3DVerkstan 2.0 har vekst i sikte

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 2 november 2023
Teamet ved 3DVerkstan i Solna med administrerende direktør Neil Sewell (fjerde fra venstre) på besøk.

I fjor vår kjøpte britiske Solid Print3D konkursboet til 3DVerkstan Nordic. Administrerende direktør Neil Sewell tok deretter over som leder av det nye 3DVerkstan AB også. Denne uken da han besøkte Stockholm, tok 3dp Norge en prat med ham om fremtiden. Og det ser lyst ut.

– Vi ønsker absolutt ikke å kutte kostnader, tvert imot, vi ønsker å investere i 3DVerkstan og vi har en sterk eier i ryggen, sier Neil Sewell.

Han er utdannet produktutvikler og begynte sin karriere med å selge CAD-programvaren Solidworks i selskapet Solid Solutions, som i 2018 fikk enda en gren på treet med Solid Print3D. Solid Solutions og Solid Print3D eies igjen av Trimech Group med base i USA.

Neil Sewell forteller oss at han hørte fra Formlabs om 3DVerkstans konkurs rett før anbudsprosessen ble avsluttet.

– Vi ønsker å vokse i Europa og vi så et stort potensial i 3DVerkstan fordi de har en sterk forretningsmodell, et godt omdømme, gode produkter og engasjerte medarbeidere. I tillegg så vi flere synergier ved at de hadde en lignende produktportefølje og samme salgs- og go-to-market strategi som Solid Print 3D.

Neil Sewell, administrerende direktør i 3DVerkstan og Solid Print3D.
Et midlertidig tilbakeslag

Å starte opp nytt selskap med alt det administrasjonen det medfører tok litt lengre tid enn forventet. Så kom de rolige sommermånedene, som ga tid til å implementere blant annet CRM-systemer, legge strategier og få inn nye produkter for å kunne satse fullt ut til høsten.

3DVerkstan ble grunnlagt for ti år siden og har siden den gang vært en viktig aktør på det svenske AM-markedet. Selskapet ser på konkursen som en midlertidig fartshump og ser nå fremover med Neil Sewell i spissen med ambisjon om å være i forkant av en bransje i konstant utvikling. De holder til i fantastiske lokaler i Filmstaden i Solna, som rommer et velassortert utstillingslokale, produksjon og kontorer. Det er full gass med utvidet produktspekter, nyansettelser og tilstedeværelse på messer og andre arrangementer for økt synlighet. Og ikke minst kundebehandling.

– Vi kan lære av hverandre som selskap. 3DVerkstan er blant annet gode på service- og supporttilbud med utdannet og erfarent personale, og det kan Solid Print3D forbedre. Fordelen med to separate selskaper er at vi kan teste nye ting og se hvordan det går og så eventuelt implementere det i det andre selskapet.

3DVerkstan har blant annet 3D-skannere fra Shining 3D i sitt sortiment og FDM-printere fra Bambu Lab.
Tatt inn Bambu Lab

Fra før har 3DVerkstan produkter fra Ultimaker, Formlabs, Meltio, Minifactory, Nexa3D og Shining 3D i sin portefølje. Det siste tilskuddet til 3D-printersiden er det populære Bambu Lab.

Kinesiske Bambu Lab tilbyr stasjonære modell FDM-skrivere som beskrives som innovative, brukervennlige og rimelige for både nybegynnere og profesjonelle. De er designet med fokus på kvalitet, ytelse og allsidighet for å møte behovene til en rekke bransjer, fra produktutvikling til utdanning og helsetjenester.

Produkter i mellomsegmentet som kan selges i store volum er viktige for 3DVerkstan, påpeker Neil Sewell:

– Det er «kakens inmat», mens salget av de mer avanserte og dyrere maskinene er «prikken over i-en».

Salgsteamet presenterer støpepressen fra Mayku, som er et nytt produkt i porteføljen. Det er også PCB-skriveren (Trykte kretskort) Voltera V-one til høyre.
Utvider utvalget

Nyheten stopper ikke der, utvalget er utvidet med flere maskiner siden i sommer.

– Hos Solid Print3D tok vi en beslutning om å skille oss fra de andre selskapene i Storbritannia som selger 3D-utstyr fordi konkurransen var så tøff. Derfor begynte vi å selge maskiner for annen relatert produksjon, og det har vært svært vellykket. Vi ønsker å overføre det konseptet til 3DVerkstan også.

Lokalene i Solna har et velfylt utstillingslokale.

I et første trinn dreier det seg om en vannkappemaskin fra Wazer, laserkutter fra Flux, formpresse fra Mayku, en PCB-printer (Printed circuit boards) fra Voltera og tre modeller av desktop CNC-fresemaskiner fra Penta Machine.

– Dette er merker som har liten eller ingen representasjon i Norden, så det er god timing for oss.

Flere nyheter kommer også. De siste dagene har det blitt klart at 3DVerkstan begynner å selge maskiner for storskala printng fra BigRep. Det første demoeksemplaret kommer i løpet av fjerde kvartal.

«Stabilt fundament å stå på»

På personalsiden gjøres det også forsterkninger. Johan Nyström begynte nylig i selskapet med ansvar som industriell salgssjef. Rekruttering innen markedsføring er også i gang. En annen person er også ansatt i Danmark for å styrke det danske selskapet.

Du sier du vil vokse videre, gjelder det også for Norge og Finland?

– Vi ønsker absolutt å vokse i Norden, men jeg kan ikke si nå om det blir i Norge og Finland. Etter det som har vært, ønsker vi å finne et stabilt fundament å stå på, men flere oppkjøp vil komme. Vi har et ekstremt godt budsjett for 2024 og vi ser alle veldig positivt på fremtiden.

Neil Sewell tok over som administrerende direktør i 3DVerkstan med overtakelsen. Han sier han trolig vil trekke seg tilbake fra den rollen etter hvert.

– For å vokse og ha lokal tilstedeværelse trenger man en leder som er på stedet her i Sverige. Vi vil trolig rekruttere en administrerende direktør i 2024 og jeg har allerede noen navn i tankene, sier han.

Les mer

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Oppstartsfirma får pris for innovativ metallprinter

Procada fra Trollhättan i Sverige har utviklet en 3D-printerteknologi som blant annet gjør det mulig å skrive ut produkter i lettmetall. For dette har de blitt tildelt pris for Årets oppstartsfirma av Innovatum Science Park.
Procada-Arets-startup-i-Trollhattan.-Foto-Jerry-Lovberg

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden