Hvilke interessante produktnyheter ble presentert? Hvordan ser utviklingen ut på materialsiden? Og hvor langt har bransjen kommet når det gjelder automatisering? Det var en av tingene som var i fokus da Sveat inviterte til webinar med innsikter fra Formnext-messen.
Den store messen Formnext i Frankfurt, som ble arrangert i november, har vokst hvert år og blitt en viktig møteplass for den stadig større AM-bransjen. Tre av medlemmene i den svenske bransjeforeningen Sveat deltok på et digitalt seminar 8. desember for å dele sine innsikter og refleksjoner fra messen.
Hybrid mellom SLA og DLP
Først ut var Torbjörn Larsson fra Volvo Cars, som oppsummerte sitt femte besøk på Formnext. Hans første refleksjon var at messen ble større og større for hver gang og også mer interessant. Han trakk fram to maskiner som litt ekstra interessante.
Den første er Q.Big 3Ds Queen 1. En 3D-skriver for granulat av polymermateriale med en byggeoverflate på 1700 x 1050 x 1050 millimeter.
– Den store nyvinningen er at den har variabel dyse med varierende diameter, 1,5 millimeter i detaljmodus og 3 millimeter i turbomodus. Det muliggjør store og raske utskrifter med en fin overflate, der det trengs.
Den andre printeren han nevner er en Axtra 3D X1 Lumia. En hybridmaskin som kombinerer nøyaktigheten til SLA-teknologi med hastigheten til DLP-prosessen, som Axtra 3D kaller Hybrid PhotoSynthesis (HPS). Med HPS kan blant annet sprøytestøpeverktøy for små serier produseres til en lav kostnad.
Banebrytende jetting-innovasjon
Anders Brask, administrerende direktør i Protech, var nestemann. Fokuset hans var veldig mye på hvordan AM-industrien kan styre mer mot serieproduksjon. Han ble imponert over Inkbits Vision-Controlled Jetting (VCJ-3D)-skriver, som løser et problem som andre jetting-teknologier sliter med: å kreve en rull for å flate ut hvert lag.
– Inkbits løsning er en sensor som måler høyden på hvert lag, som ved utskrift holder styr på hvor det kreves mer materiale og hvor mye, for å oppnå riktig lagtykkelse.
Dette betyr at du kan bruke epoksymaterialer i stedet for tradisjonelle akrylmaterialer. Andre fordeler han nevner med Inkbits printer er at den kan skrive ut ikke mindre enn ett lag hvert tredje sekund og bruker en voks som støttemateriale, som enkelt kan smeltes og gjenbrukes.
Andre produktnyheter fra messen som han snakket om var Generas DLP-plattform som i tillegg til utskrift også vasker, UV-herder, måler og skjærer til detaljen i en og samme maskin. Til slutt Equispheres aluminiumspulver, som skal være støvfritt og ikke brennbart, noe som er en utfordring for andre lignende produkter.
Flere FDM-nyheter
Pär Nobring fra R.a.p.s fikk runde av dette lunsjwebinaret. Han benyttet anledningen til å nevne Etecs nye Free Foam for DLP-prosessen, som du kan lese mer om her. Et ekspanderende materiale som kan erstatte for eksempel skumgummi.
Ellers var det FDM-nyheter han ble hekta på. Polske Vshapers 3D-printer, som kan skrive ut fem-akset, men også frese, bore og måle, var et eksempel. Tumaker granulatskrivermodell mindre enn en annen. Mosaics og Triditives automatiseringsløsninger er et annet eksempel. De to sistnevnte hadde bygget celler for å demonstrere hvordan flere 3D-skrivere kan være en del av en automatisert flyt.
Automatisering et «nødvendig onde»
Moderator Henrik Lundell fra Prototal spurte avslutningsvis Pär Nobring om hvordan han ser på utviklingen innen automatisering i additiv bransje.
– Ja, det er nok et nødvendig onde. Bransjen har ropt etter større og raskere maskiner i flere år og når vi får det, vokser frustrasjonen over at delene må tas av platen, vaskes og blåses. Hvis dette skal være en teknologi som brukes for kortserieproduksjon, eller til og med for mellomstore serier, er automatiseringsaspektet ekstremt viktig.
På Sveats nettsider kan hele webinaret sees i etterkant.