“Banebrytende” ny metode for FFF-printing

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 10 august 2022
Den nye prosessen for utskrift med FFF kan bli banebrytende for bransjen, mener forskerne. Foto: Pixabay

Forskere ved Rutgers University i New Jersey har utviklet en ny måte å skrive ut på ved hjelp av FFF-teknologien. Multiplexed Fused Filament Fabrication, eller MF3, kan være en «game changer» ifølge forskerne bak studien.

En utfordring med 3D-printing med FFF er at det er en motsetning mellom på den ene siden rask utskrift og på den andre siden høy oppløsning. Dersom det benyttes dyser med stor diameter betyr dette mer oversiktlige strukturer og å fjerne disse krever ofte ressurskrevende etterbehandling.

Mindre dyser skriver ut med høy oppløsning, men det er betydelig mer tidkrevende. Dette problemet ønsker forskerne bak MF3 å få bukt med med den nye metoden, ifølge en pressemelding fra universitetet.

Flere dyser
Totalt sett gjør MF3 det mulig å 3D-printe store og komplekse deler til en brøkdel av prisen for tradisjonell FFF-utskrift. Metoden innebærer at 3D-printeren er utstyrt med flere dyser som kan skrive ut en eller flere deler samtidig. Prosessen minner dermed mer om konvensjonell trykking, hvor maskinene ofte har flere dyser. Dette gjør det mulig å øke oppløsningen i utskriften og samtidig redusere tiden betraktelig.

Deler trykt med en MF3-prototype med dyser som måler 0,4 millimeter i diameter.

Optimaliserer utskrift
Nøkkelen er programvaren, en slicer, som optimerer skriverens armbevegelser og bestemmer når de ulike dysene skal slås på eller av. Det gjør det mulig å skrive ut flere ulike deler som ikke er sammenhengende og har ulike geometrier og størrelser – i en enkelt serie.

– Vi må gjøre flere tester for å forstå styrken og det geometriske potensialet til delene vi kan produsere, men så lenge disse elementene er der, tror vi dette kan være en «game changer» for industrien. MF3 kan endre måten 3D-utskrift med termoplast gjøres på, sier Jeremy Cleeman, PhD-student ved Rutgers School of Engineering og hovedforfatter av studien.

Forfatterne bak studien ser flere fordeler med metoden. Blant annet trenger ikke maskinvaren å bygges om og at flere dyser kan redusere nedetiden. Teamet har søkt om patent i USA for deres MF3-prosess.

Les mer

Premiere for Caracols WAAM-system Vipra AM

På Formnext avduket Caracol sin nye robotbaserte plattform Vipra AM på festlig vis. Produsenten kaller dette en revolusjonerende innovasjon for additiv produksjon i metall.
Caracol-1024x683

EOS arbeidshest P3 i ny utgave

En komplett ende-til-ende-løsning som skal gi lavere kostnad per del og med betydelig høyere gjenbruk av restpulveret enn tidligere. Ifølge EOS er det noen fordeler med den oppgraderte P3-plattformen og et direkte svar på kundeforespørsler.
EOS-1-1024x683

RenAM-familien har fått familieøkning

Fleksibilitet, produktivitet og kostnadseffektivitet. Slik oppsummerer maskinprodusenten Renishaw den nyeste modellen RenAM 500D, som så dagens lys for første gang på Formnext.
Renishaw-1024x683

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

Siste nytt

Premiere for Caracols WAAM-system Vipra AM

På Formnext avduket Caracol sin nye robotbaserte plattform Vipra AM på festlig vis. Produsenten kaller dette en revolusjonerende innovasjon for additiv produksjon i metall.
Caracol-1024x683

De gjør avfall om til AM-materialer

Resirkulerte materialer fra avfallsstrømmer som kaffe, oliven og kork. Det har blitt den spesielle nisjen til det spanske selskapet Smart Materials 3D.
Smart-3D-3-1024x683

Designklassiker i 3D-printet utgave lyser opp Helsingborg

Det har hengt over mange spisebord siden lanseringen i 1968. Nå skal Bumlingen fra svenske Ateljé Lyktan i gigantformat lyse opp Helsingborg med det formål å skape trygghet. Norske Norrde har printet lampeskjermen og sokkelen.
– Så vidt jeg vet er det verdens største 3D-printede lampe, sier skaperen Per Hjort.
Bumling-kollage-768x512

Nexa3D trakk seg fra Formnext rett før

Alle som så på hallplanen for årets Formnext kunne se at Nexa3D har bestilt et stort utstillingsområde midt i hall 11.1. Men på stedet der standen skulle stå, var det i stedet kaffevogn, bord og stoler.
Nexa3D-1024x683