Bioprinting gir diabetikere nytt håp

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 19 april 2022
På sikt håper forskerne å kurere diabetes type 1 ved hjelp av bioprinting. Foto: Pixabay

Kan bioprinting være en måte å kurere type 1 diabetes på? Det håper i hvert fall det kanadiske bioteknologiselskapet Aspect Biosystems, som utvikler sin egen biokonstruerte vevsterapi ved hjelp av bioprinting.

Selskapet har nå startet et samarbeid med JDRF, en global forsknings- og interesseorganisasjon for diabetes type 1, for å komme raskere et skritt nærmere en kur. Samarbeidet handler om å utvikle vevsterapi som gjør at personer med diabetes type 1 ikke lenger trenger å være avhengige av insulin og å kontrollere blodsukkeret, uten behov for livslang immundempende behandling. I tillegg til finansiering gir JDRF også strategisk støtte gjennom sin dype ekspertise og store nettverk innen diabetes.

Erstatter skadede organfunksjoner
Aspect bruker sin egenutviklede bioprinting-teknologi, terapeutiske celler og materialvitenskap for å lage et rørsystem av cellebasert vevsterapi som erstatter eller reparerer skadede organfunksjoner.

– I mer enn 20 år har JDRF vært ledende innen cellebasert vevsterapiforskning for diabetes type 1. Dette finansieringspartnerskapet med Aspect Biosystems vil støtte og fortsette vitenskapelig fremgang på feltet og unektelig bringe oss nærmere å finne en kur, sier Esther Latres, assisterende forskningsdirektør ved JDRF.

– Sammen med JDRF er vi i tråd med oppdraget om å utvikle en kur for de millioner av pasienter rundt om i verden som lider av type 1 diabetes. Dette partnerskapet vil bidra til å fremme vårt program for bukspyttkjertelvev og bringe oss ett skritt nærmere menneskelig eksperimentering, sier Tamer Mohamed, administrerende direktør i Aspect Biosystems.

Les mer

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683