3D-printet hornhinne

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 17 august 2022
Hornhinnetransplantasjonen. Foto: Times of India

En 3D-printet hornhinne har blitt testet på dyr for første gang, og er nå klar for testing på mennesker.

Det er Indias LV Prasad Eye Institute (LVPEI), Indian Institute of Technology (IIT) Hyderabad og Center for Cellular and Molecular Biology som har printet hornhinnen. Den er laget av et bio-blekk avledet fra menneskelig donorvev. Det kunstige materialet og hornhinnen – fri for animalske rester – ble transplantert inn i øyet til en kanin. På grunn av sin «helt naturlige» base, sier utviklerne av implantatet at det snart kan bli «brukt i mennesker», for å behandle arrdannelse i hornhinnen samt andre alvorlige øyesykdommer som kan forårsake blindhet.

– Det er den første 3D-printede menneskelige hornhinnen som er optisk og fysisk egnet for transplantasjon, sier Dr Sayan Basu og Dr Vivken Singh, ledende forskere ved LVPEI i en felles uttalelse. – Bio-blekk som er brukt til å lage denne 3D-trykte hornhinnen kan redde synet for militært personell på skadestedet for å forsegle perforeringer av hornhinnen og forhindre infeksjon under krigsrelaterte skader eller i et avsidesliggende områder uten tertiær øyepleie.

Hornhinnen er den gjennomsiktige delen av øyet som dekker regnbuehinnen og pupillen. Den er generelt elastisk og i stand til å helbrede seg selv fra mindre skrubbsår, men alt fra å ikke bruke kontaktlinser riktig til kontaktskader kan føre til arr. Selv de som lever en sunn livsstil og tar godt vare på øynene sine, kan bli ofre for problemer som hornhinnedystrofier, som forårsaker uklart syn, noe som ofte går i arv.

Forskernes teknologi forberedes for kliniske studier via translasjonsstudier. Foto via Vanessa Bumbeers, Unsplash.

Behandling med laserstråler er fortsatt en viktig metode for å lege en skadet hornhinne. Ellers har transplantasjon av syntetiske hornhinner (kun kosmetisk, forbedrer ikke synet) eller hornhinner fra dyr (oftest fra griser) vært en metode som er i bruk. Denne metoden møter imidlertid motstand fra religiøse samfunn som motsetter seg slik bruk av organer fra dyr. Det er nettopp det religiøse aspektet som gjør at det er India som har eksperimentert frem denne løsningen med bioprinting av hornhinner.

For å komme rundt noen av de kulturelle og religiøse problemene rundt bruken av visse dyreceller i øyeimplantater, har forskerne basert deres på menneskelig donorvev i stedet. Spesielt, ved å bruke en decellularisert hornhinnevevsmatrise og stamceller ekstrahert fra det menneskelige øyet, har teamet utviklet en biometrisk hydrogel.

Helt fri for syntetiske komponenter, er materialet designet for å gi det ideelle mikromiljøet for stromal regenerering. Faktisk sier Dr Falguni Pati, en førsteamanuensis ved IIT-Hyderabad, at bio-blekket til og med er i stand til å gjøre det samtidig som den opprettholder krumningen og tykkelsen på den bioprintede hornhinnen, og letter implanteringen av den.

Mer om denne saken på 3dprintingindustry.com

Les mer

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Siste nytt

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

BigRep med flere høytemperaturmaskiner

Tyske BigRep lanserte nylig ikke bare én, men tre nye 3D-skrivere for utskrift i høye temperaturer. Utgivelsen er et resultat av selskapets oppkjøp av HAGE3D, som ble annonsert i fjor høst.
IPSO105_inFormnext2023-1024x683

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch