Freemelt slipper ny eMELT-modell

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 30 november 2023
Daniel Gidlund, administrerende direktør i Freemelt, presenterer et bilde av den nye eMELT-iM som vil være tilgjengelig neste år. Foto: Anja Degerholm

For ett år siden presenterte svenske Freemelt en ny 3D-printer for serieproduksjon med elektronstråleteknologi kalt eMELT-iM. På årets Formnext ble det lansert en ny modell, eMELT-iD, som er utviklet for produkt- og applikasjonsutvikling.

iM står for «industriell produksjon» og har fire konstruksjonskamre, og iD står for «industriell utvikling» og har ett kammer. De to modellene har samme kjerneteknologi med åpen kildekode som det forrige forskningssystemet Freemelt ONE.

– Endelige tester pågår for tiden og begge maskinene vil være tilgjengelige etter første kvartal 2024, sier Daniel Gidlund, administrerende direktør i Freemelt.

Tanken er at de to ulike modellene skal utfylle hverandre og muliggjøre en sømløs overgang fra produktidé til fullskala serieproduksjon i metall. eMELT-iD brukes til produktutvikling og når produktet er klart til å produseres i store volum tar eMELT-iM over. At denne prosessen kan gjøres på samme plattform skal bety betydelige tids- og kostnadsbesparelser for kunden.

eMELT-systemene er spesielt egnet for additiv produksjon av komponenter i titan, wolfram og kobber, for eksempel innen fornybar energi, medisinsk teknologi og elektrifisering av bilindustrien.

Ingen operatør ute på gulvet

Maskinen for serieproduksjon, eMELT-iM, er utstyrt med fire mindre bygningskamre, som skal gi et lavere energiforbruk for smelting og nedkjøling av delene. Freemelt har utviklet et konsept med aktiv kjøling under selve trykkeprosessen, noe som ellers kan ta opptil 24 timer. Maskinen skal enkelt integreres i et produksjonsmiljø med høy grad av automatisering.

– Det som gjør at vi skiller oss ut sammenlignet med konkurrentene er en automatisert flyt som ikke krever en operatør ute på gulvet. Maskinen kan overvåkes fra et kontrollrom og alt er digitalisert og datadrevet, sier Daniel Gidlund.

Det er også mulig å koble til en robot som styrer logistikken med pulverhåndtering og å bytte byggemoduler. Flere iM-maskiner kan også stilles inn i bredden for å øke volumene ytterligere.

«Vi vil gjerne ha fotfeste innen materialforskning», sier Daniel Gidlund, her foran et Freemelt ONE-system.
Satser i USA

Lanseringen av de to eMELT-maskinene skal bety konkurransefortrinn for Freemelt samt inntekter i form av serviceavtaler og ettermarked. Selv om det er et mer kommersielt spor, ønsker Freemelt også å bringe flere forskningssystemer til markedet.

– Universitetene er ekstremt viktige for oss og vi vil gjerne ha fotfeste innen materialforskning. Derfor vil vi fortsette å aggressivt markedsføre Freemelt ONE.

Freemelt har etablert virksomhet i USA og solgt flere Freemelt ONE-systemer i landet. Daniel Gidlund har stor tro på det nordamerikanske markedet.

– Det er et marked som vokser enormt. Det er stort press for å hente produksjonen hjem fra Asia og den amerikanske regjeringen pumper penger inn i industriell additiv produksjon. Derfor er det viktig for oss å være der. Totalt sett ønsker vi å fortsette kommersialiseringsreisen vi har startet.

Les mer

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Siste nytt

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Audi Sport sparer flere uker på å 3D-printe verktøy

Da den nye elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseres, trengte Audi-fabrikken i Heilbronn, Tyskland, raskt å skaffe 200 verktøy, jigger og fiksturer. Løsning? 3D-printing og programvare for design-automatisering.
Audi-Trinckle-0H6A1913-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt