Halverer bruken av nytt pulver

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 15 mars 2022
Teknologisk Institut har lykkes med å halvere bruken av nytt plastpulver i additiv produksjon. Foto: Pressebilde

Hvor mange prosent av plastpulveret som brukes i additiv produksjon kan gjenbrukes? Teknologisk Institut i Danmark har sett nærmere på dette og kommet frem til positive resultater.

Hver gang du trykker plastdeler med pulverseng, er det overflødig pulver, noen ganger flere kilo. Tidligere har Teknologisk Institut gjenbrukt halvparten av pulveret til påfølgende jobber og tilført samme mengde nytt pulver.

Men gjennom flere måneder med grundige tester og undersøkelser har man konkludert med at det er mulig å redusere andelen nytt plastpulver i prosessen. Det skriver Teknologisk Institut i en pressemelding.

– Det vi har kommet frem til er at vi i stedet kan nøye oss med å fylle skriveren med 25 prosent nytt pulver, mens de resterende 75 prosentene er vårt eget resirkulerte pulver. Det betyr at vi har klart å halvere bruken av nytt pulver som vi bruker, sier Ellen Hedegaard, rådgiver ved Teknologisk Institut.

Deler av like høy kvalitet
Resultatene viser også at mengden resirkulert pulver ikke påvirker verken selve printprosessen eller kvaliteten på delene.

– Vi har brukt mange måneder på å jobbe for at kvaliteten på de printede delene skal være like høy. Derfor garanterer vi også at kvaliteten på delene er den samme, men at det til gjengjeld er et lavere plastforbruk, sier Ellen Hedegaard.

Teknologisk Institut vil nå jobbe videre med å forsøke å redusere andelen nytt plastpulver ytterligere. Dette for å styrke potensialet i de grønne fordelene ved 3D-printing, som er et viktig satsingsområde for instituttet.

Les mer

Høyoppløste detaljer med SAF-oppdatering

Print deler med SAF-teknologi som er mer presise og i enda høyere oppløsning. Det er mulig med oppgraderingen som er utgitt av Stratasys.
Protech-H350-1024x683-1

Stratasys med 3D-printing rett på klær

DTG - Direct-to-garment (direkte-til-plagg) er en kjent teknologi innen grafisk bransjes segment for tekstilprinting. Nå lanserer Stratasys en ny DTG-løsning for deres tekstil-3D-printer, J850. 
stratasys-d2g-cover

Ultimaker går industrielt med Factor 4

I forbindelse med Hannover Messe lanserte Ultimaker sitt nye flaggskip: Faktor 4. En komplett ende-til-ende-løsning utviklet for 3D-printing i lett industri.
UltiMaker-Factor-4-user-1024x683

To nye 3D-printere fra Formlabs

3D-printerprodusent Formlabs har lansert sine nye stasjonære harpiks 3D-skrivere, Form 4 og varianten, Form 4B.
Screenshot

Siste nytt

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team