lørdag 28 januar – uke 4
Anders Brask, administrerende direktør i Protech, med Stratasys SAF-maskin H350. Foto: Anja Degerholm
Protech Nordics konsernsjef Anders Brask tok, akkurat som mange andre kolleger i AM-bransjen, turen til Frankfurt i forrige uke. Han var der for å sjekke ut hva som var utstilt, ikke minst hos Stratasys, som Protech har vært forhandler for i mange år.
– Det Stratasys ønsker å kommunisere er at de tilbyr en bred portefølje av polymerteknologier. At en teknologi ikke kan løse alle problemer avhenger helt av kundens behov, sier Anders Brask.
Standen er en av de største på messen, ikke overraskende med tanke på Stratasys’ størrelse som selskap. Alt fra maskinvare til materialer og applikasjoner vises her.
En litt mer nisjeapplikasjon: 3D-printede detaljer på stoff til for eksempel eksklusive klær eller spesialtilpassede produkter i bilindustrien.
Ifølge Anders Brask er det fremfor alt funksjonelle prototyper, jigger og inventar som trykkes blant Protechs nordiske kunder, men til dels også deler i lav serieproduksjon. Storselgerne er Stratasys J55, en polyjet-skriver, og FDM-skriveren F370 CR, som også kan håndtere fiberforsterkede materialer. Men han har stor tro på at Stratasys sin pulverbaserte SAF-teknologi for serieproduksjon vil slå rot i det nordiske markedet, i hvert fall etter hvert.
– Det tar tid å introdusere en ny teknologi, noen ganger flere år, men jeg har stor tro på SAF-teknologien og H350-maskinen. Fremfor alt er fordelen at du blir helt fleksibel og kan endre konstruksjon fra en dag til en annen, noe som med sprøytestøping kan ta flere uker.
Hva er fordelene med SAF sammenlignet med hva konkurrentene tilbyr?
– Hastigheten, en jevnere fordeling av varme som gjør at delen ikke deformeres eller krymper og at man kan bruke det plantebaserte PA11-materialet, som konkurrentene hadde vanskeligheter med å få til å fungere godt. Stratasys har også et åpent materialsystem.
Protech mottok tidligere i høst en H350 til sitt kundesenter i Järfälla utenfor Stockholm for å kunne vise sine kunder hvordan maskinen fungerer i praksis. Anders Brask nevner et viktig poeng som Melissa Orme fra Boeing tok opp på årets AM Summit-konferanse i København angående overgangen til serieproduksjon.
– Det viktigste er ikke at du kan produsere en nøyaktig samme del som med andre metoder, men hvor mange deler du kan fjerne ved å bruke additiv produksjon. Det handler om å integrere funksjonalitet for å dra nytte av 3D-printing som teknologi. Gapet mellom sprøytestøping og andre produksjonsmetoder lukkes sakte. Og skulle du kunne konstruere bort, for eksempel, ni deler, er det bare én produksjonsmetode: additiv produksjon.
Det svenske teknologikonsernet Hexagon gjør en investering på 100 millioner dollar i Divergent Technologies. Et selskap som skapte den første digitaliserte modulære fabrikken for bilindustrien med additiv produksjon.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 17. januar, 2023
Alexander Schmitz er utnevnt til ny administrerende direktør i GE Additive. Han starter sitt nye oppdrag 16. januar og skal lede selskapet i en “ny fase av vekst og transformasjon”.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. januar, 2023
Luksusbilprodusenten Bentley tilbyr 3D-printede applikasjoner i gull i sin nyeste modell Batur. Ifølge Bentley er det første gang i bilindustriens historie at gulldetaljer er produsert med additiv produksjon.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. januar, 2023
Det franske transportselskapet Alstom implementerer den første 3D-printede masseproduserte delen i sitt elektriske høyhastighetstog AGV. Dette betyr store kostnadsbesparelser og vesentlig kortere ledetider.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. januar, 2023
Additiv produksjon med laser og tråd i dupleks rustfritt stål må videreutvikles for å kunne brukes i reell industriproduksjon. Dette er innenfor rammen av det nystartede forskningsprosjektet SESAM på Högskolan Väst som ligger i Trollhättan i Sverige.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. januar, 2023
Meltio, produsent av systemer for additiv produksjon i metall, innleder samarbeid med tolv programvareselskaper. Det vil drive industrialiseringen og utvide tilbudet av Meltios CNC- og robotintegreringer.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 2. januar, 2023
Luma AI (AI = artificial intelligense – kunstig intelligens) har i desember sluppet en lukket beta-test av en ny tjeneste, “Imagine 3D”, som automatisk kan generere 3D-modeller fra en brukerspesifisert tekstmelding.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 20. desember, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige