![](https://signprint.se/wp-content/uploads/sites/9/2024/04/the-level-of-sugar-in-the-blood-3310318_1280.jpg)
Forskere ved KTH og Karolinska Institutet har utviklet en chip med insulinproduserende celler som settes inn i øyet. Teknologien skal kunne hjelpe personer med diabetes type 1 og 2.
Resultatene er presentert i publikasjonen: «3D-Printed Biohybrid Microstructures Enable Transplantation and Vascularization of Microtissues in the Anterior Chamber of the Eye» publisert i tidsskriftet Advanced Materials.
Studien bruker en 3D-teknologi med harpiks kalt IP-Visio utviklet for applikasjoner innen biovitenskap, som cellekultur og vevsteknikk. Teknologien åpner for cellebasert terapi med øyet som base, for sykdommer som diabetes.
Forskerne har utviklet en medisinsk mikroenhet som gjør det mulig å presist og uten sting plassere brikken i øyet, ifølge en pressemelding.
– Vi har designet hele enheten som en kile, og dermed kan vi mekanisk fikse strukturen i vinkelen mellom iris og hornhinnen i øyets fremre kammer. Da vi testet teknologien i mus, observerte vi at enheten beholdt sin posisjon i den levende organismen i flere måneder og at miniorganene raskt integrerte seg med vertens blodårer og fungerte normalt, sier Anna Herland, universitetslektor ved avdeling for bionanoteknologi ved KTH, Scilifelab og forskningssenteret AIMES ved KTH og KI.