onsdag 27 september – uke 39
Det nettbaserte 3D-arkivet for open-source designfiler ble truet av advokatene til bilfabrikanten Honda, og måtte fjerne alle filene for reservedeler og ekstrautstyr som var beregnet på eiere av disse bilene.
Når bilfabrikanter har sluttet å lage en modell opphører gjerne også produksjonen av reservedeler til disse utgåtte bilene. Dermed var man tidligere prisgitt bilopphuggere, som lever av å ta vare på brukbare bildeler fra vrakene og gjør god profitt på at delene ikke lenger er bestillbare fra bilfabrikkene. Men etter at 3D-printing på hobbybasis ble utbredt har 3D-designere verden over lagd sine egne reservedeler og 3D-printet disse for eget bruk, på bestilling fra andre og uegennyttig til glede for andre entusiaster ved å laste opp designfilene til arkivsteder som Printables, som er drevet av Prusa Research. Og ikke bare reservedeler, men også nye designs for ekstrautstyr som passer inn i spesifikke bilmodeller, som f.eks. mobilholdere, askebegre, ladere og annet fiksfakseri.
Men nå har altså bilfabrikanten Honda sett seg lei av å se reservedeler og ekstrautstyr til sine egne bilmodeller ligge fritt tilgjengelig. Designerne så sine filer forsvinne eller bli utilgjengelige fra nettstedet uten forklaring. Men til slutt kom Prusa Research på banen med forklaringen:
Dette er første gang vi ble truet av advokater fra et så stort selskap. De sendte oss et gedigent juridisk dokument som dekker hver enkelt modell de ønsker skal slettes, med en irriterende advokatforklaring på hvordan de har IP og patenter til og med på ting uten Honda-logo (f.eks. formen og dimensjonene til en spylervæskehette) .
Det var en veldig stram frist vi kunne svare innenfor. Vi gjorde det eneste vi kunne, uten å havne i en enorm juridisk kamp med Honda, vi etterkom dem.
Jeg vil be om unnskyldning til alle som ble berørt av dette og fikk tatt ned en modell. Vi prøver nå å nå Honda direkte for å bringe disse modellene tilbake. Disse modellene er ikke permanent slettet, men “skjult”, vi har muligheten til å bringe dem tilbake. Jeg mistenker at Honda kanskje ikke engang er klar over at dette skjer, bare et stort advokatfirma som gjør “noe” slik at de kan fakturere timene.
Det er ikke bare deler som er designet for Hondas bilmodeller som har blitt borte, bare man har nevnt ordet “Honda” i beskrivelsen er designet ikke lenger tilgjengelig. Vi synes vel at selv om Honda sikkert juridisk har sitt på det tørre, så risikerer de heller å frastøte seg kunder, spesielt etter som designene som har vært tilbudt er for deler som Honda ikke produserer (lenger) og dermed ikke mister salget av.
Den tyske rullestolprodusenten RehaMedPower har lykkes med å gjøre produksjonen mer kostnadseffektiv med additiv produksjon, og har fremfor alt åpnet for muligheten for å personalisere produktene sine.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 26. september, 2023
Den nederlandske FashionTech-designeren Anouk Wipprecht lanserte tidligere denne måneden en 3D-printet, tankekontrollert kjole! Lanserningen foregikk i Østerrike på Ars Electronica Festival, Europas største festival for kunst, teknologi og samfunn.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 21. september, 2023
Bransjemagasinet 3D Printing Industry kårer årlig de fremste aktørene innen additiv produksjon, og dette er basert på leseravstemming. Vinnerne vil bli presentert på den årlige gallaen i London 30. november 2023.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 21. september, 2023
Hive3D Builders er ett av flere selskaper som utforsker mulighetene for 3D-printing i byggebransjen. Nylig annonserte selskapet et nytt materiale som er nesten karbonnøytralt, noe de betegner som en “game changer”.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 12. september, 2023
Skallfasetter er spesiallagede overflatebelegg til tenner, som skal gi et penere smil men som også kan være med i forbindelse med behandling av tannsykdommen periodontitt. Nå kan disse 3D-printes for individuell tilpasning til pasientens tenner, tre ganger tynnere enn tradisjonell produksjon.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 31. august, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige