Papir som materiale for å unngå plast

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 3 januar 2023
Forskerne ved TUHH med papirsnøfnugg printet innenfor rammen av prosjektet «Green 3D Printing». Foto: Pressebilde

Et forskningsprosjekt ved Hamburgs tekniske universitet (TUHH) undersøker hvordan papir kan brukes som materiale i 3D-printing. Målet er å redusere bruken av plast.

Prototyper og ulike typer modeller brukes ofte bare noen få ganger før de kastes. Den korte levetiden kombinert med at det ofte brukes plast gjør at produksjonen er lite bærekraftig. Det ønsker forskerne ved Institutt for laser- og systemteknologi (iLAS) ved TUHH å endre på.

«Green 3D Printing»-prosjektet ledet av professor Claus Emmelmann studerer om plasten kan erstattes med et materiale laget av papirfiber, nærmere bestemt papir-maché, som for eksempel eggekartonger er laget av. Målet er å utvikle en systemprototype og en passende materialmiks som vil gjøre bærekraftig 3D-printing til et reelt alternativ.

For å gjøre dette blandes papirfibre ved å tilsette vann og lim for å danne en flytende masse som kan behandles i en 3D-printer. Hvis limet i tillegg er biologisk nedbrytbart, kan de trykte delene til og med kastes som organisk avfall. Materialet skal kunne brukes både i industrien, som prototyper, og til sluttbruk, for eksempel i undervisning eller til hobbyprosjekter.

Prosjektet er finansiert gjennom programmet «Calls for Transfer» og går fra 1. januar 2022 til 30. juni 2023. Forskergruppen har søkt patent på sin materialblanding.

Institute for Laser and Systems Technology (iLAS) logo trykt med et slitesterkt papir-maché-materiale. Foto: Pressebilde

 

Les mer

BigRep med flere høytemperaturmaskiner

Tyske BigRep lanserte nylig ikke bare én, men tre nye 3D-skrivere for utskrift i høye temperaturer. Utgivelsen er et resultat av selskapets oppkjøp av HAGE3D, som ble annonsert i fjor høst.
IPSO105_inFormnext2023-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Siste nytt

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

BigRep med flere høytemperaturmaskiner

Tyske BigRep lanserte nylig ikke bare én, men tre nye 3D-skrivere for utskrift i høye temperaturer. Utgivelsen er et resultat av selskapets oppkjøp av HAGE3D, som ble annonsert i fjor høst.
IPSO105_inFormnext2023-1024x683

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch