30-årsjubileum og rekordtall for Protech

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 1 mars 2023
Anders Brask, administrerende direktør i Protech Nordic, i det nye kundesenteret i Järfälla nord i Stockholm. Foto: Anja Degerholm

For snart 30 år siden solgte Protech Nordic sin første 3D-printer, som også var den første i Norden. Tre tiår senere bryter selskapet 100 millioner-grensen i omsetning og benytter også anledningen til å innvie et nytt kundesenter.

 

Den første Stratasys-printeren solgt av Protech i 1994.

Årsregnskapet for 2022 viser at den totale omsetningen økte med 26 prosent og er nå over 100 millioner svenske kroner. Resultatet av at selskapet solgte blant annet 68 prosent flere 3D-printere i fjor. 3dp.se møter administrerende direktør Anders Brask i det nye kundesenteret i Järfälla og han er stolt over vekstreisen som Protech har gjort.

– Vi var på vei mot 100 millioner i 2018, så vi har vært der og snust. Så kom pandemien og alt gikk nedover, men etter det har det vært et oppdemmet behov og det merket vi i fjor, sier Anders Brask.

Han nevner også flere mulige forklaringer på suksessen, som Protechs utvidede serviceorganisasjon i Norden, daglige materialleveranser fra sentrallageret i Järfälla og korte ledetider selv for levering av 3D-printere. Nye, mer pålitelige maskiner er også en grunn til at flere bedrifter er ute etter å oppgradere utstyret sitt. Faktorer som til sammen bærer frukter for Protech.

 

Protech Nordic fikk en Stratasys H350, nummer 357, til Järfälla i fjor høst. Anders Brask trekker frem det åpne materialsystemet som en stor fordel med SAF sammenlignet med konkurrerende alternativer.
Bredt utvalg av maskiner

Det nye kundesenteret er et resultat av økt arbeid hjemmefra etter pandemien, som frigjorde plass i lokalene som Protech har hatt siden 2002. Det sto ferdig i høst og er nå spekket med 3D-printere, spesielt fra Stratasys, som selskapet har vært forhandler for siden oppstarten i 1993. Her kan du se maskiner med alle Stratasys-teknologier for polymere materialer: FDM, PolyJet, SAF, SL og DLP.

I utstillingen kan besøkende blant annet se den gigantiske Stratasys F770, som ble utgitt for snart to år siden, og som har et trykkvolum på 1000 x 610 x 610 millimeter og en unik teknologi for avtagbart støttemateriale. Blant de mindre maskinene er bestselgeren PolyJet-skriver J55 med roterende byggeplate og FDM-skriveren F370, som også er tilgjengelig i en kompositt-klar modell kalt F370CR.

 

Deler trykt i H350.
Realistisk bilde av industriell AM

I et tilstøtende rom vises etterbehandling for FDM-deler, fordi det kreves noe håndtering selv med denne teknologien, selv om den ikke er så omfattende som for eksempel pulverseng.

– Vi ønsker å vise et realistisk bilde av prosessen med industriell additiv produksjon, for eksempel hvordan man vasker delene på en sikker måte og hvordan man bruker vaskevannet.

Apropos pulverbed, så mottok Protech i løpet av høsten en demokopi av Stratasys H350, som skriver ut med såkalt SAF-teknologi (Selective Absorption Fusion). Den står på sin egen plass på grunn av pulverhåndteringen, et komplett produksjonsanlegg med etterbehandlingsløsningen CCP2 fra AM Efficiency.

– Det er Stratasys’ ekvivalent til HPs Multi Jet Fusion, som er basert på et patent av Neil Hopkinson, som nå jobber hos Stratasys. En 3D-printer for store detaljmengder, sier Anders Brask.

 

Utskrift med pulverbed krever etterbehandling, her en løsning fra svenske AM Efficiency.
Prototyper i metall

I tillegg kan du se Stratasys sin arbeidshest Fortus 450mc som, akkurat som de andre FDM-printerne fra Stratasys, har et tilpasset støttemateriale for ikke å begrense konstruksjonen. Videre demonstreres kostnadseffektive og fleksible løsninger for produksjon av prototyper i metall med XM200C eller XM200G fra Xact Metal.

