Printables trakk alle Honda-deler

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 20 april 2022
Honda slår ned på open-source 3D-filer beregnet på firmaets biler.

Det nettbaserte 3D-arkivet for open-source designfiler ble truet av advokatene til bilfabrikanten Honda, og måtte fjerne alle filene for reservedeler og ekstrautstyr som var beregnet på eiere av disse bilene.

Når bilfabrikanter har sluttet å lage en modell opphører gjerne også produksjonen av reservedeler til disse utgåtte bilene. Dermed var man tidligere prisgitt bilopphuggere, som lever av å ta vare på brukbare bildeler fra vrakene og gjør god profitt på at delene ikke lenger er bestillbare fra bilfabrikkene. Men etter at 3D-printing på hobbybasis ble utbredt har 3D-designere verden over lagd sine egne reservedeler og 3D-printet disse for eget bruk, på bestilling fra andre og uegennyttig til glede for andre entusiaster ved å laste opp designfilene til arkivsteder som Printables, som er drevet av Prusa Research. Og ikke bare reservedeler, men også nye designs for ekstrautstyr som passer inn i spesifikke bilmodeller, som f.eks. mobilholdere, askebegre, ladere og annet fiksfakseri.

Men nå har altså bilfabrikanten Honda sett seg lei av å se reservedeler og ekstrautstyr til sine egne bilmodeller ligge fritt tilgjengelig. Designerne så sine filer forsvinne eller bli utilgjengelige fra nettstedet uten forklaring. Men til slutt kom Prusa Research på banen med forklaringen:

Dette er første gang vi ble truet av advokater fra et så stort selskap. De sendte oss et gedigent juridisk dokument som dekker hver enkelt modell de ønsker skal slettes, med en irriterende advokatforklaring på hvordan de har IP og patenter til og med på ting uten Honda-logo (f.eks. formen og dimensjonene til en spylervæskehette) .

Det var en veldig stram frist vi kunne svare innenfor. Vi gjorde det eneste vi kunne, uten å havne i en enorm juridisk kamp med Honda, vi etterkom dem.

Jeg vil be om unnskyldning til alle som ble berørt av dette og fikk tatt ned en modell. Vi prøver nå å nå Honda direkte for å bringe disse modellene tilbake. Disse modellene er ikke permanent slettet, men «skjult», vi har muligheten til å bringe dem tilbake. Jeg mistenker at Honda kanskje ikke engang er klar over at dette skjer, bare et stort advokatfirma som gjør «noe» slik at de kan fakturere timene.

Det er ikke bare deler som er designet for Hondas bilmodeller som har blitt borte, bare man har nevnt ordet «Honda» i beskrivelsen er designet ikke lenger tilgjengelig. Vi synes vel at selv om Honda sikkert juridisk har sitt på det tørre, så risikerer de heller å frastøte seg kunder, spesielt etter som designene som har vært tilbudt er for deler som Honda ikke produserer (lenger) og dermed ikke mister salget av.

Les mer

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Siste nytt

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

BigRep med flere høytemperaturmaskiner

Tyske BigRep lanserte nylig ikke bare én, men tre nye 3D-skrivere for utskrift i høye temperaturer. Utgivelsen er et resultat av selskapets oppkjøp av HAGE3D, som ble annonsert i fjor høst.
IPSO105_inFormnext2023-1024x683

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch