Testprosjekt i gruveindustrien

Additiv produksjon av reservedeler kan endre forholdene i gruveindustrien, ifølge Boliden. De første printede komponentene testes for tiden i Garpenberggruven i Bergslagen. Foto: Pressebilde

De to svenske industriselskapene Sandvik og Boliden har inngått et samarbeid om 3D-printing. Sammen skal de undersøke mulighetene for å bruke additiv produksjon i gruveindustrien, spesielt for reservedeler.

I første omgang dreier det seg om en rekke spesialdesignede komponenter som printes ved Sandviks anlegg i Italia og disse testes deretter på maskiner i Bolidens underjordiske gruver, først i Sverige og deretter i Irland. Det skriver Sandvik i en pressemelding.

Komponenter som kan være aktuelle for 3D-printing er først og fremst deler som benyttes ved vedlikehold og reparasjoner, som foringer, braketter og boredeler som kunden må skifte ut med et intervall på ca 3 000-4 000 timer.

Utvikle en forretningsmodell
Hypotesen er at de 3D-printede metalldelene kan fungere like godt – eller enda bedre – enn de som er laget med tradisjonelle metoder. De første 3D-printede komponentene testes for tiden i Garpenberggruven i Bergslagen.

– Det er et stort potensial med additiv produksjon, både når det gjelder å redusere klimaavtrykket i leverandørkjeden, gjennom redusert eller eliminert behov for transport og lagring av deler og også kortere ledetider. Testene ønsker å gi oss en dypere forståelse av hvordan vi kan komme videre og utvikle vår forretningsmodell på en konkurransedyktig måte, sier Ronne Hamerslag, leder for Supply Management i Boliden.

En game changer
I løpet av testperioden vil Boliden også finne ut hvilken forretningsmodell som skal brukes for 3D-printede deler. Fremfor alt handler det om hvem som skal håndtere produksjonen: selskapet som produserer originaldelene, gruveselskapet eller en tredjepart? Andre problemstillinger som må tas opp er kostnadene, og hvilke immaterielle rettigheter og garantier som finnes og hvem som har ansvaret for disse.

Ronne Hamerslag mener additiv produksjon kan endre gruveindustrien fundamentalt:

– Det er effektivt, raskt og miljøvennlig, noe som gjør at vi må undersøke additiv produksjon nærmere. Vi er bare i teststadiet med Sandvik foreløpig, men det er allerede klart at det kan bli en game-changer for produksjon av reservedeler i gruveindustrien, både for gruveselskapene og for produsentene av utstyr.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Mye nytt fra Stratasys

Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.

Publisert av: 

3D-printing for Ukraina

Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.

Publisert av: