Drikkeemballasje får nytt liv i 3D-printeren

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 1 november 2022
Noen av produktene trykket med materialet PolyAl, her fra designmessen i Milano i sommer. Foto: Pressebilde

Gjennom et samarbeid har Tetra Pak og det nederlandske designselskapet Aectual produsert 3D-printede interiørdetaljer laget av gammel drikkevareemballasje.

Det er ikke nok at en brukt emballasje samles inn og resirkuleres. Det var utgangspunktet da Tetra Paks eiendoms- og arbeidsplassutviklingsteam startet prosjektet. Hvorfor ikke ta det et skritt videre og lage nye produkter som opprettholder – eller til og med overgår – originalproduktets verdi?

Grunntanken er å bruke resirkulert drikkevareemballasje til å bygge og innrede både hjem og arbeidsplasser, og dermed redusere bruken av nye materialer. I 2021 ble det produsert 200 milliarder drikkevarebeholdere, så det er en enorm avfallsstrøm av materiale å jobbe med.

Minner om leire
Designselskapet Aectual, med base i Amsterdam, jobber med 100 prosent sirkulære og 3D-printede produkter innen interiør og arkitektur. De har utviklet en serie produkter i materialet PolyAl, som består av polymerer og aluminium fra resirkulert Tetra Pak-emballasje. Det skriver Tetra Pak i en pressemelding.

– PolyAl er et veldig imponerende materiale. Det er litt leire og ser ut som betong, men det er veldig allsidig. Og de små sponene av aluminium gir den dybde og lar fargen gli godt inn i materialet. Den har en nydelig taktil finish, sier Hedwig Heinsman som er kreativ direktør og medgründer av Aectual.

Hun forklarer videre at det kreves store mengder resirkulert materiale fra identisk opprinnelse for å kunne gjøre prosjekter som ligner på det med Tetra Pak. Aectual jobber med selskaper som Nike, Disney og Burberry, blant andre.

Bærekraftig innovasjon i stor skala
Konseptet utviklet sammen med Tetra Pak ble presentert i forbindelse med designmessen i Milano i sommer. I løpet av høsten rulles den ut i etapper ved Tetra Paks anlegg rundt om i verden. Den består av produkter som paller, plantekasser, veggpaneler, romdelere og vindusskjermer. Når de må skiftes ut, kan de makuleres og printes på nytt.

– Som vårt bærekraftteam alltid sier, for at en bærekraftig innovasjon skal ha en håndgripelig innvirkning, må den være tilgjengelig i stor skala. Det fine med Aectuals plattform er at designet er massetilpassbar. Så uansett hvor det er pålitelig resirkuleringsinfrastruktur og villige resirkuleringspartnere, kan PolyAl implementeres i Aectuals design. Vi ser dette som grunnlaget for å skape reell systemendring med PolyAl og det er det vi ønsker å bidra til å legge til rette for, sier Sudhir Saseedharan, Director of Workplace Experience and Real Estate i Tetra Pak.

Les mer

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Siste nytt

To nye 3D-printere fra Formlabs

3D-printerprodusent Formlabs har lansert sine nye stasjonære harpiks 3D-skrivere, Form 4 og varianten, Form 4B.
Screenshot

Dømt til bot på 17 millioner dollar for patentkopiering

3D-printerprodusenten Markforged har blitt pålagt å betale Continuous Composites 17,34 millioner dollar som en del av et patentsøksmål som startet i 2021.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682

Stratasys spør kundene om råd

Stratasys tar i bruk hjelp av noen store kunder i bransjen for å videreutvikles. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Stratasys-Formnext-2023-1024x683

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1