Adaxis vil erobre verden med robotprogramvare

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 30 november 2023
Ulf Lindhe og Emil Johansson med noen eksempler på applikasjoner produsert ved hjelp av Adaxis-programvare for additiv produksjon med roboter. Foto: Anja Degerholm

Svensk-franske Adaxis kom tilbake til Formnext med en betydelig større stand enn i fjor. Med økende interesse for robottilsetningsproduksjon, håper selskapet å vokse globalt med sin programvare for nettopp det.

– Robot 3D-printing har vokst enormt de siste to årene. Mange ser på roboter og 3D-printing som to veldig komplekse ting, men vi ønsker å avmystifisere og redusere den kompleksiteten med programvaren vår, sier Emil Johansson, Adaxis medgründer og CPO.

AdaOne-plattformen vil lette overgangen til 3D-printing med en robotarm for de aktørene som allerede bruker roboter i sin produksjon i dag. Det er millioner av produksjonsbedrifter over hele verden som har en robot, men de aller fleste bruker den ikke til 3D-printing for øyeblikket. Dette betyr potensielt et veldig stort marked for Adaxis innen konvertering av industriroboter til storskala 3D-printere.

Et hull i markedet

Det Adaxis tilbyr er en komplett løsning innen robotutskrift, fra CAD-tegning til et fysisk produkt, inkludert prosessering. Et aktuelt eksempel som 3dp Norge skrev om er et prosjekt sammen med RISE og kajakkprodusenten Melker of Sweden hvor en kajakk kunne skrives ut, bores og freses i ett og samme trinn takket være AdaOne.

– Jeg vil si at vi fyller et hull i markedet ved å kunne styre flere ulike steg via samme programvare.

Det er mulig å trykke med alle typer materialer: titan, fleksible polymerer, stål, betong og sjokolade er noen eksempler.

Adaxis hadde en betydelig større stand på årets Formnext-messe sammenlignet med i fjor.
Vokst organisk

Kundene er over hele verden og selskapet er representert i Sverige, Frankrike, USA og India. Totalt har Adaxis 18 ansatte og to av dem jobber ved det svenske kontoret i Gøteborg, Emil Johansson og markedssjef Ulf Lindhe, som har lang erfaring fra AM-bransjen fra blant annet Arcam.

– Det viktigste med produktet vårt er brukervennligheten og driftssikkerheten. Det betyr at selv nye eller utrente operatører kan håndtere programvaren og det minimerer menneskelige feil, sier Ulf Lindhe.

Adaxis ble grunnlagt i 2021 med mål om å revolusjonere produksjonsindustrien ved å tilby programvare for industriroboter som vil gjøre produksjonen fleksibel og bærekraftig.

– Ambisjonen nå er å vokse globalt. Vi tok inn kapital for to år siden, men siden har vi bare vokst organisk. Men det viktigste for oss er ikke å vokse raskt men å finne reelle «business cases» og det har vi allerede fått til her under messen, sier Emil Johansson.

Les mer

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

Jernbaneselskap satser på AM for reparasjoner

Det franske transportselskapet Alstom har vært tidlig ute med additiv produksjon. Nå skal teknologien også tas i bruk i Sverige gjennom en ny samarbeidsavtale.
Alstom-bergslagen

Kompakt 3D-lab til bruk i felt

Det australske foretaket SPEE3D har annonsert noe de kaller EMU, Expeditory Manufacturing Unit, altså en produksjonsenhet for ekspedisjoner. Det består av en container som inneholder alt som trengs for å benytte 3D-printing i felt, inkludert etterbehandlingsutstyr.
EMU-Duo-Outdoors-Larger

Siste nytt

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682