Fisket etter innovasjon – oppdaget AM

En del av den stadig voksende arbeidsstyrken hos Norrde – avbildet sammen med den nye robotprinteren fra Addict3d. Foto: Privat

Norrde er et selskap som selger utstyr for landbasert fiskeoppdrett. Nylig investerte de i en stor robotprinter for både å spare tid og kunne produsere spesialløsninger.

Norrde er en ung og raskt voksende gruppe i Brønnøysund. Siden oppstarten i 2021 har selskapet gått fra 2 til 20 ansatte som i dag jobber i fire datterselskaper. Kundene er primært i Norge, men også i land som Sverige, Skottland og Island er det økt interesse for landbasert fiskeoppdrett og det er derfor planer om å vokse videre.

Reisen innen additiv produksjon begynte i juni 2021 med en enkel 3D-printer fra polske Omni.

– Vi hadde en idé om å bruke 3D-printing til konsulenttjenester i bransjen og startet med å skrive ut prototyper, sier Morten Kroknes, som sammen med Ronald Kvalø startet Norrde.

Ganske raskt ble Omni-printeren for liten og i stedet ble det kjøpt inn en Tractus 3D T3500 som kan skrive ut opptil 2,1 meter i høyden og 1 meter i diameter. Det var i begynnelsen av desember 2021. Samtidig besøkte de leverandøren Addict3d i Karlshamn for å se på robotprinteren deres – og slo til med en gang.

– Vi gikk fra 0 til 100 når det gjelder 3D-printing. Fra vi fikk Omni-printeren til vi bestilte robotprinteren gikk det bare et halvt år, sier Morten.

Roterende bord og kutter

Løsningen som Norrde investerte i består av en ABB-robot som er montert på en bane og den er utstyrt med en ekstruder. Det stasjonære printbordet måler 8 x 2,5 meter, hvor roboten kan bevege seg frem og tilbake over hele overflaten. I tillegg kommer et roterende bord på 2,5 meter i diameter og fresemuligheter.

Utstyret er levert av Addict3d i samarbeid med den svensk-franske programvareleverandøren Adaxis. Installasjonen ble gjort på Norrde senhøsten 2022 og siden februar har skriveren vært i bruk.

Christian Magnusson i Addict3d er imponert over hvor raskt Norrde omfavnet 3D-teknologi. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Materialet, i form av pellets, mates med et kabelsystem fra taket. På den ene siden er selve ekstruderen plassert og på den andre siden kutteren. Ekstruderen på roboten kan håndtere en materialflyt på 40 kilo i timen og det er mulig å skrive ut opptil fire meter i høyden. Det roterende bordet har en diameter på 2,5 meter.

– Med en vanlig FDM-skriver kan du skrive ut på 45 grader uten støttemateriale og det samme gjelder pelletsprintere. Med et roterende bord kan du endre vinkelen og dermed oppnå en vinkel på nesten 90 grader i stedet, sier Christian Magnusson, COO i Addict3d.

Smidig i produksjonen

For Addict3d har det langt fra vært en standard leveranse.

– De har utfordret både oss og Adaxis, men det har gått veldig bra. Morten og de andre på Norrde har lært utrolig raskt. De er virkelig tidlige brukere av teknologien og nølte ikke med å foreta investeringen, og så på det som fremtiden for produksjon. En måte å være smidige i hvordan de produserer produktene sine og med 3D-printing kan de også heve nivået, sier Christian Magnusson.

– Vi har fått veldig god hjelp av Addict3d og Adaxis og derfor har vi kunnet komme raskt i gang, sier Morten Kroknes.

Deler til et “jetrør” som letter omrøring i karet.

Kan optimalisere designet

Til nå har Norrde printet en rekke detaljer som var vanskelige eller til og med umulige å produsere på andre måter. For eksempel har de laget en detalj som letter omrøring i karet, et “jetrør” med dyser som gjør at vannet aldri blir stillestående.

– Med 3D-printing har vi kunnet optimalisere utformingen av røret fordi det er en komponent med en kompleks geometri, sier Morten Kroknes.

Alternativet var enten å produsere røret for hånd eller ved sprøytestøping. Ulempen med det første alternativet er at det ville tatt altfor lang tid og det andre krever produksjon i store serier.

I dagene gjøres de siste testene med strålerøret og dersom kunden er fornøyd vil produktet begynne å produseres i større skala.

Stor tidsbesparelse

Et annet produkt som Norrde tester er en del som skal sitte på avløpsrøret for å samle opp ting som død fisk eller fôrrester. En del det ville tatt noen dager til et par uker å lage på et verksted.

– Hvis en verkstedarbeider i snitt koster 800 kroner i timen, blir det fort mye penger. Det er mye å spare med 3D-printing, sier Morten og legger til at det også er økt fokus på resirkulerte materialer og hvordan energiforbruket kan reduseres.

Norrde har søkt patent på et produkt for karbondioksidrensing:

– Det er en komponent for avgassing av vannet i fisketanken. To tredjedeler av energiforbruket i et oppdrettsanlegg går til dette, så det er en enorm besparelse å hente.

Deler som fanger opp avfall i utløpet fra fisketanken.

Ønsker å mangedoble maskinparken

Når det gjelder materialer, samarbeider Norrde med svenske Ecorub og kjøper granulat med resirkulerte materialer som blant annet er laget av gamle bildekk.

Selskapet jobber også med et prosjekt for å kunne resirkulere termoplast slik at nye produkter kan produseres av brukte deler.

– Industrien trenger å resirkulere plast, det kunne ha redusert miljøavtrykket betraktelig. Vi utvikler en metode for å resirkulere termoplast uten glassfiber. Når vi løser den utfordringen, vil vi kunne skalere opp med flere 3D-printere.

I dag har selskapet tre 3D-printere.

– Jeg ville ikke blitt overrasket om vi har 15 printere i løpet av et år, av ulik størrelse. Vi ser også på å begynne å printe i metall. Får vi en større bestilling kan det også bli flere robotprintere. Vi holder til i et gammelt møbellager på 650 kvadratmeter så det er plass til å vokse, avslutter Morten Kroknes.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3D-printet tankestyrt kjole

Den nederlandske FashionTech-designeren Anouk Wipprecht lanserte tidligere denne måneden en 3D-printet, tankekontrollert kjole! Lanserningen foregikk i Østerrike på Ars Electronica Festival, Europas største festival for kunst, teknologi og samfunn.

Publisert av: