Sikrere tester med 3D-printede kroppsdeler

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 24 august 2023
Forskerne Andrey Koptyug og Mikael Bäckström står bak kapittelet i boken. Foto: Pressebilde (collage)

I vår ble boken «Advances in 3D Printing» sluppet, der to forskere fra Mittuniversitetet i Sverige bidro med et kapittel om bruk av 3D-printing for å teste nytt sikkerhetsutstyr.

Ved Mittuniversitetets Sports Tech Research Centre i Östersund har det i noen år pågått forskning innenfor Augmented Sports-prosjektet og det er grunnlaget for kapittelet i boken, som er skrevet av forskerne Andrey Koptyug og Mikael Bäckström. Det handler om hvordan kunstige kroppsdeler kan brukes ved testing av sikkerhetsutstyr.

– På grunn av de potensielt farlige situasjonene som kan oppstå, kan vi ikke eksperimentere med folk for å utvikle nytt sikkerhetsutstyr. I sikkerhetsforskning er det en catch 22-situasjon: vi kan ikke bruke sikkerhetsutstyr uten å bevise at det er trygt, men for å eksperimentelt bevise at det er trygt, må vi bruke det. Inntil nylig var den eneste veien videre å bruke datamodellering, men dette har sine ulemper. Eksperimenter er det ultimate valideringsverktøyet, og nå kan vi gjennomføre tester med kunstige kroppsdeler hvis egenskaper ligner på menneskelig vev, sier Andrey Koptyug i et intervju på nettsiden til Mittuniversitetet.

Fysiske og digitale tvillinger

Forskerne har utviklet såkalte «fysiske tvillinger» eller fysiske modeller av kroppsdeler. Disse fysiske tvillingene er et supplement til avanserte datagenererte modeller, også kalt «digitale tvillinger».

– Ved å bruke 3D-printede modeller basert på kroppsdelers eksakte geometri, for eksempel generert av CT-skanninger, kan vi produsere surrogater ved hjelp av materialer som imiterer ulike kroppsvev. Vi kan samtidig plassere flere sensorer inne i de syntetiske kroppsdelene, noe som ikke er tenkelig i menneskelige tester. Testbetingelsene kan sjekkes i et laboratoriemiljø, og vi kan også sammenligne resultatene våre med de som genereres fra datamodeller. På denne måten kan vi sikre at resultatene fra begge tilnærmingene er konsistente.

Kapittelet “Body Part Surrogates for Medicine, Comfort and Safety Applications” kan leses her.

Les mer

Designklassiker i 3D-printet utgave lyser opp Helsingborg

Det har hengt over mange spisebord siden lanseringen i 1968. Nå skal Bumlingen fra svenske Ateljé Lyktan i gigantformat lyse opp Helsingborg med det formål å skape trygghet. Norske Norrde har printet lampeskjermen og sokkelen.
– Så vidt jeg vet er det verdens største 3D-printede lampe, sier skaperen Per Hjort.
Bumling-kollage-768x512

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Siste nytt

Premiere for Caracols WAAM-system Vipra AM

På Formnext avduket Caracol sin nye robotbaserte plattform Vipra AM på festlig vis. Produsenten kaller dette en revolusjonerende innovasjon for additiv produksjon i metall.
Caracol-1024x683

De gjør avfall om til AM-materialer

Resirkulerte materialer fra avfallsstrømmer som kaffe, oliven og kork. Det har blitt den spesielle nisjen til det spanske selskapet Smart Materials 3D.
Smart-3D-3-1024x683

Designklassiker i 3D-printet utgave lyser opp Helsingborg

Det har hengt over mange spisebord siden lanseringen i 1968. Nå skal Bumlingen fra svenske Ateljé Lyktan i gigantformat lyse opp Helsingborg med det formål å skape trygghet. Norske Norrde har printet lampeskjermen og sokkelen.
– Så vidt jeg vet er det verdens største 3D-printede lampe, sier skaperen Per Hjort.
Bumling-kollage-768x512

Nexa3D trakk seg fra Formnext rett før

Alle som så på hallplanen for årets Formnext kunne se at Nexa3D har bestilt et stort utstillingsområde midt i hall 11.1. Men på stedet der standen skulle stå, var det i stedet kaffevogn, bord og stoler.
Nexa3D-1024x683