
I slutten av året ruller den første europeisk produserte helelektriske Ford-bilen ut fra samlebåndet. Additiv produksjon spiller en viktig rolle i dette og nå åpner Ford et helt nytt senter for 3D-printing ved fabrikken i Køln.
Ford i Køln var tidlig ute med AM-teknologi, allerede på 1990-tallet ble 3D-printede komponenter brukt til testbiler og prototyper. Ved Fords fabrikk i Valencia, Spania, er det lagd en katalog med mer enn 5000 deler som kan produseres med 3D-printing. I 2021 ble hele 20 000 deler 3D-printet.
Det nye senteret i Køln skal utstyres med tolv høyteknologiske 3D-printere som skal brukes til å produsere plast- og metallkomponenter i varierende størrelser. Den største printeren kan produsere deler som veier 15 kilo og er 2,4 meter lange, 1,2 meter brede og 1 meter høye. Dette kommer frem i en pressemelding fra Ford.
– Vi produserer først og fremst verktøy og andre hjelpemidler til egen produksjon her. Hver enkelt del kan være helt unik, men med samme kvalitet, sier Fords 3D-printtekniker, Nurah Al-Haj-Mustafa.
Større fleksibilitet
Det kan være måleverktøy for å sjekke dimensjoner eller for å feste Ford-logoen, men i fremtiden også karosseriproduksjon med roboter. Komponenter for piloter og småseriebiler kan også produseres i det nye 3D-printsenteret.
Bruk av AM kan også spare både tid og penger ved produksjon av komponenter i små volum, opptil 80 prosent sammenlignet med dagens konvensjonelle støpeprosess. Det er også besparelser å gjøre på materialsiden. Fords forsknings- og innovasjonssenter i Aachen, Tyskland kjører for tiden et pilotprosjekt for å kunne gjenbruke granulat fra 3D-printing.

Korte kontaktveier
Alle Ford-ansatte kan enkelt komme i kontakt med det nye senteret via en app.
– Vi ønsker en oppstarts-tilnærming med korte avstander og lite byråkrati. Delene som de ansatte ønsker kan raskt designes og produseres av vårt 3D-printerteam, sier Oliver Färber, leder for motorfabrikken og ansvarlig for 3D-printsenteret.
3D-printsenteret har allerede produsert en dørkantbeskytter som nå testes i sluttmontering og kan brukes på andre arbeidsstasjoner i fremtiden. Et ergonomisk forbedret hjelpemiddel for montering av kollisjonsputer testes også.
«Fremtidens fabrikk»
De har også 3D-printet flere deler for fremtidig produksjon av den helelektriske bilmodellen som skal produseres i Köln. Blant annet 1800 beskyttelsesdeler for å sikre at dørene ikke blir skadet under transport til produksjonslinjen.
– Jeg er glad for at vi kan åpne vårt nye 3D-printsenter før vi lanserer vår nye elbilmodell. Dette gjør oss i stand til å få verdifull erfaring, sier Rene Wolf, Managing Director, Manufacturing, Ford-Werke.
Han konkluderer:
– 3D-printsenteret er et godt eksempel på vår visjon for produksjon ved Kølns elektrifiseringssenter. Dette blir fremtidens fabrikk.