Den første 3D-printede moské

En tegning av den 3D-printede moskéen, slik arkitekten ser den for seg. Illustrasjon: IACAD.

Verdens første 3D-printede moske skal bygges i De forente arabiske emirater, som en del av Dubais pågående langsiktige 3D-printstrategi.

Den nye moskeen vil ligge i Bur Dubai-området i emiratet Duba, du kan se arkitektens gjengivelse på bildet over.
Printingen vil bli kontrollert av kun tre arbeidere, og det vil ta bare fire måneder å printe hele strukturen. Ytterligere 12 måneders arbeid må fullføres på bygget for å gjøre det funksjonelt.

3D-printprosjektet vil resultere i et bygg med et areal på 2000 kvadratmeter, som betyr at 600 mennesker kan samles der i bønn.

Bærekraft

Å benytte additiv produksjon til å bygge bygningen vil være en demonstrasjon av bærekraftig konstruksjon, ved å redusere mengden materiale som går bort – en viktig faktor ettersom betongproduksjon er den tredje største kilden til industrielle CO2-utslipp på planeten.

Trykte prøver som viser typen printet geometri som vil bli brukt i moskeen. Foto: IACAD

Kostnaden for å bygge moskeen forventes å være 30 % høyere enn tradisjonelle byggemetoder i første omgang, hovedsakelig på grunn av prosjektets eksperimentelle natur. Bygningen vil bli printet av robotprinter, med en spesiallagd hurtigtørkende, mineralberiket betongblanding.

Printeren vil være i stand til å lage deler med areal på 2 kvadratmeter i timen.

Verdensrekord i 3D-printing og høye ambisjoner

De forente arabiske emirater har allerede en rekke 3D-printede bygninger i landet, og har en rekke verdensrekorder for prestasjonene innen 3D-printet konstruksjon. Disse inkluderer verdens første 3D-printede kommersielle bygg, en administrasjonsbygning med verdens største trykte struktur (i volum), og verdens første 3D-printede laboratorium, DEWA R&D Centre, ved Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park. Dubai har som mål at innen 2030 så skal foretrukket byggemetode på 25 prosent av alle bygninger i emiratet være 3D-printing.

Mosképrosjektet er igangsatt av Dubais departement Islamic Affairs and Charitable Activities Department (IACAD).

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *