torsdag 26 januar – uke 4
For å vokse ser bedriftene behov for forbedret etterbehandling, ifølge årets rapport fra Post-Process. Foto: Arkiv
Etterbehandlingsprosessene som er tilgjengelige for additiv produksjon i dag er ikke tilstrekkelige til å møte morgendagens behov. Det viser tall fra en fersk rapport om temaet.
Det er fjerde året det amerikanske selskapet Post-Process gjennomfører undersøkelsen om det litt glemte, men kritiske tredje trinnet i produksjonsprosessen: etterbehandlingen. Ifølge selskapet er målet med rapporten å sette en vei for additiv industri ved å peke på utfordringer så vel som muligheter innen etterbehandling. Dette for å kunne legge de riktige forretningsstrategiene.
Rapporten viser at kun én av tre svarer at metodene de bruker i dag er tilstrekkelig for både nåværende og fremtidige behov. Nesten halvparten, 44 prosent, mener metodene er tilfredsstillende i dagens situasjon, men ikke for fremtiden, da de ønsker å skalere opp produksjonen.
Det er noen forskjeller mellom de ulike 3D-printteknologiene. De som bruker harpiksbaserte prosesser, som DLP og SLA, ser de største utfordringene for fremtiden. Harpiks er viden kjent for å være et vanskelig materiale å jobbe med, og etterbehandlingen kan være et hinder for å utvide produksjonen, ifølge rapporten.
Brukere av pulversengbaserte teknologier ser de største utfordringene med etterbehandling i dag, men også at det kan bli problemer i fremtiden. De ser også størst investeringsbehov fremover.
På hvilken måte er etterbehandling et hinder i produksjonen i dag? Over halvparten svarer at tidsforbruket er den største hodepinen, men også nøyaktigheten på de ferdige detaljene og at det brukes overkvalifisert arbeidskraft til enkle oppgaver.
De fleste respondentene i undersøkelsen bruker ulike ekstruderingsteknologier som FDM, FFF og MEM (54 prosent), vannfotopolymerisering som SLA, DLP og DLS (48 prosent) og pulverseng som SLS og EMB (37 prosent).
Deltakerne svarer at de mest brukte etterbehandlingstrinnene er å fjerne støttestrukturer, harpiks eller pulver og å forbedre overflaten på detaljen, men også herding og farging er ofte tilstede.
“Annual Additive Post-Processing Survey: Trends Report 2022” i sin helhet kan lastes ned her gratis.
Det svenske teknologikonsernet Hexagon gjør en investering på 100 millioner dollar i Divergent Technologies. Et selskap som skapte den første digitaliserte modulære fabrikken for bilindustrien med additiv produksjon.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 17. januar, 2023
Alexander Schmitz er utnevnt til ny administrerende direktør i GE Additive. Han starter sitt nye oppdrag 16. januar og skal lede selskapet i en “ny fase av vekst og transformasjon”.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. januar, 2023
Luksusbilprodusenten Bentley tilbyr 3D-printede applikasjoner i gull i sin nyeste modell Batur. Ifølge Bentley er det første gang i bilindustriens historie at gulldetaljer er produsert med additiv produksjon.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. januar, 2023
Det franske transportselskapet Alstom implementerer den første 3D-printede masseproduserte delen i sitt elektriske høyhastighetstog AGV. Dette betyr store kostnadsbesparelser og vesentlig kortere ledetider.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. januar, 2023
Additiv produksjon med laser og tråd i dupleks rustfritt stål må videreutvikles for å kunne brukes i reell industriproduksjon. Dette er innenfor rammen av det nystartede forskningsprosjektet SESAM på Högskolan Väst som ligger i Trollhättan i Sverige.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. januar, 2023
Meltio, produsent av systemer for additiv produksjon i metall, innleder samarbeid med tolv programvareselskaper. Det vil drive industrialiseringen og utvide tilbudet av Meltios CNC- og robotintegreringer.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 2. januar, 2023
Luma AI (AI = artificial intelligense – kunstig intelligens) har i desember sluppet en lukket beta-test av en ny tjeneste, “Imagine 3D”, som automatisk kan generere 3D-modeller fra en brukerspesifisert tekstmelding.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 20. desember, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige