Grønt fokus på årets konferanse

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 9 september 2022

«Slipp løs grønn produksjon». Det var temaet for årets utgave av AM Summit i København 7. september. Den grønne tråden gikk gjennom hele dagens program, hvor et 40-talls foredragsholdere deltok.

Hvordan kan additiv produksjon være en viktig faktor i overgangen til en mer bærekraftig produksjon? Det var hovedspørsmålet under heldags AM Summit konferansen som ble arrangert av danske AM Hub for fjerde gang. Med større lokaler enn tidligere år var det plass til drøyt 500 besøkende og rundt femti utstillere.

Frank Rosengreen Lorenzen, administrerende direktør i danske AM Hub, startet dagen med å snakke om «superkraften» som danske og nordiske selskaper besitter.

– Vi kan aldri konkurrere med USA, Tyskland og Kina når det gjelder volumer og hastighet, men vi har et enormt potensial fordi vi har flate organisasjoner med korte kommunikasjonsveier og stort fokus på bærekraft.

Hans oppfordring til selskaper som tenkte på å introdusere AM i sine operasjoner var tydelig:

– Ikke vent med å finne den beste måten å gjøre det på, lag det selv!

Boeing-pioner i AM

En tidlig bruker av teknologien var Boeing. Melissa Orme er visepresident for Boeing Additive Manufacturing og ble invitert til AM Summit for å fortelle hvordan selskapet jobber med AM.

Melissa Orme, Boeing.

– Vi har 70.000 3D-printede deler som vi for tiden flyr med. Det handler ikke bare om fly, men de er også i satellitter, helikoptre og til og med ubåter, sier hun under sin presentasjon.

Boeing startet med polymermaterialer allerede i 1990 og printet den første metalldelen i 2001. I dag printes reservedeler på forespørsel i fabrikken i delstaten Washington.

– Den store gevinsten for oss er ikke hvor mange deler vi printer, men hvor mange deler som kan elimineres takket være additiv produksjon, sier Melissa Orme.

Fordelene med generativ design
Design for additiv produksjon generelt og generativ design spesielt var også et gjennomgående tema blant foredragsholderne. Hvordan bruk av AI og algoritmer kan få til deler med mindre vekt, mindre materialforbruk og avfall, men som likevel er komplekse og sterke. Noe som blant andre Sigurd Vigen Pedersen, AM-konsulent ved Dansk Teknologisk Institut, og Mathieu Pérennou, Additive Manufacturing Solutions Director i Hexagon Manufacturing Intelligence, ga eksempler på.

Organer som redder liv
Cecilia Edebo, administrerende direktør i Cellink, ga en litt annen vinkling på bærekraft. Nemlig hvordan 3D-printing kan redde liv.

Cecilia Edebo, Cellink.

– Folk dør hver dag mens de venter på organer. Samtidig kan vi printe større og større organer og dermed faktisk redde liv.

Cellink, som nå er en del av Bico-gruppen, har utviklet bioblekk samt egne 3D bioprintere. Et av selskapets systemer ble brukt da en pasient i USA nylig kunne få et 3D-printet øre. En nyhet som spredte seg over hele verden, langt utenfor AM-bransjen.

Cecilia Edebo forteller at 3D-printede organer og vev vil bli brukt i mye større grad i nær fremtid.

– Tidligere har man gjort tester utenfor kroppen, neste fase er å teste dem i kroppen til ekte mennesker, såkalt in vivo.

Høyttalere laget av resirkulert plast
Flere svenske AM-eksperter tok scenen under AM Summit. Stefan Larsson, grunnlegger av Lostboyslab, deltok i en paneldiskusjon om hvordan AM radikalt kan endre produksjonsindustrien. Han snakket om selskapets arbeid med resirkulerte materialer som et lite skritt for å redde planeten, men avslørte også en ny spinoff i form av Rethink, som skal lage høyttalere av resirkulerte materialer.

Wi3DP-panelet fra venstre: moderator Nora Touré, Stefanie Brickwede, Greta d’Angelo, Mandaná Moshiri og Thea Wulff Olesen.

Kvinner innen AM
Bærekraft handler ikke bare om påvirkning på miljøet, men også om ting som mangfold i arbeidslivet. Den globale organisasjonen Women in 3D Printing (Wi3DP) var vertskap for en paneldiskusjon om dette emnet. Deltakere var Stefanie Brickwede, administrerende direktør, Mobility Goes Additive & Head of AM ved Deutsche Bahn, Greta d’Angelo, AM Business Development Lead ved Gränges Powder Metallurgy, Mandaná Moshiri, Senior Technology Manager i LEGO Group og Thea Wulff Olesen CEO i Ossiform. Moderator var Wi3DPs grunnlegger og styreleder, Nora Touré.

– For at bedrifter skal bli enda mer vellykkede, trengs det flere kvinner, for halvparten av kundene er ofte kvinner, sier Stefanie Brickwede.

Thea Wulff Olesen påpekte at det også er behov for flere kvinner i styrerom og beslutningsposisjoner, med Norge som modell hvor selskapsstyrene etter loven skal bestå av minst 40 prosent kvinner. Og Greta d’Angelo fra det svenske industrikonsernet Gränges påpekte at det var viktig som kvinne i ledende posisjon å være et ansikt utad for å inspirere.en annen kvinne.

Danske Wohn produserer «Affordable Tiny Homes of upcycled waste plastic».

AM i ulike bransjer
Andre temaer i løpet av dagen var hvordan bygge bærekraftige byer med 3D-printing, og der deltok blant andre Morten Bove, grunnlegger og administrerende direktør i entreprenørselskapet Wohn, og Sebastian Aristotelis, medgründer av Saga Space Architects, som skaper månehabitater med 3D-printing. Viktigheten av AM i helsevesenet var et annet tema med panelmedlemmer fra blant annet Århus Universitetssykehus og Formlabs.

Enrico Dini fra D-Shape snakket om selskapets proprietære 3D-printer. Og at fisk (sannsynligvis) har «en estetisk sans» og at skjæret derfor har fått et design som minner om Gaudis Sagrada Familia i Barcelona.

Dagens siste programpunkt begynte med eksempler på en innovativ måte å bruke 3D-printing på som 3DP Norge har skrevet om tidligere: Hvordan kan teknologi bidra til å gjenopprette biologisk mangfold ved å 3D-printe skjær? Ida Krabek, leder for bærekraft i energiselskapet Ørsted, og Enrico Dini, administrerende direktør i D-Shape, fortalte om dette. Enrico Dini fortalte om D-Shapes proprietære storskala 3D-printer med 300 skrivehoder som printet skjærene, som nå er utplassert ved Anholt vindpark i Kattegatt.

Connie Hedegaard, tidligere dansk EU-kommissær og miljøminister, rundet av dagen med et panel for å diskutere hvordan Danmark kan bruke ny teknologi for å skape den grønneste produksjonsindustrien i verden.

Les mer

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Siste nytt

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

BigRep med flere høytemperaturmaskiner

Tyske BigRep lanserte nylig ikke bare én, men tre nye 3D-skrivere for utskrift i høye temperaturer. Utgivelsen er et resultat av selskapets oppkjøp av HAGE3D, som ble annonsert i fjor høst.
IPSO105_inFormnext2023-1024x683

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch