Svenske Mycorena, pionerer innen mykoproteinteknologi, og østerrikske Revo Foods, som var tidlig ute med 3D-printing av mat, har startet et forskningssamarbeid. Målet er i fellesskap å utvikle veganske alternativer til fisk og skalldyr.
Interessen for alternativer til kjøtt, fisk og skalldyr øker blant forbrukerne, noe som stiller helt nye krav til matprodusentene. Mange har forsøkt å gjenskape smaken og teksturen til animalsk protein ved hjelp av 3D-printing, med blandede resultater. Utfordringen har først og fremst vært å produsere hele biffer og fileter.
Bioteknologiselskapet Mycorena ble grunnlagt i 2017 og har utviklet en prosess for produksjon av såkalt mykoprotein. Det er et sopp-protein produsert gjennom en innovativ gjæringsprosess.
Nytt segment med kjøtterstatninger
Ved å kombinere de kjøttlignende egenskapene til mykoprotein med de ubegrensede formingsmulighetene til 3D-printing, håper Mycorena og Revo Foods å utvikle et helt nytt segment med realistiske kjøtterstatninger. Det trykte proteinet vil ha en myk fibrøs tekstur, en lys farge og nøytral smak.
– Vi har alltid vært interessert i 3D-printing av mat, og så at ved å lage et printbart materiale fra mycel, kunne vi åpne nye dører for fantastiske og unike produkter. Med denne teknologien er mulighetene for tekstur og form på et helt nytt nivå sammenlignet med dagens kjøttanaloger. De eneste begrensningene er i fantasien, ikke i prosessmetoder, sa Paulo Teixeira, CIO i Mycorena i en pressemelding.
Selskapet har et produksjonsanlegg i Gøteborg med en kapasitet på 100 tonn mykoprotein per år og har utviklet blant annet veganske alternativer til tunfisk, burgere og kjøttkaker.
«Heve til et nytt kvalitetsnivå»
Revo Foods jobber med 3D-printede plantebaserte fiske- og skalldyrprodukter av høy kvalitet. Deres laks- og tunfiskalternativer selges allerede i over 3000 butikker rundt om i Europa.
– Mykoprotein er en veldig interessant ingrediens for å utvikle veganske sjømatalternativer, men vi har vært begrenset i vår bruk av det i vår 3D-printprosess på grunn av virkningen av den fibrøse oppførselen. I vårt nye samarbeid med Mycorena ser vi et stort potensial i å videreutvikle det printbare mykoproteinet og dermed løfte både kjøtt- og fiskealternativer til et nytt kvalitetsnivå, noe som må til for at forbrukere i stor skala skal være interessert, sier Robin Simsa, adm. dir. hos Revo Foods.