Ingen hjerter er like. Derfor har et forskerteam ved MIT 3D-printede hjerter som er eksakte kopier av pasientens eget hjerte, som kan pumpe og slå akkurat som originalen.
Teamet har utviklet en metode for å 3D-printe en eksakt kopi av den enkeltes eget hjerte, printet i et mykt og fleksibelt polymermateriale basert på en 3D-modell basert på pasientens røntgenbilder. Det er også mulig å skrive ut pasientens aorta, den store arterien som transporterer blod fra hjertet til resten av kroppen.

Imiterer trykk og flyt
Forskerne kan også kontrollere bevegelsen til kopien for å etterligne pasientens evne til å pumpe blod. For å gjøre dette har de utviklet et hylster som ligner på en blodtrykksmansjett som omslutter hjertet og aorta med en underside som ligner bobleplast.
Når foringsrøret er koblet til et pneumatisk system, kan luften som pumpes inn rytmisk etterligne hjertets pumping og sammentrekning. Resultatet er et robothjerte med samme blodtrykk og flyt som pasientens eget hjerte.
Tilpasse behandlingen
Det er også mulig å etterligne hjertesykdommen aortastenose, hvor aortaklaffen smalner inn og hjertet tvinges til å jobbe hardere for å pumpe blod gjennom kroppen. Forskerne håper at de 3D-printede robotmodellene vil kunne hjelpe leger med å tilpasse behandlingen for hjertesykdom basert på pasientenes spesifikke hjerteform og funksjon. Ved å skrive ut klaffer med ulike design kan legen se hvilket design som passer pasienten best.
Metoden kan også brukes av forskningslaboratorier og i den medisinske teknologiindustrien for å lage realistiske plattformer for å teste behandlinger for ulike hjertesykdommer.