Forskere ved University of Swansea utvikler en 3D-trykt vegansk nese for de som trenger å få transplantert en kunstig nese, ifølge Daily Mail. Denne prosessen tilbyr et bærekraftig og personaliserbart alternativ for pasienter, ved å bruke plantebaserte materialer og menneskelige celler for å 3D-printe kunstig nesebrusk.
Dette prosjektet ble først lansert i juli 2021, da veldedighetsorganisasjonen The Scar Free Foundation lanserte et treårig forskningsprogram til 2,5 millioner pund ved Swansea University. Fokusert på å utvikle 3D «bioprintet» ansiktsbrusk, ble et hovedmål med dette programmet skissert som å lindre den fysiske og psykiske byrden med arrdannelse.
Under kunngjøringen i 2021 sa Simon Westin CBE, ledende ambassadør for The Scar Free Foundation, at «det er fantastisk at denne forskningen finner sted og det vi skal gjøre er fantastisk», og at denne nye 3D-printprosessen «ville ha gjort en stor forskjell for meg.»
Prosjektleder professor Iain Whitaker, styreleder for plastisk kirurgi ved Swansea University Medical School, og kirurgpraktikant Thomas Jovic presenterte nylig sine nye funn for British Association of Plastic, Reconstructive, and Aesthetic Surgeons (BAPRAS). Ved siden av BAPRAS og Scar Free Foundation har prosjektet også fått betydelig støtte fra Royal College of Surgeons.
Ettersom utviklingen av dette prosjektet fortsetter, vil det nå bli tatt skritt for å avgjøre om materialet fremkaller en immunreaksjon, med tanke på å starte dyreforsøk i nær fremtid. Professor Whittaker, som bekrefter betydningen av denne forskningen, har hevdet at «den kliniske oversettelsen av dette arbeidet vil revolusjonere plastisk kirurgi.»
Ifølge Whitaker krever den nåværende prosessen for rekonstruksjon av brusk i ansiktet «en langvarig og kompleks operasjon som kan være full av utfordringer.»
Faktisk tar kirurger tradisjonelt brusk fra pasientens ribben for å lage overbygningen for å danne den nye nesen, med opptil tre nedre ribben som ofte fjernes. Imidlertid er denne brusken mindre fleksibel og sprøere enn nesen, mens fjerning av ribbein ofte fører til langsiktige helsekomplikasjoner for pasienten. For eksempel kan kirurgi utgjøre risiko for lungekollaps, infeksjon eller til og med død. Dermed tilbyr denne nye prosessen et mye tryggere alternativ.
Nanocellulosehydrogel (effektivt pulpet bartre) og hyaluronsyre, en nøkkelingrediens i hudkremer og ansiktsfyllstoffer, brukes som bioblekk for å 3D-printe det kunstige bruskstillaset. Etter at materialet er skrevet ut, tilsettes en biologisk katalysator for å herde det og gjøre det sterkere og vare lenger. Det 3D-printede stillaset blir deretter badet i en løsning av pasientens egne bruskceller, som koloniserer strukturen før den kan implanteres kirurgisk. Denne prosessen, som også kan brukes til å produsere kunstige erstatninger for skadede ører, resulterer i et materiale «som er omtrent 10 ganger mer fleksibelt enn naturlig nesebrusk,» ifølge Jovic.
Ved hjelp av additiv teknologi kan falske neseimplantater også lages for å passe pasientens ansikt perfekt. «Dette materialet kan danne en perfekt kopi, som er plantedrevet og strukturelt robust», hevder Whitaker. «Denne prosessen øker personaliseringen og skaper en permanent løsning via en prosess som er mye mindre kompleks enn tradisjonelle prosedyrer, reduserer operasjonstimer og eliminerer behovet for manuelt å skjære ut nesestrukturen.»
I desember 2021 ble det gjort et annet forsøk med 3D-printet nese der den bioprintede nesen ble implantert til pasientens overarm hvor den vokste i to måneder før den ble flyttet til ansiktet. Forskerne ved Swansea har altså valgt en annen løsning, hvor personalisering muliggjøres.