30-årsjubileum og rekordtall for Protech

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 1 mars 2023
Anders Brask, administrerende direktør i Protech Nordic, i det nye kundesenteret i Järfälla nord i Stockholm. Foto: Anja Degerholm

For snart 30 år siden solgte Protech Nordic sin første 3D-printer, som også var den første i Norden. Tre tiår senere bryter selskapet 100 millioner-grensen i omsetning og benytter også anledningen til å innvie et nytt kundesenter.

 

Den første Stratasys-printeren solgt av Protech i 1994.

Årsregnskapet for 2022 viser at den totale omsetningen økte med 26 prosent og er nå over 100 millioner svenske kroner. Resultatet av at selskapet solgte blant annet 68 prosent flere 3D-printere i fjor. 3dp.se møter administrerende direktør Anders Brask i det nye kundesenteret i Järfälla og han er stolt over vekstreisen som Protech har gjort.

– Vi var på vei mot 100 millioner i 2018, så vi har vært der og snust. Så kom pandemien og alt gikk nedover, men etter det har det vært et oppdemmet behov og det merket vi i fjor, sier Anders Brask.

Han nevner også flere mulige forklaringer på suksessen, som Protechs utvidede serviceorganisasjon i Norden, daglige materialleveranser fra sentrallageret i Järfälla og korte ledetider selv for levering av 3D-printere. Nye, mer pålitelige maskiner er også en grunn til at flere bedrifter er ute etter å oppgradere utstyret sitt. Faktorer som til sammen bærer frukter for Protech.

 

Protech Nordic fikk en Stratasys H350, nummer 357, til Järfälla i fjor høst. Anders Brask trekker frem det åpne materialsystemet som en stor fordel med SAF sammenlignet med konkurrerende alternativer.
Bredt utvalg av maskiner

Det nye kundesenteret er et resultat av økt arbeid hjemmefra etter pandemien, som frigjorde plass i lokalene som Protech har hatt siden 2002. Det sto ferdig i høst og er nå spekket med 3D-printere, spesielt fra Stratasys, som selskapet har vært forhandler for siden oppstarten i 1993. Her kan du se maskiner med alle Stratasys-teknologier for polymere materialer: FDM, PolyJet, SAF, SL og DLP.

I utstillingen kan besøkende blant annet se den gigantiske Stratasys F770, som ble utgitt for snart to år siden, og som har et trykkvolum på 1000 x 610 x 610 millimeter og en unik teknologi for avtagbart støttemateriale. Blant de mindre maskinene er bestselgeren PolyJet-skriver J55 med roterende byggeplate og FDM-skriveren F370, som også er tilgjengelig i en kompositt-klar modell kalt F370CR.

 

Deler trykt i H350.
Realistisk bilde av industriell AM

I et tilstøtende rom vises etterbehandling for FDM-deler, fordi det kreves noe håndtering selv med denne teknologien, selv om den ikke er så omfattende som for eksempel pulverseng.

– Vi ønsker å vise et realistisk bilde av prosessen med industriell additiv produksjon, for eksempel hvordan man vasker delene på en sikker måte og hvordan man bruker vaskevannet.

Apropos pulverbed, så mottok Protech i løpet av høsten en demokopi av Stratasys H350, som skriver ut med såkalt SAF-teknologi (Selective Absorption Fusion). Den står på sin egen plass på grunn av pulverhåndteringen, et komplett produksjonsanlegg med etterbehandlingsløsningen CCP2 fra AM Efficiency.

– Det er Stratasys’ ekvivalent til HPs Multi Jet Fusion, som er basert på et patent av Neil Hopkinson, som nå jobber hos Stratasys. En 3D-printer for store detaljmengder, sier Anders Brask.

 

Utskrift med pulverbed krever etterbehandling, her en løsning fra svenske AM Efficiency.
Prototyper i metall

I tillegg kan du se Stratasys sin arbeidshest Fortus 450mc som, akkurat som de andre FDM-printerne fra Stratasys, har et tilpasset støttemateriale for ikke å begrense konstruksjonen. Videre demonstreres kostnadseffektive og fleksible løsninger for produksjon av prototyper i metall med XM200C eller XM200G fra Xact Metal.

Kundesenteret i Järfälla er åpent for bestilling hver ukedag. I tillegg har Protech kontorer og kundesentre i Moss, Borås, danske Kolding og finske Lahti. Totalt har selskapet 30 ansatte, hvorav 14 jobber i Järfälla.

Til våren er det 30 år siden Protech ble startet og det skal feires.

– Jeg har spurt personalet hva de vil gjøre, vi får se hva som skjer. Men det er klart at vi skal feire på en eller annen måte. Vi hadde en stor feiring da vi fylte 25 år, så vi kan ikke være noe dårligere nå.

 

Den gigantiske Stratasys F770 ble lansert i april 2021 og er utstilt på kundesenteret i Järfälla.
Fortsetter å misjonere

Fremtiden da, hvordan ser den ut? Anders Brask tror på et skifte:

– Det er så mange bedrifter som kan ha nytte av additiv produksjon. Vi forkynner om det og det er ikke så lett å få bedrifter til å endre tankesett, men vi gjentar det budskapet hele tiden. Jeg har stor tro på SAF og at bedrifter gradvis vil gå over til industriell produksjon, kanskje i løpet av de neste tre til fem årene.

I begynnelsen av 2022 gjorde 3DP Norge et intervju med Evald Ottosson, som startet Protech sammen med Anders Brask. Du kan lese artikkelen her: En pioner takker for seg.

 

Den første avtalen mellom Protech og Stratasys henger innrammet i kundesenteret.

 

En XM200C fra Xact Metal som Protech solgte et par av bare den siste måneden.

 

Deler trykt i en XM200C, før og etter fjerning av støttestrukturer.

Les mer

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Oppstartsfirma får pris for innovativ metallprinter

Procada fra Trollhättan i Sverige har utviklet en 3D-printerteknologi som blant annet gjør det mulig å skrive ut produkter i lettmetall. For dette har de blitt tildelt pris for Årets oppstartsfirma av Innovatum Science Park.
Procada-Arets-startup-i-Trollhattan.-Foto-Jerry-Lovberg

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden