Skadet treverk blir nye 3D-printede møbler

I Sverige får skadet tømmer nytt liv. Foto: Pressebilde

Sverige: Granbarkebillen etterlater seg store områder med ødelagt skog. Designstudent Simon Mattisson har funnet en ny bruk for skadet treverk: som 3D-printede møbler.

I fjor ble 8,2 millioner kvadratmeter svensk granskog rammet av granbarkebillens herjinger. Skog anses som ødelagt.

Avansert trekompositt
Simon Mattisson har i sitt avgangsprosjekt ved Beckmans designskole, som han kaller Granland, produsert fem møbler med tre skadet av granbarkboreren.

– Jeg har utviklet en trekompositt bestående av granved som har vært angrepet av granbarkebiller, en ressurs som tidligere ble ansett som ubrukelig. Jeg bruker det nye materialet til produksjonen av møbelkolleksjonen min, som er produsert ved hjelp av 3D-teknologi. Når granbarkebillen graver seg inn under treets bark, dannes det et mønster som jeg synes er vakkert og som danner grunnlaget for formspråket til møbelkolleksjonen, sier Simon Mattisson i en pressemelding.

Møblene er trykket hos Circlab i Torsby, som har en stor robotprinter som egner seg for blant annet møbelproduksjon.

Tildelt for innovativ design
Simon Mattisson ble nylig tildelt interiørdesignfirmaet Svenskt Tenn’s Design Scholarship på 20 000 SEK for sitt innovative design.

Begrunnelsen lyder: “Som designer å engasjere seg i et miljøproblem, utvikle et helt nytt materiale og deretter skape objekter gjennom 3D-printing på en estetisk forseggjort måte, synes vi er både visjonært og bærekraftig. At gjenstandene også er vakre og godt utformet, gjør Simon Mattisson og hans prosjekt Granland til en verdig stipendiat i 2022.”

Se mer om Granland i filmsnutten under.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3D-printet tankestyrt kjole

Den nederlandske FashionTech-designeren Anouk Wipprecht lanserte tidligere denne måneden en 3D-printet, tankekontrollert kjole! Lanserningen foregikk i Østerrike på Ars Electronica Festival, Europas største festival for kunst, teknologi og samfunn.

Publisert av: