mandag 11 desember – uke 50
Roboten Javier sørger for at produksjonen ikke trenger noen menneskelig håndtering. Foto: Pressebilde
Fords Advanced Manufacturing Center i Michigan har fått en ny ansatt som håndterer selskapets 3D-printer, roboten Javier. Den mobile roboten sørger for en automatisert produksjonsprosess som ikke krever noen menneskelig interaksjon.
Den innovative roboten på hjul er fra leverandøren Kuka, og har fått navnet Javier av sine menneskelige kolleger. Det er en del av Fords utviklingsprosess å drive selskapets Carbon 3D-printer med en autonom mobil robot i stedet for en fast stasjonær enhet, ifølge en pressemelding.
– Denne nye prosessen muliggjør å endre hvordan vi bruker robotikk ved våre produksjonsanlegg, sier Jason Ryska, leder for utvikling av global produksjonsteknologi hos Ford og fortsetter:
– Det gjør ikke bare Ford i stand til å skalere opp sin 3D-printvirksomhet, den strekker seg inn i andre aspekter av produksjonsprosessene våre – denne teknologien gjør oss i stand til å forenkle utstyr og være enda mer fleksible i produksjonslinjen.
Ford printer blant annet spesialtilpassede deler i små kvanta, slik som denne braketten for bremsesystemet på en Mustang Shelby GT500.
Snakker samme språk
Vanligvis kan ikke utstyr fra forskjellige produsenter samhandle med hverandre fordi de ikke har samme grensesnitt for kommunikasjon. Ford har derfor utviklet et applikasjonsgrensesnitt som bygger bro over dette problemet og lar forskjellige systemer “snakke samme språk”.
Det innovative kommunikasjonssystemet gjør det mulig for de ulike enhetene å sende meldinger til hverandre og samtidig jobbe selvstendig – sammen med hverandre. For eksempel kan Carbon 3D-printeren fortelle roboten når den utskrevne delen er klar og roboten i sin tur kommuniserer når den er klar til å hentes.
Har søkt om flere patenter
Den robotiserte prosessen gjør at 3D-printerne kan gå kontinuerlig, også om natten, noe som øker gjennomstrømningen og reduserer kostnadene. Ford har søkt om flere patenter for teknologien for å effektivisere produksjonen ytterligere.
Selv om prosessen er automatisert, er operatørene pålagt å laste opp 3D-designfilene til skriveren og vedlikeholder maskineriet for å utvikle nye måter å bruke teknologien på.
Renishaw lanserte sin nye tempus-teknologi i forbindelse med Formnext. Ifølge produsenten skal dette bety en reduksjon av byggetiden med 50 prosent, uten at det går ut over utskriftskvaliteten.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. desember, 2023
Shining 3D slipper FreeScan Trio, en videreutvikling av FreeScan Combo som ble lansert tidligere i år. En 3D-skanner som ifølge produsenten kan brukes til både store deler og små, kompliserte komponenter.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 30. november, 2023
I fire dager, den 7-10 november, forvandlet Messe Frankfurt seg til et valfartsmål for alle som på noe vis er interessert i additiv tillverkning. 3dp Norge tok en rundtur med kameraet og her er et utvalg av det som ble vist på messen.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 21. november, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige