Nano Dimension legger inn bud på Stratasys

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 15 mars 2023
Nano Dimensions bud er på 1,1 milliarder dollar. Så langt har Stratasys ikke tatt stilling til tilbudet. Foto: Pressebilde

Nano Dimension har lagt inn bud på Stratasys og ønsker å kjøpe selskapet for 18 dollar per aksje, totalt 1,1 milliarder dollar. Ifølge Nano Dimension vil dette kunne skape en sterk markedsledende aktør innen additiv produksjon, men budet blir slaktet av bransjeanalytikere.

Stratasys er en av de tunge aktørene i AM-industrien, ikke minst i markedssegmentet knyttet til additiv produksjon med polymerer som grunnlegger av FDM-teknologien. Selskapet har tidligere gjort flere store oppkjøp, for eksempel Makerbot, Origin og Xaar.

Nano Dimension er leverandør av såkalt AME, Additively Manufactured Electronics, samt 3D-printere for polymerer, metall og keramikk. Selskapet har eid 14,5 prosent av Stratasys siden juli i fjor og er dermed største aksjonær.

“Uovertruffen portefølje”

I en pressemelding kommer det frem at Nano Dimension mener at et oppkjøp vil skape et markedsledende selskap med en «enestående portefølje av materialer, programvare og dyp kunnskap med en go-to-market styrke i form av salgskanaler». En fusjon kan også akselerere forskning og utvikling og generere synergier på flere nivåer.

Ifølge Nano Dimension har det vært uformelle diskusjoner med Stratasys om tilbudet. Stratasys på sin side tar en avventende tilnærming til tilbudet og skriver i en pressemelding at styret nøye vil gjennomgå og vurdere tilbudet, og på bakgrunn av det bestemme hvordan selskapet skal opptre for best mulig å ivareta selskapet og aksjonærenes interesser.

Ekspert slakter budet

Analytikerne Troy Jensen og Jacob Stephan ved Lake Street Capitol Markets har fulgt utviklingen av AM-markedet i mange år. De skriver i en analyse at de tror Stratasys sitt styre og aksjonærer vil si nei til Nano Dimensions bud. Ifølge Jensen og Stephan har ikke Nano Dimensions AM-virksomhet tatt av og det mangler synergier med Stratasys sine fem nøkkelteknologier. I tillegg er prisantydningen alt for lav, den bør heller være 22 dollar per aksje.

Videre skriver analytikerne at Stratasys viser gode resultater til tross for tøff konkurranse og utvider stadig sitt produktspekter. De spår at eksisterende produkter som Origin og H350 vil akselerere veksten fremover.

Anders Brask, administrerende direktør i Protech Nordic, som er norsk og svensk distributør for Stratasys, skriver i en epost til 3DP Norge at han deler Troy Jensens vurdering om at budet ikke vil bli akseptert av Stratasys’ styre.

Les mer

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden