AM avgjørende i utvikling av superlegering

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 15 mars 2023
Additiv produksjon har gjort det mulig for forskerteamet ved Sandia å testprinte det nye materialet. Og flere superlegeringer skal være på vei. Foto: Pressebilde/Craig Fritz

Forskere ved Sandia National Laboratories i USA har utviklet en ny superlegering med additiv produksjon. Materialet kan hjelpe kraftverk med å generere mer energi samtidig som det produserer mindre karbondioksid.

Superlegeringen har en uvanlig sammensetning som gjør den sterkere og lettere enn andre materialer som for tiden brukes i gassturbiner. Effekten i et kraftverk begrenses av hvor varme turbindelene kan bli. Hvis de kan operere ved høyere temperaturer, kan mer energi også omdannes til elektrisitet, samtidig som spillvarmen reduseres.

Den nye superlegeringen består av 42 prosent aluminium, 25 prosent titan, 13 prosent niob, 8 prosent zirkonium, 8 prosent molybden og 4 prosent tantal. Forskerteamet ved Sandia brukte additiv produksjon og den laserutviklede nettformingsmetoden (LENS) for raskt å smelte sammen metallpulveret og deretter umiddelbart skrive ut en prøve av det. Prosjektet viser hvordan AM-teknologi kan brukes som en rask og effektiv måte å produsere nye materialer på.

 

Foto: Pressebilde/Craig Fritz
Sterkt ved 800 graders varme

Materialet ble funnet å være sterkere ved 800 grader Celsius enn mange andre høyytelsesmaterialer, inkludert de som for tiden brukes i turbindeler. Dette betyr mer økonomisk energiproduksjon samt en fortjeneste for miljøet.

– Vi har vist at dette materialet kan oppnå tidligere uoppnåelige kombinasjoner av høy styrke, lav vekt og høy temperaturbestandighet. Vi tror at noe av grunnen til at vi har oppnådd dette er på grunn av additiv produksjon, skriver Sandia-forsker Andrew Kustas i en pressemelding.

I tillegg til energisektoren kan funnet også ha betydning for for eksempel fly- og bilindustrien. Forskerteamet har også antydet at flere superlegeringer er på gang.

En potensiell «game changer»

De trekker imidlertid frem en rekke utfordringer med det nye materialet. For det første kan det være vanskelig å produsere den nye superlegeringen i store kvanta uten mikroskopiske sprekker, noe som er en generell utfordring i additiv produksjon. Og for det andre er materialene som er inkludert i legeringen dyre. Dette gjør at materialet ikke egner seg til for eksempel forbruksvarer, hvor det er viktig å holde kostnadene nede.

– Med alle disse forbeholdene, hvis dette er skalerbart, er det en game changer, sier Andrew Kustas.

Les mer

Premiere for Caracols WAAM-system Vipra AM

På Formnext avduket Caracol sin nye robotbaserte plattform Vipra AM på festlig vis. Produsenten kaller dette en revolusjonerende innovasjon for additiv produksjon i metall.
Caracol-1024x683

De gjør avfall om til AM-materialer

Resirkulerte materialer fra avfallsstrømmer som kaffe, oliven og kork. Det har blitt den spesielle nisjen til det spanske selskapet Smart Materials 3D.
Smart-3D-3-1024x683

Kimya forlater AM-markedet

Den franske materialprodusenten Kimya legger ned sin filamentproduksjon. Selskapet har vært i AM-bransjen siden 2017, men etter fallende etterspørsel legger de nå ned fabrikken sin.
Kimya-1024x682

EOS arbeidshest P3 i ny utgave

En komplett ende-til-ende-løsning som skal gi lavere kostnad per del og med betydelig høyere gjenbruk av restpulveret enn tidligere. Ifølge EOS er det noen fordeler med den oppgraderte P3-plattformen og et direkte svar på kundeforespørsler.
EOS-1-1024x683

Siste nytt

Premiere for Caracols WAAM-system Vipra AM

På Formnext avduket Caracol sin nye robotbaserte plattform Vipra AM på festlig vis. Produsenten kaller dette en revolusjonerende innovasjon for additiv produksjon i metall.
Caracol-1024x683

De gjør avfall om til AM-materialer

Resirkulerte materialer fra avfallsstrømmer som kaffe, oliven og kork. Det har blitt den spesielle nisjen til det spanske selskapet Smart Materials 3D.
Smart-3D-3-1024x683

Designklassiker i 3D-printet utgave lyser opp Helsingborg

Det har hengt over mange spisebord siden lanseringen i 1968. Nå skal Bumlingen fra svenske Ateljé Lyktan i gigantformat lyse opp Helsingborg med det formål å skape trygghet. Norske Norrde har printet lampeskjermen og sokkelen.
– Så vidt jeg vet er det verdens største 3D-printede lampe, sier skaperen Per Hjort.
Bumling-kollage-768x512

Nexa3D trakk seg fra Formnext rett før

Alle som så på hallplanen for årets Formnext kunne se at Nexa3D har bestilt et stort utstillingsområde midt i hall 11.1. Men på stedet der standen skulle stå, var det i stedet kaffevogn, bord og stoler.
Nexa3D-1024x683