Fortsatt opptur sier Hubs trendrapport

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 27 juni 2023
AM-markedet er i vekst og det er fremfor alt polymere materialer som brukes. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Protolab-eide Hubs har gitt ut sin årlige trendrapport. Det viser fortsatt vekst i bransjen med økt bruk og større volumer. En oppadgående trend som Hubs mener kan drives av AI og 4D-printing.

I 2022 hadde AM-markedet en total omsetning på 17 milliarder dollar, en økning på 13 prosent sammenlignet med året før. Ifølge Hubs prognose forventes årets tall å lande på 19,9 milliarder dollar.

Svarene fra de 1.035 personene i bransjen som har svart på undersøkelsen, som er en del av grunnlaget for rapporten, viser at 71 prosent skrev ut flere deler i 2022 enn året før. Kun 8 prosent svarte at de printet færre deler.

Prototyper dominerer

De polymere systemene er fortsatt overlegne de for metallutskrift. Den desidert vanligste metoden for 3D-printing er FDM (Fused Deposition Modelling), som mer enn halvparten bruker. 20 prosent bruker SLA (stereolitografi) og 10 prosent SLS (Selective Laser Sintering), mens kun 0,7 oppgir at de skriver ut med metallpulver og EBM-metoden (Electron Beam Melting).

Når det gjelder applikasjoner, brukes fortsatt 3D-teknologi i stor grad til prototyping, noe to av tre sier de gjør, mens én av fem produserer sluttprodukter. 76 prosent oppgir at de produserer ti eller flere deler, som er 49 prosent mer enn året før. Et overveldende flertall, 83 prosent, svarer at 3D-printing har hjulpet dem med betydelige kostnadsbesparelser.

De driver utviklingen

Så langt er det noen få bransjer som spesielt har omfavnet AM-teknologi, inkludert luftfart/romfart, kjøretøy og medisinsk teknologi. Hubs identifiserer fem bransjer som de mener driver utviklingen innen additiv produksjon. Mat er en av dem, spesielt med fokus på trykte kjøttalternativer hvor flere produkter har kommet på markedet, for eksempel svenske Mycorena. Mote er et annet område hvor fremfor alt skoindustrien har utnyttet fordelene med 3D-printing, inkludert Adidas, Reebok og nå sist Elastium.

Moteindustrien blir sett på som en bransje hvor 3D-printing kan ta tak. Her tekstilapplikasjoner som Stratasys viste på fjorårets Formnext-messe.

Motorsport er et tredje eksempel hvor for eksempel Stratasys har startet et samarbeid med Nascar. Videre ser Hubs muligheter innen helse- og legehjelp med pasientnære hjelpemidler og individuelt tilpassede medisiner, og ikke minst bioprinting i et litt lengre perspektiv. Luftfartsindustrien fortsetter å være interessant i denne sammenhengen, med Relativitys 3D-printede Terran 1-rakett som et eksempel.

AI i krystallkulen

Fremtiden er ellers AI-assistert, ifølge Hubs, som skriver at det er «uendelige muligheter når 3D-printing og AI møtes». Ikke minst for å oppdage feil og rette dem i sanntid under utskriftsprosessen. Generativ design, utskriftsoptimalisering og 4D-printing blir sett på som andre eksempler på hvordan fremtiden for additiv produksjon ser ut. Sistnevnte gjør at det 3D-printede objektet kan endre form etter utskriftsprosessen dersom det for eksempel utsettes for fuktighet eller temperaturendring.

Rapporten «3D Printing Trend Report 2023 – Market insights and forecasts in additive manufacturing» er basert på en undersøkelse, en gjennomgang av nyheter innen AM og en analyse av andre bransjerapporter. Hele rapporten kan bestilles gratis her.

Les mer

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Siste nytt

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

BigRep med flere høytemperaturmaskiner

Tyske BigRep lanserte nylig ikke bare én, men tre nye 3D-skrivere for utskrift i høye temperaturer. Utgivelsen er et resultat av selskapets oppkjøp av HAGE3D, som ble annonsert i fjor høst.
IPSO105_inFormnext2023-1024x683

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch