Stor investering i bilfabrikant

Hexagon investerer USD 100 millioner i den amerikanske bilprodusenten Divergent Technologies. Foto: Pressebilde/Arkiv

Det svenske teknologikonsernet Hexagon gjør en investering på 100 millioner dollar i Divergent Technologies. Et selskap som skapte den første digitaliserte modulære fabrikken for bilindustrien med additiv produksjon.

Hexagon har de siste årene investert mye i programvareløsninger for additiv produksjon og samarbeidet med en rekke tunge aktører i bransjen, og også gjort flere oppkjøp.

Nå går selskapet inn med kapital i Divergent Technologies, 100 millioner dollar ifølge en pressemelding fra Hexagon. Divergent har utviklet en alternativ prosess til tradisjonell kjøretøyproduksjon, kalt DAPS (Divergent Adaptive Production System).

Kombinerer AI og AM

DAPS er en helintegrert programvare- og maskinvareløsning som skaper en komplett modulær fabrikk for komplekse design. Den patenterte prosessen kombinerer AI-optimalisert designprogramvare, additiv produksjon og automatisert montering for å produsere lette bildeler og rammer.

Designprogramvaren optimaliserer vekt, styrke og kostnad, uavhengig av bilmodell. De 3D-printede delene blir satt sammen i en automatisert flyt, noe som reduserer produksjonstiden og behovet for menneskelig interaksjon. Det er flere fordeler med produksjonsmetoden, som at samme maskinvare kan brukes til produksjon og montering uavhengig av design.

Forbedret effektivitet

Den designuavhengige prosessen krever, ifølge Divergent, mindre energi og materialer, leverer sterkere strukturer på kortere tid og oppnår vektreduksjoner på 20-70 prosent. Noe som i det store og hele betyr betydelige forbedringer med tanke på kjøretøyets effektivitetsgrad.

– Produksjonen av en bils ulike deler har mye større innvirkning på miljøet enn bilens eksosutslipp, noe som gjør nye produksjonskonsepter til et høyt prioritert område. Vi må finne nye måter å muliggjøre mer effektiv og miljøvennlig produksjon for kjøretøyprodusenter som minimerer materialbruk og totale kostnader. Å ta små skritt fremover er rett og slett ikke nok for å redde planeten vår, sier Hexagons president og administrerende direktør, Ola Rollén om investeringen.

Globalt nettverk av DAPS-fabrikker

Divergent ble grunnlagt i 2014 og har base i California, USA. Selskapets digitale, modulære, fleksible og automatiserte produksjonsløsning er beskyttet av mer enn 500 patenter og skal kunne redusere utslippene betydelig under produksjon. Divergent har også sin egen portefølje av biler, Czinger Vehicles, som står bak den raskeste masseproduserte bilen i verden, en hybrid sportsbil kalt Czinger 21C.

– Denne betydelige investeringen vil sette fortgang på planene våre om å bygge et globalt nettverk av DAPS-fabrikker, alle i stand til å produsere deler til flere OEM-er. Vi ser frem til et langsiktig partnerskap med Hexagon i Divergents og Czinger Vehicles vekstreise, sier Lukas Czinger, SVP of Operations og medgründer av Czinger Vehicles.

3dp Norge laget en reportasje om Hexagons vekstplaner i forbindelse med Formnext 2021, den kan du lese her.

 

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *