 har IM-initiativet Humanium Metal forvandlet ulovlige våpen til nyttige gjenstander og kunstgjenstander hvor inntektene har gått til personer som er rammet av vold med våpen. Nå tas neste steg på denne reisen mot en fredeligere verden – med 3D-printede joggesko.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
Bærekraftig design og produksjon er et hett tema og noe som påvirker alle bransjer, fra mote og møbler, til pumper og maskindeler. Her får du tre tips å tenke på når du skal analysere livssyklusen til ditt produkt.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige