De lange leveringstidene for bestillinger fra Asia gjorde at bedriftseier Robert Mellergårdh bestemte seg for å hente deler av produksjonen hjem. Ved hjelp av sønnene sine, som var kunnskapsrike innen 3D-printing, startet han Rethink Factory.
Produsér det du trenger, når du trenger det og med resirkulerte materialer. Det er Värnamo-selskapet Rethink Factorys motto. Kundene kan få hjelp med alt fra ideer til prototyper og lavserieproduksjon av for eksempel reservedeler, armaturer eller smart elektronikk. Med lokal produksjon på en miljøsmart og sporbar måte.
Robert Mellergårdh driver fra før av et selskap hvor han kjøper inn blant annet smart elektronikk, IOT-dingser og belysning til ulike formål.
– Leveringstidene fra Asia kan være seks måneder fra tanke og til du har produktet i hylla. Det gjorde at jeg begynte å tenke på alternativer, fremfor alt å kunne produsere små og mellomstore serier med resirkulerte materialer, sier Robert Mellergårdh.
Ved hjelp av sønnene startet han en liten 3D-printfarm hjemme i garasjen for noen år siden – i ekte Gnosjö-ånd.
– Det var fryktelig mye i den dobbeltgarasjen, husker Robert og ler.
Vokste ut av garasjen
Først printet de mest for seg selv, men de oppdaget fort at det også var en interesse utenfor garasjeveggene. 3D-printervirksomheten ble derfor skilt ut fra det andre selskapet og Robert startet Rethink Factory sammen med eldste sønn Oscar Mellergårdh, som hadde bakgrunn fra plastindustrien. Selskapet ble registrert i september 2022 og industrimessen Elmia Subcontractor ble samme år den første markedsføringsinnsatsen – med gode resultater.
Det var på tide å skifte gir og flytte til mer passende lokaler. Nå holder Rethink Factory til i et lokale på drøyt 150 kvadratmeter. Det står det 25 3D-printere av typen FDM og jobber. Det siste tilskuddet er en Magnum fra The Industry Sweden for printing av objekter i stor skala. Den ble montert i august og er satt i produksjon, så langt har den produsert blant annet møbler.
Rethink Factory ser på seg selv som en kontraktsleverandør og hjelper kunder med blant annet produktutvikling, produksjonsoptimalisering, CAD/konstruksjon, optimalisering av filer og konstruksjon for 3D-printing samt komplette løsninger.
Digitalt produktpass
Målgruppen er primært industrikunder innen B2B.
– Kunder som trenger mindre serier, det kan være prototyper men også serieproduksjon. Vi utvikler også fortsatt våre egne produkter, for eksempel spesiallagde braketter for nødlys.
Gjennom et samarbeid med whatt.io kan produktene også integreres med et digitalt sporbarhetssystem som gir hver printet detalj en unik identifikasjon ved hjelp av NFC-teknologi. Et digitalt produktpass gir kunden den informasjonen som kreves for sporbarhet, fra råvare til bruk, og kan enkelt skannes med mobiltelefonen.
– Vi har et dypt samarbeid med flere parter, som whatt.io, The Industry og Lostboyslab. Jeg ser ikke på dem som konkurrenter, men heller at vi hjelper hverandre. Samarbeid med andre 3D-printverksteder er viktig for oss.
«De ä bar å åk»
På materialsiden er hovedfokus på resirkulerte materialer og det er samarbeid med blant annet Ecorub og Stora Enso. Det kan dreie seg om alt fra plast fra havet til kasserte bildekk.
– Det handler om riktig materiale for riktig bruk, så vi har flere vi jobber med.
At det allerede finnes en rekke 3D-printerselskaper i Sverige som tilbyr lignende tjenester, får ikke Robert Mellergårdh til å tvile på Rethink Factorys konsept:
– Det har vært stor interesse og jeg tror 100 prosent på forretningsideen vår. Jeg synes det er en helt uslåelig kombinasjon med lokal produksjon av deler i mindre volum med resirkulerte materialer og å kunne ta vare på hele kjeden. Det er det jeg brenner for.
– Og tallene så langt viser at vi ikke tar helt feil. Jeg vil ikke røpe noen tall nå, men vi går i pluss det første året. Det har medført noen investeringer, men jeg har vært gründer i en årrekke og vet at man må være litt utholdende når det kommer til ROI (return of investment). Men du vinner ikke hvis du ikke kjøper billett, «de ä bar å åk», som Ingemar Stenmark sa.