Detaljer i wolfram testes i fusjonsforskning

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 21 februar 2023
Freemelts nye patenterte metode forhindrer akkumulering av elektrisk ladning i metallpulveret. Foto: Pressebilde

Svenske Freemelt har fått en ordre om å utvikle nye metoder for å produsere 3D-printede deler i wolfram til fusjonskraftverk. Selskapet har også fått patent på en metode som skal nøytralisere elektrisk ladning i AM med en elektronstråle.

Materialutviklingsprosjektet innen fusjonskraft er bestilt av United Kingdom Atomic Energy Authority, UKAEA, og overstiger 1 million kroner i ordreverdi. I et fusjonskraftverk skapes energi på samme måte som i solen, ved å kombinere hydrogenatomer og danne helium ved temperaturer på rundt hundre millioner grader. En prosess som krever ekstremt varmebestandige metaller i kammerveggene for å tåle strålevarmen.

Det er der wolfram spiller inn. Et metall med høy mekanisk styrke, korrosjonsbestandighet og et smeltepunkt på 3400 grader Celsius. Tungsten er et av de strategiske materialene som Freemelt investerer mye i.

– Vi utvikler materialprosesser for wolfram for eMELT, vår kommende industrielle 3D-printer. Wolfram er vanskelig å fremstille med tradisjonelle metoder og er derfor dyrt å produsere. Ved hjelp av vår elektronstråleteknologi og vår programvare, Pixelmelt, utvikler vi metoder for å muliggjøre storskala produksjon, sier Freemelt-sjef Daniel Gidlund i en pressemelding.

Fusjonsenergi kan spille en viktig rolle i fremtidig energiforsyning, med sikker, karbondioksidfri og bærekraftig drift. UKAEA er verdensledende innen forskning og utvikling av fusjonsenergi.

Mer stabile utskrifter med ultrafiolett lys

Freemelt melder også at selskapet har fått patent i USA på en innovativ metode for å nøytralisere elektrisk ladning i metallpulveret under additiv produksjon med elektronstråle, noe som tidligere hemmet bruken av svært fint pulver i kombinasjon med høystråleeffekt. Den patenterte metoden bruker ultrafiolett lys for å forbedre både oppløsning og stabilitet i utskriftsprosessen.

– Innovasjonen åpner for 3D-printing i nye bruksområder og gir større valgfrihet når det gjelder pulvermaterialer. Ved å muliggjøre finere pulver, blir det lettere å skrive ut metalldeler med høy oppløsning og jevn overflatefinish, uten at det går på bekostning av stabiliteten til prosessen. Vi forventer å kunne 3D-printe nye produkter i metallpulver som tidligere var vanskelige å håndtere, sier Ulric Ljungblad, oppfinner og Chief Innovation Officer i Freemelt.

Det amerikanske patentet strekker seg til juni 2039. Et europeisk patent er under behandling.

Les mer

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden

SSAB lanserer utslippsfritt stålpulver

SSAB lanserer verdens første stålpulver som produseres uten fossile utslipp av karbondioksid. Pulveret er laget av resirkulert stål og kombinerer egenskapene til SSABs meget solide stål med de lette strukturene som er mulig med 3D-printing.
SSAB-vang

Meltio tar sikte på industrien med nye M600

Meltio har utviklet en ny generasjon 3D-skrivere for metall, M600, som skal lokke den brede produksjonsindustrien til å omfavne additiv produksjon.
Screenshot

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden