Lanseringer på Stratasys-event

Patrick Carey, senior visepresident hos Stratasys, med den nye modellen F370 CR i forbindelse med det digitale lanseringsarrangementet 12. mai. Foto: Skjermdump

Stratasys utvider sin F123-serie med FDM 3D-printere med ytterligere to modeller: F190 CR og F370 CR, der CR står for «composite-ready». I tillegg slippes et tjuetalls nye materialer, inkludert Nylon-CF10 med karbonfiberforsterkning.

Nyheten ble presentert i forbindelse med digitale arrangementer 11.–12. mai. For et år siden ble det laget en stor utgivelse med tre nye 3D-printere. Da dreide det seg om H350 med den nye SAF-teknologien, en oppdatert versjon av Origin One og F770 for storskala FDM-utskrifter.

Denne gangen er utgivelsen i litt mindre skala. Dette er i hovedsak de to nye 3D-skriverne F190 CR og F370 CR, som er en videreutvikling av den eksisterende F123-serien med FDM-skrivere, men for komposittmaterialer. De nye komposittskriverne vil kunne utfylle tradisjonell produksjon med 3D-utskrift i slitesterke materialer. I følge Stratasys er maskinene egnet for produksjon av jigger, fiksturer og arbeidsverktøy.

Automatisk bytte av materiale
Printerne har gjenbrukbare byggeplater, innebygd kamera for fjernovervåking også og et syv-tommers kontrollpanel med berøringsskjerm. F370 CR har også en automatisk materialveksler. Sammenlignet med de tidligere modellene i F123-serien har de to nye skriverne et større utvalg av materialer å velge mellom, større byggeflate og en lavere kostnad per kjøring.

Sammenligner du de to modellene kan du se at F370 CR er litt ekstra i forhold til F190 CR. Den har større konstruksjonsvolum, kan håndtere flere materialtyper og har fire materialrom i stedet for to.

Flere nye materialer
Stratasys legger også til rundt tjue nye materialer til produktporteføljen. Dette er for eksempel komposittmaterialet Nylon-CF10, som er karbonfiberforsterket. Ifølge Stratasys er den 60 prosent sterkere og nesten tre ganger så stiv som originalen uten karbonfiber.

I tillegg er det mulig å bruke tredjepartsmaterialer og i løpet av året presenteres flere ulike alternativer som er utviklet i samarbeid med Covestro, Kimya og Victrex.

De nye 3D-printerne i F123-serien har GrabCAD-programvaren integrert. Den skal sikre at CAD-til-utskrift-arbeidsflyten flyter uten avbrudd.

AM for fremtiden
Både utgivelsen i fjor og årets tillegg av maskiner og materialer har et tydelig fokus: produksjon. Stratasys administrerende direktør Yoav Zeif fremhever tre avgjørende faktorer som tyder på at additiv produksjon er fremtiden.

– For det første er logistikkkjeden brutt. Bedriftene mangler både reservedeler og verktøy for å kunne drive produksjon. Men hvorfor vente i flere uker på en del når du kan printe den?, undrer han retorisk.

Videre sier han at additiv produksjon er mer kostnadseffektiv enn tradisjonell produksjon, og også ofte bedre når det kommer til parametere som vekt og styrke. 3D-printing kan også hjelpe bedrifter med å nå sine bærekraftsmål.

– Dette til sammen er årsaken til at AM vokste under pandemien. Det tilbyr løsninger på utfordringene som bedrifter står overfor. Men for oss handler det ikke bare om å selge en maskin eller et bestemt materiale til kunden, men om å hjelpe dem med å skalere opp produksjonen med skreddersydde ende-til-ende-løsninger.

Bidens AM-initiativ vil drive utviklingen
Yoav Zeif tar også opp nyhetene som kom fra Det hvite hus nylig, da president Biden presenterte AM Forward-initiativet, som er en investering i additiv produksjon i USA.

– Det er et tydelig signal for en akselerasjon innenfor AM, sier Yoav Zeif.

Den nye skriveren i F123-serien og Nylon-CF10-materialet er tilgjengelig for forhåndsbestilling og vil bli levert i juni. Forhandler for Stratasys i Norge er Protech.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3DVerkstan 2.0 har vekst i sikte

I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.

Publisert av: