Plantish – et oppstartsfirma i Israel for 3D-printing av sjømat har skaffet seg 12,45 millioner dollar i finansiering for å bringe sine alternative sjømatprodukter til restauranter i løpet av de neste to årene.
Firmaets første plantebaserte sjømatprodukt er Plantish Salmon, produsert ved hjelp av en patentsøkt 3D-printteknologi før den «tilberedes» på samme måte som konvensjonell laks tilberedes.
Med den nye finansieringen vil Plantish speede opp sin forskning og utvikling for å videreutvikle produktene sine og bygge sitt teamet, før de tar sikte på å lansere sine produkter i feinschmecker-restauranter innen 2024.
«Vi har allerede sett det skje i kjøttmarkedet, nå er det tid for fisk,» sier Ofek Ron, administrerende direktør og medgründer av Plantish. «Og spesielt laks, som står for 50 milliarder dollar i sjømatmarkedet på en halv milliard dollar».
3D-printing av laks
I følge Statistas Fish & Seafood Report 2021 blir mer enn 70 prosent av konvensjonell fisk konsumert i helskåret form over hele verden, enten som hel fisk eller filet. Den alternative sjømatsektoren består imidlertid for det meste av oppmalt fisk som fiskepinner på grunn av utfordringene med helskåret produksjon.
Selv om Plantishs tilnærming er ny, er ikke firmaet den eneste aktøren i det alternative sjømatmarkedet som utnytter 3D-printing for å lage helskåren laks. Det østerrikske oppstartsselskapet Revo Foods, tidligere kjent som Legendary Vish, har utviklet sin egen 3D-printede plantebaserte laks i flere år. I 2021 debuterte firmaet sitt produkt på en «verdens første» offentlig smaksbegivenhet og kunngjorde planer om å lage en automatisert 3D-utskriftsproduksjonslinje for sine plantebaserte sjømatprodukter.
Plantish ble grunnlagt midtveis i fjor med oppdraget om å redde verdenshavene ved å tilby plantebaserte, helkuttede fiskefileter som i smak, tekstur og ernæring ligner konvensjonell fisk.
Oppstarten har utviklet sin egen patentsøkte additive produksjonsteknologi spesielt rettet mot produksjon av plantebaserte fiskealternativer, med utgangspunkt i laks. Firmaet dekonstruerte laks for å forstå dens forskjellige komponenter, før de brukte 3D-printing for å avsette superfine lag med bindevev og muskelvev for å lage en plantebasert laksefilet.
Plantish Salmon etterligner etter sigende smaken, teksturen, utseendet og strukturen til kokt konvensjonell laks, samtidig som den tilbyr den samme næringsverdien med hensyn til høyt protein- og Omega-3-innhold. Produktet kan også grilles, bakes, posjeres, stekes i ovnen eller forkulles, akkurat som konvensjonelle laksefileter kan være.
Med flere og flere av oss som søker alternativer til konvensjonelle sjømatprodukter av miljømessige, helsemessige og forskjellige andre grunner, har oppstarten som mål å bli «verdens ledende sjømatmerke.»
«Vi elsker fisk og prøver ikke å endre hva forbrukerne ønsker,» sier Ron. «Vi tilbyr bare en deilig oppgradering til laks som er tryggere for deg og bedre for planeten».
Og det er jo en kjensgjerning at oppdrettslaks og villaks kan ha parasitter og inneholde f.eks. kvikksølv og andre forurensende stoffer, noe man unngår når man printer laksen av biomateriale.
I mellomtiden vil Plantish debutere sin 3D-printede laks på pop-up-steder på slutten av dette året.
«Vi forstår at over 60 prosent av sjømat spises utenfor hjemmet, og laks er blant de mest populære fiske- og animalske proteinene i verden,» sier Ron. «Du kan forvente å se oss på fine restauranter innen de neste to årene.»
Israel er et land som har gått i bresjen for 3D-printing av mat. Markedet har hittil stort sett vært innenlands, men 3D-printet kjøtt fra firmaet «Redefine Meat» har ekspandert til Europa, hvor man begynte å servere det på restauranter i desember 2021. En robot-kokk 3D-printer fra firmaet SavorEat, i samarbeid med Sodexo er også i sving på flere amerikanske universiteter.
Kilde: 3dprintingindustry.com