
Det Gøteborg-baserte oppstartsselskapet Mycorenas 3D-printede mat kan være på vei til verdensrommet. Selskapet er en av elleve finalister i Deep Space Food Challenge-konkurransen, som arrangeres av blant annet NASA.
Mycorena har utviklet et matproduksjonssystem som skal være egnet for langvarig bemannet romfart. Ved å bruke trådformede sopper og alger kan mat produseres med minimal innsats og ressurser, samtidig som den skal være næringsrik, trygg og smakfull.
3dp Norge har tidligere skrevet om Mycorenas mykoprotein, som blant annet kan brukes til å 3D-printe veganske fisk- og skalldyralternativer.

3D-printet soppmasse
AFCiS-systemet, eller Algae-Fungi Circular Solution, består av flere moduler som bioreaktorer og matproduksjonsmoduler. Soppene vokser inne i systemet og den høstede biomassen kan deretter 3D-printes til ønsket produkt.
Fra begynnelsen konkurrerte over 300 lag fra 32 land rundt om i verden. Nå er det bare elleve finalister igjen og kun to av disse er fra Europa. Deep Space Food Challenge (DSFC) er koordinert av NASA og dens kanadiske motpart CSA og har som mål å fremme teknologier for ressurseffektiv matproduksjon egnet for lange romfart.
En anerkjennelse for selskapet
I midten av mars besøkte juryen, med representanter fra NASA, Mycorenas hovedkvarter i Gøteborg. Deretter fikk de en teknisk presentasjon og en interaktiv demonstrasjon av AFCiS-systemet.
– De tøffe forholdene som råder under romfart stiller høye krav til matvarer når det gjelder næringsinnhold, men matens evne til å skape en følelse av fortrolighet og komfort ved inntak er også viktig. Å bli anerkjent av NASA som en av hovedfinalistene i DSFC er derfor en utrolig bekreftelse både på vår teknologis ressurseffektivitet og på mykoproteinets enestående potensial som ingrediens i matprodukter, sier Kristina Karlsson, leder for forskning og utvikling i Mycorena i en pressemelding.
Vinnerne av konkurransen annonseres nå i april.