3D-printing i kampen mot diabetes

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 2 november 2023
Chippen er plassert i øyet og skal kunne hjelpe personer med diabetes, både type 1 og 2. Foto: Pixabay

Forskere ved KTH og Karolinska Institutet har utviklet en chip med insulinproduserende celler som settes inn i øyet. Teknologien skal kunne hjelpe personer med diabetes type 1 og 2.

Resultatene er presentert i publikasjonen: «3D-Printed Biohybrid Microstructures Enable Transplantation and Vascularization of Microtissues in the Anterior Chamber of the Eye» publisert i tidsskriftet Advanced Materials.

Studien bruker en 3D-teknologi med harpiks kalt IP-Visio utviklet for applikasjoner innen biovitenskap, som cellekultur og vevsteknikk. Teknologien åpner for cellebasert terapi med øyet som base, for sykdommer som diabetes.

Forskerne har utviklet en medisinsk mikroenhet som gjør det mulig å presist og uten sting plassere brikken i øyet, ifølge en pressemelding.

– Vi har designet hele enheten som en kile, og dermed kan vi mekanisk fikse strukturen i vinkelen mellom iris og hornhinnen i øyets fremre kammer. Da vi testet teknologien i mus, observerte vi at enheten beholdt sin posisjon i den levende organismen i flere måneder og at miniorganene raskt integrerte seg med vertens blodårer og fungerte normalt, sier Anna Herland, universitetslektor ved avdeling for bionanoteknologi ved KTH, Scilifelab og forskningssenteret AIMES ved KTH og KI.

Hele studien kan leses her.

Les mer

Stratasys med 3D-printing rett på klær

DTG - Direct-to-garment (direkte-til-plagg) er en kjent teknologi innen grafisk bransjes segment for tekstilprinting. Nå lanserer Stratasys en ny DTG-løsning for deres tekstil-3D-printer, J850. 
stratasys-d2g-cover

Verdens høyeste 3D-printede tårn bygges i alpeby

I den lille sveitsiske landsbyen Mulegns bygges for tiden det som skal bli verdens høyeste 3D-printede struktur. Med sin spektakulære arkitektur og utsikt vil det hvite tårnet – Tor Alva – bli et attraktivt reisemål i regionen.
Tor-Alva

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.
moon

Siste nytt

Nytt samarbeidsverktøy for additiv produksjon

Det er lansert en ny programvare for samarbeid og kommunikasjon mellom flere, i tillegg til tekst, video og fildeling har den også støtte for 3D-visning: CADChat.
visual-01-facilitate_meetings

Stratasys med 3D-printing rett på klær

DTG - Direct-to-garment (direkte-til-plagg) er en kjent teknologi innen grafisk bransjes segment for tekstilprinting. Nå lanserer Stratasys en ny DTG-løsning for deres tekstil-3D-printer, J850. 
stratasys-d2g-cover

Ultimaker går industrielt med Factor 4

I forbindelse med Hannover Messe lanserte Ultimaker sitt nye flaggskip: Faktor 4. En komplett ende-til-ende-løsning utviklet for 3D-printing i lett industri.
UltiMaker-Factor-4-user-1024x683

To nye 3D-printere fra Formlabs

3D-printerprodusent Formlabs har lansert sine nye stasjonære harpiks 3D-skrivere, Form 4 og varianten, Form 4B.
Screenshot