Håper å være først med additiv bygging på månen

Slik kan det se ut hvis Icons planer for additiv produksjon på månen går i oppfyllelse. Foto: Pressebilde

Det amerikanske byggefirmaet Icon har fått et unikt oppdrag av Nasa: å utvikle et system for å kunne bygge med additiv produksjon på månen. Et oppdrag verdt 52,7 millioner dollar.

Texas-baserte Icon har gjort seg bemerket i AM-bransjen for sine storskala 3D-printere som har blitt brukt til å bygge boliger i blant annet Mexico og USA. Så langt har imidlertid ingen brukt 3D-teknologi for å bygge på en annen planet, og Icon håper å være pionerer. Icons såkalte Olympus-prosjekt har som mål å utvikle et rombasert byggesystem for additiv produksjon.

Planen er å bruke lokale ressurser som byggematerialer, for eksempel løs jord som finnes på månens overflate. Ved å gå gjennom prøver fra tidligere romflyvninger, bør man kunne simulere den mekaniske oppførselen til materialet.

Icons 3D-printede bygninger skal gjøre det mulig å bli lenger og utforske drabanten nærmere.

– For å endre paradigmet i romutforskningen fra “dit og tilbake igjen” til “der for å bli”, vil vi trenge robuste, spenstige og kapable systemer som kan bruke de lokale ressursene på Månen og andre planeter. Vi er glade for at vår forskning og teknologi har vist at slike systemer virkelig er mulige, og vi ser frem til å nå gjøre den muligheten til virkelighet, sier Jason Ballard, administrerende direktør og medgründer av Icon i en pressemelding.

Prosjektet er en del av fase tre av NASAs SBIR-program, Small Business Innovation Research. Det er en del av Nasas langsiktige planer om å bygge habitater og kritisk infrastruktur for å kunne utforske først og fremst månen nærmere, men også planeter.

Se mer om Olympus-prosjektet i videoen under.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *