Papir som materiale for å unngå plast

Forskerne ved TUHH med papirsnøfnugg printet innenfor rammen av prosjektet “Green 3D Printing”. Foto: Pressebilde

Et forskningsprosjekt ved Hamburgs tekniske universitet (TUHH) undersøker hvordan papir kan brukes som materiale i 3D-printing. Målet er å redusere bruken av plast.

Prototyper og ulike typer modeller brukes ofte bare noen få ganger før de kastes. Den korte levetiden kombinert med at det ofte brukes plast gjør at produksjonen er lite bærekraftig. Det ønsker forskerne ved Institutt for laser- og systemteknologi (iLAS) ved TUHH å endre på.

“Green 3D Printing”-prosjektet ledet av professor Claus Emmelmann studerer om plasten kan erstattes med et materiale laget av papirfiber, nærmere bestemt papir-maché, som for eksempel eggekartonger er laget av. Målet er å utvikle en systemprototype og en passende materialmiks som vil gjøre bærekraftig 3D-printing til et reelt alternativ.

For å gjøre dette blandes papirfibre ved å tilsette vann og lim for å danne en flytende masse som kan behandles i en 3D-printer. Hvis limet i tillegg er biologisk nedbrytbart, kan de trykte delene til og med kastes som organisk avfall. Materialet skal kunne brukes både i industrien, som prototyper, og til sluttbruk, for eksempel i undervisning eller til hobbyprosjekter.

Prosjektet er finansiert gjennom programmet “Calls for Transfer” og går fra 1. januar 2022 til 30. juni 2023. Forskergruppen har søkt patent på sin materialblanding.

Institute for Laser and Systems Technology (iLAS) logo trykt med et slitesterkt papir-maché-materiale. Foto: Pressebilde

 

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *