Nytt glass som kan 3D-printes

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 28 mars 2023
Bilde: Dreamstime

I Kina har en forskningsgruppe ledet av professor Yan Xuehai ved Institute of Process Engineering (IPE) ved det kinesiske vitenskapsakademiet utviklet et nytt, slitesterkt glass som er av stor interesse for emballasjeindustrien.

Glasset er laget av aminosyrer og peptider fra naturlige materialer og det sies å kunne tåle høye temperaturer, noe som er et must for å takle produksjonsprosessen. Forskerne har klart å endre aminosyrene og peptidene slik at de blir mer stabile og deretter produsert glass ved hjelp av en spesiell metode, en metode som gjør det enkelt å bryte ned og gjenbruke materialet.

Materialet skal være enkelt å bearbeide og ha fine optiske egenskaper, og det kan også brukes til 3D-printing. Det sies også å være biologisk nedbrytbart «bioresirkulerbart».

Det er ikke klart hvordan det går med et problem som er litt plagsomt for glass, nemlig vekten.

Tekst: Bo Wallteg

Les mer

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.
moon

Ny og lettere legering til bruk i romfarten

Forskere fra RMIT University har 3D-printet en titanstruktur som er 50 % sterkere enn den sterkeste legeringen med lignende tetthet som har blitt utviklet for romfartsapplikasjoner.
Jordan-Noronha-holding-a-sample-of-the-new-titanium-lattice-structure-3D-printed-in-cube-form.-Photo-via-RMIT-1024x772-1

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden