
Svenske Freemelt har fått en ordre om å utvikle nye metoder for å produsere 3D-printede deler i wolfram til fusjonskraftverk. Selskapet har også fått patent på en metode som skal nøytralisere elektrisk ladning i AM med en elektronstråle.
Materialutviklingsprosjektet innen fusjonskraft er bestilt av United Kingdom Atomic Energy Authority, UKAEA, og overstiger 1 million kroner i ordreverdi. I et fusjonskraftverk skapes energi på samme måte som i solen, ved å kombinere hydrogenatomer og danne helium ved temperaturer på rundt hundre millioner grader. En prosess som krever ekstremt varmebestandige metaller i kammerveggene for å tåle strålevarmen.
Det er der wolfram spiller inn. Et metall med høy mekanisk styrke, korrosjonsbestandighet og et smeltepunkt på 3400 grader Celsius. Tungsten er et av de strategiske materialene som Freemelt investerer mye i.
– Vi utvikler materialprosesser for wolfram for eMELT, vår kommende industrielle 3D-printer. Wolfram er vanskelig å fremstille med tradisjonelle metoder og er derfor dyrt å produsere. Ved hjelp av vår elektronstråleteknologi og vår programvare, Pixelmelt, utvikler vi metoder for å muliggjøre storskala produksjon, sier Freemelt-sjef Daniel Gidlund i en pressemelding.
Fusjonsenergi kan spille en viktig rolle i fremtidig energiforsyning, med sikker, karbondioksidfri og bærekraftig drift. UKAEA er verdensledende innen forskning og utvikling av fusjonsenergi.
Mer stabile utskrifter med ultrafiolett lys
Freemelt melder også at selskapet har fått patent i USA på en innovativ metode for å nøytralisere elektrisk ladning i metallpulveret under additiv produksjon med elektronstråle, noe som tidligere hemmet bruken av svært fint pulver i kombinasjon med høystråleeffekt. Den patenterte metoden bruker ultrafiolett lys for å forbedre både oppløsning og stabilitet i utskriftsprosessen.
– Innovasjonen åpner for 3D-printing i nye bruksområder og gir større valgfrihet når det gjelder pulvermaterialer. Ved å muliggjøre finere pulver, blir det lettere å skrive ut metalldeler med høy oppløsning og jevn overflatefinish, uten at det går på bekostning av stabiliteten til prosessen. Vi forventer å kunne 3D-printe nye produkter i metallpulver som tidligere var vanskelige å håndtere, sier Ulric Ljungblad, oppfinner og Chief Innovation Officer i Freemelt.
Det amerikanske patentet strekker seg til juni 2039. Et europeisk patent er under behandling.