
Kan 3D-printede interiørdetaljer være både vakre og bærekraftige? Nathalie Bauer, som driver startup-selskapet Style Collection Home, ønsker å skape dekorative ting med additiv produksjon uten å ofre estetikk eller miljø.
Da Nathalie ble interessert i 3D-printing, slo en ting henne – mye så plastikk-aktig og billig ut.
– Jeg begynte å tenke på om alt må se ut som skinnende kinesisk plast. Hvorfor ikke skrive ut interiørdetaljer med resirkulerte materialer som har et mattere, luksuriøst preg? Jeg ville lage ting som jeg kunne tenke meg å ha hjemme, sier Nathalie Bauer.
Hun startet firmaet sitt i begynnelsen av 2021 og startet med å printe små smarte detaljer. Som en liten krok som kan settes på kleshengeren for å gi mer plass i skapet eller til to plagg som hører sammen. Serviettringer og håndklestativ med magneter og skinndetaljer er andre eksempler på tidlige produkter.

Moderne og tidløse farger
I fjor produserte Style Collection Home sammen med Lostboyslab og Reflow en kolleksjon på seks filamenter i NCS-farger (Natural Color System), som er rettet mot blant annet arkitekter og designere. De har alle en hvit og beige nyanse og ser mer ut som keramikk eller leire enn plast.
– Personlig liker jeg naturlige farger som er moderne, men tidløse. Farger som ikke treffer deg i hodet når du ser på dem. Jeg planlegger å spinne videre på det konseptet og produsere filamenter i flere fargenyanser, så jeg har en god grunnpalett med farger å ta utgangspunkt i.
– Jeg har lært underveis at enkelte farger er bedre å 3D-printe med, spesielt på større flater kan de få et helt annet uttrykk. Det er viktig å teste hva som fungerer best.
Filamentene er laget av resirkulert PLA fra matemballasje som opprinnelig ble laget av maisstivelse. Det gir dem en mattere overflate enn konvensjonelle jomfruelige plastfilamenter. Materialet kan resirkuleres igjen når produktet har gjort sitt.

Julegaver til bedrifter
Siden oppstarten har Style Collection Home bygget på med flere produkter, blant annet lysestaker, brett og vaser i forskjellige størrelser. De trykkes med FDM-printere og egne filamenter av resirkulert plast. De mindre variantene trykkes i printere fra Prusa Research og de større i Modix-printere.
Før jul fikk bedriften en stor bestilling fra et Malmø-firma som ønsket å gi alle sine ansatte en svart vase i modellen «Roma». Å trykke 550 vaser var ikke noe problem.
– Det tok cirka tre timer per vase og siden jeg har tilgang til Lostboyslabs 3D Print Farm med mange printere, gikk det ganske fort. Nederst har vi satt en korkbunn med NFC-brikke slik at mottakeren kan spore produktet og vi har skåret ut firmanavnet med laser.
Utfordringen var heller å finne passende emballasje som oppfyller Nathalies krav til bærekraft, fordi det er noe som gjennomsyrer hele produksjonen.

Optimaliser 3D-printeren
Bedriften står på to ben: egenutviklede 3D-printede produkter som selges direkte til kunden via nettsiden og interiørjobber hvor Nathalie utvikler et komplett konsept for for eksempel hotell eller kontor. Alt produseres lokalt i Malmø og Vellinge og on-demand.
Det første året har vært en bratt læringskurve, ikke minst for å få det beste ut av 3D-printeren.
– Det handler om å optimalisere printeren og forstå printerlogikken for for eksempel å unngå printlinjer eller skarpe kanter. Nå tenker jeg på hvordan printeren fungerer når jeg utvikler et nytt produkt, det ligger alltid i bakhodet.
– Jeg prøver hele tiden å finne nye områder og nye produkter, og jeg vil gjerne utforske andre typer 3D-printere og materialer. Jeg har lagt merke til at mange søker etter lampearmaturer på nettsiden, så jeg tester litt forskjellige produkter akkurat nå. Blant annet med transparente materialer som gir et annet lys.

«Kjøp de riktige tingene»
Markedet for 3D-printede interiørdetaljer er ikke spesielt stort, i hvert fall ikke i Sverige. Nathalie Bauer sier hun er overrasket over at flere ikke har oppdaget fordelene med teknologien. Hennes visjon er å nå ut med budskapet om å kjøpe bærekraftig – og pent.
– Gjenvinning er nok noe som er ganske abstrakt for mange. Jeg vil vise at det du resirkulerer faktisk kan være noe nytt. Det handler ikke om å slutte å handle men å kjøpe de riktige tingene, sier Nathalie Bauer.
