mandag 16 mai – uke 20
Siden 2016 har IM-initiativet Humanium Metal forvandlet ulovlige våpen til nyttige gjenstander og kunstgjenstander hvor inntektene har gått til personer som er rammet av vold med våpen. Nå tas neste steg på denne reisen mot en fredeligere verden – med 3D-printede joggesko.
Bak Humanium Metal står hjelpeorganisasjonen IM, Individuell Menneskehjelp, sammen med Johan Pihl og Peter Brune. I det siste prosjektet, kalt «501 Alchemist», har de ansatt den verdenskjente skodesigneren Tuan Le som står bak klassiske joggeskomodeller som Reebok Alien Stomper og Mizuno Wave Rider.
Tuan Le har hentet sin kunstneriske inspirasjon til prosjektet fra gammel alkymi, derav navnet “501 Alchemist”. Han har laget et par joggesko med 3D-printet såle i Humanium Metal.
– Å lage disse joggeskoene har vært så utfordrende at det holdt meg våken i mange netter. Det er metall fra våpen! Noe potensielt dødelig har i en fredelig prosess blitt et vakkert sportsprodukt, sier Tuan Le i en pressemelding.
Virtuelle kopier
De originale skoene finnes kun i et fysisk eksemplar, men selges som digitale samleobjekter, såkalte non-fungible tokens (NFT). Disse kan brukes til å gi din personlige avatar på nettet et unikt utseende. NFT-er kan ikke forfalskes eller manipuleres, men deres autentisitet støttes av et sertifikat laget med såkalt blockchain-teknologi.
De virtuelle skoene selges via Nifty Gateway-plattformen, som er et handelssted for NFT-kunst av etablerte kunstnere og kjendiser. “NFT-er som ødelegger ulovlige våpen” er navnet på markedsføringskampanjen.
Stor interesse for utgivelsen
Den første utgivelsen i kampanjen ble sluppet 13. april.
– Vi solgte digitale joggesko for en halv million kroner. Skal du kjøpe et par nå, må du gjøre det på bruktmarkedet, sier Simon Marke Gran, prosjektleder i Humanium Metal.
Halvparten av inntektene fra “501 Alchemist”-utgivelsen, og kommende videresalg, vil bli reinvestert i lokalsamfunn som er berørt av våpenvold. På denne måten kan prosjektet bidra til å bryte en ond sirkel av vold og fattigdom. Til dags dato har 12 000 våpen i El Salvador, USA og Zambia blitt ødelagt og omgjort til Humanium Metal. En ny destruksjon er planlagt i USA i juni, ifølge IM.
Den første utgivelsen inkluderer også pyramider som er 3D-printet i Humanium Metal. Alle som kjøper de digitale skoene får en pyramide som også fungerer for å låse opp skoene i den virtuelle verdenen.
Auksjonskunstverk
Med “501 Alchemist” ønsker Humanium Metal og IM å skape en sosial bevegelse innenfor NFT og joggeskokulturen ved hjelp av disse unike metaverse joggeskoene. Neste steg i prosessen er å utvikle et par joggesko som skal 3D-printes i 100 prosent Humanium Metal.
– Det blir som et kunstverk som vi har tenkt å vise offentlig på for eksempel museer eller på gater og torg. Etter det skal det auksjoneres bort, og akkurat som alt annet vi gjør går inntektene til virksomheten vår.
Planer om en oppfølger
I fremtiden er det også planer om å lage en fysisk kolleksjon av sko i Humanium Metal.
– Vi er et svensk initiativ med en fantastisk innovasjon, i dette prosjektet samarbeider vi med en verdenskjent joggeskodesigner og kreatører i verdensklasse, dette betyr fantastiske muligheter til å utvikle Alkymisten videre. Mens han jobbet med “501 Alchemist”, har Sneakernews, med ti millioner følgere på Instagram, hjulpet oss med markedsføringen. Vi har lykkes med å etablere et stort kontaktnett og har kontakt med flere store selskaper for å gjøre en fysisk innsamling til virkelighet. Hvordan det samarbeidet skal se ut får nå vokse frem, sier Simon Marke Gran.
EOS grunnla konsulentenheten Additive Minds i 2016. Når EOS skulle stille ut på den svenske Elmia 3D messen, inviterte de med seg en konsulent fra Additive Minds for å vise hvordan man kan hjelpe bedrifter med å utnytte det potensialet som ligger i industriell 3D-utskrift.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
På 3DVerkstans stand under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai fant vi Spectram Technology, som viser frem sin robotintegrasjon for metallprinting, og Markforged, som tok med seg en “feltutgave” av 3D-printeren X7.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Massivit 3D satser på det nordiske markedet. Björn Björnström har i snart ett år vært selskapets representant i Norden, og under den svenske messen Elmia 3D 10. – 13. mai var han på plass for å vise mulighetene med den patenterte GDP-teknologien for storskala 3D-printing.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 13. mai, 2022
Stratasys har kunngjort at selskapet har utvidet sin F123 Serie™ av 3D-printere med introduksjonen av F190™CR og F370®CR 3D-printere, pluss nye FDM® Nylon-CF10-materiale forsterket med karbonfiber. De nye printerne tilbyr materialer med høy stivhet og styrke i en herdet maskin klar for utskrift av komposittmaterialer. Andre nyheter er programvare og seksten nye materialer.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Fremdrift av romfartøyer er et område hvor EOS og Hyperganic har slått sine pjaller sammen for å revolusjonere tankegang og konstruksjon. Nå presenterer de en rakettmotor som de har designet og produsert.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 11. mai, 2022
Forskere i Sydney, Australia utvikler et 3D-printet armbånd som lar handikappede, f.eks. de med cerebral parese få tilbake kontroll over spillkontroller og datamaskiner. De planlegger at det ferdig utviklede designet skal utgis som åpen kildekode til beste for menneskeheten.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 6. mai, 2022
GE Renewable Energy innviet nylig sitt toppmoderne anlegg for produksjon av vindturbiner. Produksjonen vil foregå med et automatisert 3D-printersystem som lager armerte betongkonstruksjoner, levert av danske Cobod.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Nasa har utviklet en ny legering ved hjelp av 3D-printing som forbedrer holdbarheten og styrken til komponentene betydelig. Den nye GRX-810 skal kunne vare 1000 ganger lenger enn andre eksisterende legeringer, ifølge Nasa.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Siden 2016 har IM-initiativet Humanium Metal forvandlet ulovlige våpen til nyttige gjenstander og kunstgjenstander hvor inntektene har gått til personer som er rammet av vold med våpen. Nå tas neste steg på denne reisen mot en fredeligere verden – med 3D-printede joggesko.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 3. mai, 2022
Det tsjekkiske teknologiselskapet ICE annonserte nylig at de vil hjelpe den ukrainske hæren ved å tilby 3D-printere som printer sement. Formålet med disse er å printe betongbarrierer for å beskytte det ukrainske folket mot angrep fra russiske angripere.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
Bærekraftig design og produksjon er et hett tema og noe som påvirker alle bransjer, fra mote og møbler, til pumper og maskindeler. Her får du tre tips å tenke på når du skal analysere livssyklusen til ditt produkt.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 26. april, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige