Den første 3D-printede moské

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 17 januar 2023
En tegning av den 3D-printede moskéen, slik arkitekten ser den for seg. Illustrasjon: IACAD.

Verdens første 3D-printede moske skal bygges i De forente arabiske emirater, som en del av Dubais pågående langsiktige 3D-printstrategi.

Den nye moskeen vil ligge i Bur Dubai-området i emiratet Duba, du kan se arkitektens gjengivelse på bildet over.
Printingen vil bli kontrollert av kun tre arbeidere, og det vil ta bare fire måneder å printe hele strukturen. Ytterligere 12 måneders arbeid må fullføres på bygget for å gjøre det funksjonelt.

3D-printprosjektet vil resultere i et bygg med et areal på 2000 kvadratmeter, som betyr at 600 mennesker kan samles der i bønn.

Bærekraft

Å benytte additiv produksjon til å bygge bygningen vil være en demonstrasjon av bærekraftig konstruksjon, ved å redusere mengden materiale som går bort – en viktig faktor ettersom betongproduksjon er den tredje største kilden til industrielle CO2-utslipp på planeten.

Trykte prøver som viser typen printet geometri som vil bli brukt i moskeen. Foto: IACAD

Kostnaden for å bygge moskeen forventes å være 30 % høyere enn tradisjonelle byggemetoder i første omgang, hovedsakelig på grunn av prosjektets eksperimentelle natur. Bygningen vil bli printet av robotprinter, med en spesiallagd hurtigtørkende, mineralberiket betongblanding.

Printeren vil være i stand til å lage deler med areal på 2 kvadratmeter i timen.

Verdensrekord i 3D-printing og høye ambisjoner

De forente arabiske emirater har allerede en rekke 3D-printede bygninger i landet, og har en rekke verdensrekorder for prestasjonene innen 3D-printet konstruksjon. Disse inkluderer verdens første 3D-printede kommersielle bygg, en administrasjonsbygning med verdens største trykte struktur (i volum), og verdens første 3D-printede laboratorium, DEWA R&D Centre, ved Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park. Dubai har som mål at innen 2030 så skal foretrukket byggemetode på 25 prosent av alle bygninger i emiratet være 3D-printing.

Mosképrosjektet er igangsatt av Dubais departement Islamic Affairs and Charitable Activities Department (IACAD).

Les mer

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

3D-printet katamaran

Denne båten viser ikke bare gjennomførbarheten av robotisk 3D-utskrift i storformat, men etablerer også grunnlaget for en ny æra innen produksjon av båter og nautiske komponenter, hevder de to selskapene som har samarbeidet om prosjektet.
IMG_4656

ICC standard for betongprinting underveis

International Code Council (ICC) har annonsert at de holder på med utvikling av ICC 1150, som vil bli tidenes første standard for 3D Automated Construction Technology (3DACT), altså 3D-printede betongvegger.
peri-3d-construction-printing2-e1606475885925

Salget av 3D-printere for industrien ned med 24% i tredje kvartal 2024

En markedsanalyse forteller om nedgang i salget av 3D-printere til industrielle formål sank med en fjerdedel i tredje kvartal i 2024, men samtidig økte salget av innstegsmodeller.
press-release-Global-3D-printer-shipments-by-price-class

Siste nytt

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Stratasys tar inn 120 millioner dollar i kapital

Fortissimo Capital, et israelsk private equity-selskap som investerer i teknologi og industri, investerer 120 millioner dollar i Stratasys. En investering som vil drive vekst i selskapet.
Stratasys-F3300-Yoav

Ultimaker S8 printer fire ganger raskere

I januar 2023 slapp Ultimaker den nye flaggskipmodellen i S-serien, S7. Drøye to år senere kommer oppfølgeren, Ultimaker S8, med både økt hastighet og forbedret utskriftskvalitet.
S8-1

Åpen-kildekode KI lager CAD fra tekst

Ettersom interessen for generativ kunstig intelligens (KI) fortsetter å øke, har 3D-printindustrien vært vitne til vekst i tekst-til-CAD-plattformer. Disse verktøyene lar brukere lage 3D-printbare CAD-filer fra enkle tekstbeskrivelser, noe som gjør additiv produksjon mer allment tilgjengelig.
robot-7785877_1280