Kundesenteret i Järfälla er åpent for bestilling hver ukedag. I tillegg har Protech kontorer og kundesentre i Moss, Borås, danske Kolding og finske Lahti. Totalt har selskapet 30 ansatte, hvorav 14 jobber i Järfälla.

Til våren er det 30 år siden Protech ble startet og det skal feires.

– Jeg har spurt personalet hva de vil gjøre, vi får se hva som skjer. Men det er klart at vi skal feire på en eller annen måte. Vi hadde en stor feiring da vi fylte 25 år, så vi kan ikke være noe dårligere nå.

 

Den gigantiske Stratasys F770 ble lansert i april 2021 og er utstilt på kundesenteret i Järfälla.
Fortsetter å misjonere

Fremtiden da, hvordan ser den ut? Anders Brask tror på et skifte:

– Det er så mange bedrifter som kan ha nytte av additiv produksjon. Vi forkynner om det og det er ikke så lett å få bedrifter til å endre tankesett, men vi gjentar det budskapet hele tiden. Jeg har stor tro på SAF og at bedrifter gradvis vil gå over til industriell produksjon, kanskje i løpet av de neste tre til fem årene.

I begynnelsen av 2022 gjorde 3DP Norge et intervju med Evald Ottosson, som startet Protech sammen med Anders Brask. Du kan lese artikkelen her: En pioner takker for seg.

 

Den første avtalen mellom Protech og Stratasys henger innrammet i kundesenteret.

 

En XM200C fra Xact Metal som Protech solgte et par av bare den siste måneden.

 

Deler trykt i en XM200C, før og etter fjerning av støttestrukturer.

Les mer

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Interessen for AM i emballasjebransjen våkner

Krones bruk av 3D-printing har spredt seg i emballasjeindustrien. Dette ble lagt merke til av 3DVerkstan, som stilte ut på Scanpack-messen sammen med Ultimaker.
3DV-1-1024x683

Amexci flytter inn i nybygde lokaler i Ørebro

Amexci flytter nå fra Karlskoga til et helt nybygd anlegg på 4700 kvadratmeter i Ørebro. Ifølge selskapet markerer dette et betydelig skritt fremover i oppdraget om å fremme industriell 3D-utskrift av metall over hele Europa.
Amexci-2

Svensk firma står bak Japans største robotcelle

Det svenske selskapet ADDICT3D, som jobber med robotintegrasjon, har utviklet Japans (så langt) største 3D-printer med robotarm. Et første skritt mot å bli etablert i det enorme japanske AM-markedet og bli "big in Japan".
Circulus-kollage-1024x682

Siste nytt

"Materialutvikling sikrer kundenes investering"

På fjorårets Formnext slo Stratasys til med en storslått maskinlansering: F3300. I år var det i stedet materielle nyheter som sto i fokus, ikke minst med den nye pulvergjenvinningsløsningen ReLife, men også innen PolyJet.
Stratasys-5-1024x683

Kimya forlater AM-markedet

Den franske materialprodusenten Kimya legger ned sin filamentproduksjon. Selskapet har vært i AM-bransjen siden 2017, men etter fallende etterspørsel legger de nå ned fabrikken sin.
Kimya-1024x682

EOS arbeidshest P3 i ny utgave

En komplett ende-til-ende-løsning som skal gi lavere kostnad per del og med betydelig høyere gjenbruk av restpulveret enn tidligere. Ifølge EOS er det noen fordeler med den oppgraderte P3-plattformen og et direkte svar på kundeforespørsler.
EOS-1-1024x683

RenAM-familien har fått familieøkning

Fleksibilitet, produktivitet og kostnadseffektivitet. Slik oppsummerer maskinprodusenten Renishaw den nyeste modellen RenAM 500D, som så dagens lys for første gang på Formnext.
Renishaw-1024x683