fredag 27 januar – uke 4
Hexagon investerer USD 100 millioner i den amerikanske bilprodusenten Divergent Technologies. Foto: Pressebilde/Arkiv
Det svenske teknologikonsernet Hexagon gjør en investering på 100 millioner dollar i Divergent Technologies. Et selskap som skapte den første digitaliserte modulære fabrikken for bilindustrien med additiv produksjon.
Hexagon har de siste årene investert mye i programvareløsninger for additiv produksjon og samarbeidet med en rekke tunge aktører i bransjen, og også gjort flere oppkjøp.
Nå går selskapet inn med kapital i Divergent Technologies, 100 millioner dollar ifølge en pressemelding fra Hexagon. Divergent har utviklet en alternativ prosess til tradisjonell kjøretøyproduksjon, kalt DAPS (Divergent Adaptive Production System).
DAPS er en helintegrert programvare- og maskinvareløsning som skaper en komplett modulær fabrikk for komplekse design. Den patenterte prosessen kombinerer AI-optimalisert designprogramvare, additiv produksjon og automatisert montering for å produsere lette bildeler og rammer.
Designprogramvaren optimaliserer vekt, styrke og kostnad, uavhengig av bilmodell. De 3D-printede delene blir satt sammen i en automatisert flyt, noe som reduserer produksjonstiden og behovet for menneskelig interaksjon. Det er flere fordeler med produksjonsmetoden, som at samme maskinvare kan brukes til produksjon og montering uavhengig av design.
Den designuavhengige prosessen krever, ifølge Divergent, mindre energi og materialer, leverer sterkere strukturer på kortere tid og oppnår vektreduksjoner på 20-70 prosent. Noe som i det store og hele betyr betydelige forbedringer med tanke på kjøretøyets effektivitetsgrad.
– Produksjonen av en bils ulike deler har mye større innvirkning på miljøet enn bilens eksosutslipp, noe som gjør nye produksjonskonsepter til et høyt prioritert område. Vi må finne nye måter å muliggjøre mer effektiv og miljøvennlig produksjon for kjøretøyprodusenter som minimerer materialbruk og totale kostnader. Å ta små skritt fremover er rett og slett ikke nok for å redde planeten vår, sier Hexagons president og administrerende direktør, Ola Rollén om investeringen.
Divergent ble grunnlagt i 2014 og har base i California, USA. Selskapets digitale, modulære, fleksible og automatiserte produksjonsløsning er beskyttet av mer enn 500 patenter og skal kunne redusere utslippene betydelig under produksjon. Divergent har også sin egen portefølje av biler, Czinger Vehicles, som står bak den raskeste masseproduserte bilen i verden, en hybrid sportsbil kalt Czinger 21C.
– Denne betydelige investeringen vil sette fortgang på planene våre om å bygge et globalt nettverk av DAPS-fabrikker, alle i stand til å produsere deler til flere OEM-er. Vi ser frem til et langsiktig partnerskap med Hexagon i Divergents og Czinger Vehicles vekstreise, sier Lukas Czinger, SVP of Operations og medgründer av Czinger Vehicles.
3dp Norge laget en reportasje om Hexagons vekstplaner i forbindelse med Formnext 2021, den kan du lese her.
Det svenske teknologikonsernet Hexagon gjør en investering på 100 millioner dollar i Divergent Technologies. Et selskap som skapte den første digitaliserte modulære fabrikken for bilindustrien med additiv produksjon.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 17. januar, 2023
Alexander Schmitz er utnevnt til ny administrerende direktør i GE Additive. Han starter sitt nye oppdrag 16. januar og skal lede selskapet i en “ny fase av vekst og transformasjon”.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. januar, 2023
Luksusbilprodusenten Bentley tilbyr 3D-printede applikasjoner i gull i sin nyeste modell Batur. Ifølge Bentley er det første gang i bilindustriens historie at gulldetaljer er produsert med additiv produksjon.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. januar, 2023
Det franske transportselskapet Alstom implementerer den første 3D-printede masseproduserte delen i sitt elektriske høyhastighetstog AGV. Dette betyr store kostnadsbesparelser og vesentlig kortere ledetider.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. januar, 2023
Additiv produksjon med laser og tråd i dupleks rustfritt stål må videreutvikles for å kunne brukes i reell industriproduksjon. Dette er innenfor rammen av det nystartede forskningsprosjektet SESAM på Högskolan Väst som ligger i Trollhättan i Sverige.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. januar, 2023
Meltio, produsent av systemer for additiv produksjon i metall, innleder samarbeid med tolv programvareselskaper. Det vil drive industrialiseringen og utvide tilbudet av Meltios CNC- og robotintegreringer.
Publisert av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 2. januar, 2023
Luma AI (AI = artificial intelligense – kunstig intelligens) har i desember sluppet en lukket beta-test av en ny tjeneste, “Imagine 3D”, som automatisk kan generere 3D-modeller fra en brukerspesifisert tekstmelding.
Publisert av:Roger Stormo | roger.stormo@agi.no| 20. desember, 2022
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige