Skalérbar etterbehandling en akilleshæl

For å vokse ser bedriftene behov for forbedret etterbehandling, ifølge årets rapport fra Post-Process. Foto: Arkiv

Etterbehandlingsprosessene som er tilgjengelige for additiv produksjon i dag er ikke tilstrekkelige til å møte morgendagens behov. Det viser tall fra en fersk rapport om temaet.

Det er fjerde året det amerikanske selskapet Post-Process gjennomfører undersøkelsen om det litt glemte, men kritiske tredje trinnet i produksjonsprosessen: etterbehandlingen. Ifølge selskapet er målet med rapporten å sette en vei for additiv industri ved å peke på utfordringer så vel som muligheter innen etterbehandling. Dette for å kunne legge de riktige forretningsstrategiene.

Trenger fremtidssikring

Rapporten viser at kun én av tre svarer at metodene de bruker i dag er tilstrekkelig for både nåværende og fremtidige behov. Nesten halvparten, 44 prosent, mener metodene er tilfredsstillende i dagens situasjon, men ikke for fremtiden, da de ønsker å skalere opp produksjonen.

Det er noen forskjeller mellom de ulike 3D-printteknologiene. De som bruker harpiksbaserte prosesser, som DLP og SLA, ser de største utfordringene for fremtiden. Harpiks er viden kjent for å være et vanskelig materiale å jobbe med, og etterbehandlingen kan være et hinder for å utvide produksjonen, ifølge rapporten.

Brukere av pulversengbaserte teknologier ser de største utfordringene med etterbehandling i dag, men også at det kan bli problemer i fremtiden. De ser også størst investeringsbehov fremover.

Tid en avgjørende faktor

På hvilken måte er etterbehandling et hinder i produksjonen i dag? Over halvparten svarer at tidsforbruket er den største hodepinen, men også nøyaktigheten på de ferdige detaljene og at det brukes overkvalifisert arbeidskraft til enkle oppgaver.

De fleste respondentene i undersøkelsen bruker ulike ekstruderingsteknologier som FDM, FFF og MEM (54 prosent), vannfotopolymerisering som SLA, DLP og DLS (48 prosent) og pulverseng som SLS og EMB (37 prosent).

Deltakerne svarer at de mest brukte etterbehandlingstrinnene er å fjerne støttestrukturer, harpiks eller pulver og å forbedre overflaten på detaljen, men også herding og farging er ofte tilstede.

“Annual Additive Post-Processing Survey: Trends Report 2022” i sin helhet kan lastes ned her gratis.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *