Papir som materiale for å unngå plast

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 3 januar 2023
Forskerne ved TUHH med papirsnøfnugg printet innenfor rammen av prosjektet «Green 3D Printing». Foto: Pressebilde

Et forskningsprosjekt ved Hamburgs tekniske universitet (TUHH) undersøker hvordan papir kan brukes som materiale i 3D-printing. Målet er å redusere bruken av plast.

Prototyper og ulike typer modeller brukes ofte bare noen få ganger før de kastes. Den korte levetiden kombinert med at det ofte brukes plast gjør at produksjonen er lite bærekraftig. Det ønsker forskerne ved Institutt for laser- og systemteknologi (iLAS) ved TUHH å endre på.

«Green 3D Printing»-prosjektet ledet av professor Claus Emmelmann studerer om plasten kan erstattes med et materiale laget av papirfiber, nærmere bestemt papir-maché, som for eksempel eggekartonger er laget av. Målet er å utvikle en systemprototype og en passende materialmiks som vil gjøre bærekraftig 3D-printing til et reelt alternativ.

For å gjøre dette blandes papirfibre ved å tilsette vann og lim for å danne en flytende masse som kan behandles i en 3D-printer. Hvis limet i tillegg er biologisk nedbrytbart, kan de trykte delene til og med kastes som organisk avfall. Materialet skal kunne brukes både i industrien, som prototyper, og til sluttbruk, for eksempel i undervisning eller til hobbyprosjekter.

Prosjektet er finansiert gjennom programmet «Calls for Transfer» og går fra 1. januar 2022 til 30. juni 2023. Forskergruppen har søkt patent på sin materialblanding.

Institute for Laser and Systems Technology (iLAS) logo trykt med et slitesterkt papir-maché-materiale. Foto: Pressebilde

 

Les mer

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden

SSAB lanserer utslippsfritt stålpulver

SSAB lanserer verdens første stålpulver som produseres uten fossile utslipp av karbondioksid. Pulveret er laget av resirkulert stål og kombinerer egenskapene til SSABs meget solide stål med de lette strukturene som er mulig med 3D-printing.
SSAB-vang

Meltio tar sikte på industrien med nye M600

Meltio har utviklet en ny generasjon 3D-skrivere for metall, M600, som skal lokke den brede produksjonsindustrien til å omfavne additiv produksjon.
Screenshot

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden