Stratasys viste stor FDM-nyhet

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 9 november 2023
Stratasys administrerende direktør Yoav Zeif i forbindelse med avdukingen av den nye F3300. Foto: Anja Degerholm

Stratasys benyttet anledningen på den første dagen av Formnext til å presentere en stor ny maskin, FDM-3D-skriveren F3300, som skal kunne doble kapasiteten og levere mer komplekse deler.

FDM-teknologien ble utviklet på 1980-tallet av Scott Crump som også var medgründer av Stratasys. Han var på plass i Frankfurt for å avduke den nye modellen F3300 som er en helt ny FDM-plattform og Stratasys lover flere modeller i den nye familien. Produsenten kaller F3300 den mest sofistikerte industrielle 3D-printeren på markedet som vil ta produksjonen til neste nivå. Utviklingsarbeidet har pågått siden 2018 og maskinen har vært prøvekjørt i nærmere 150 000 timer.

– Dette er resultatet av at vi lytter til kundene våre og leverer det de ber om, sa Yoav Zeif, administrerende direktør i Stratasys, i sin tale under lanseringen.

F3300 har blant annet fire ekstrudere.

F3300 vil bli bygget for å minske behov for arbeidskraft og maksimere oppetiden samtidig som den kan produsere deler av høyere kvalitet enn tidligere FDM-printere. Den må kunne produsere applikasjoner i de mest krevende bransjene som luftfart, kjøretøy og forsvar, men også være en pålitelig arbeidshest for servicebyråene. Dette takket være rask utskrift med blant annet fire ekstrudere som kan skiftes automatisk, lineære motorer, store spoler med material, industriell tørking inne i maskinen og automatisk kalibrering.

Store kostnadsbesparelser

Når det gjelder kvaliteten på delene, lover Stratasys 25 prosent forbedret nøyaktighet og repeterbarhet. Overvåking av maskinen og et brukervennlig grensesnitt skal maksimere printerens tid i drift. Og ikke minst loves det 25-40 prosent kostnadsbesparelser sammenlignet med Stratasys sine tidligere FDM-løsninger.

Alt i alt skal dette hjelpe selskapene til å skalere opp produksjonen og takle utfordringer i leverandørkjeden. F3300 vil akselerere bedrifters produktutvikling og innovasjoner og hjelpe dem å komme raskere ut på markedet og maksimere ROI (retur of investment).

«Fremskritt for FDM-teknologien»

3dp.se møtte Anders Brask, administrerende direktør i den svenske forhandleren Protech, ved lanseringen av F3300. Han var imponert og kaller det «et fantastisk tillegg»:

– Det er helt klart et fremskritt for FDM-teknologien, som har hatt noen utfordringer historisk sett. Stratasys lover økt produktivitet og lavere kostnader per del – og de kan faktisk levere.

Han tror at mange industrikunder i Norden som i dag har en Stratasys F900 eller en Fortus 450mc i produksjon kan være interessert i å oppgradere til den nye modellen.

– F3300 kan være neste steg for de kundene og derfor tror jeg det er et stort marked i Norden for denne maskinen.

Thomas Tønnesen og Anders Brask fra Protech Nordic sammen med Chris Rollag, produktsjef F3300.
Håper på installasjon i 2024

Stratasys F3300 er beregnet å kunne sendes ut i begynnelsen av 2024. Anders Brask spår at den første svenske installasjonen vil bli gjort hos en stor industrikunde som føler seg trygg med både Stratasys og deres FDM-løsninger fra før.

– Med litt god vilje skal vi klare den første installasjonen i 2024, det er håpet, sier han.

I Sverige har Protech nylig installert en Origin One, Stratasys DLP-skriver, i sitt showrom i Järfälla. Selskapet har også satset stort på 3D-skanning og ansatt Teddy Larsson, som har lang erfaring på dette feltet. Produkter fra Shining3D er nye i sortimentet.

– Det er fordi vi i økende grad går mot additiv produksjon og vi ønsker å være en systemleverandør for hele kjeden. Vi ser også på å utvide med flere etterbehandlingsløsninger, men det er ingenting klart ennå, sier Anders Brask.

Anders Brask og Chris Rollag diskuterer den nye maskinen.

Les mer

Høyoppløste detaljer med SAF-oppdatering

Print deler med SAF-teknologi som er mer presise og i enda høyere oppløsning. Det er mulig med oppgraderingen som er utgitt av Stratasys.
Protech-H350-1024x683-1

Offentligt 3D-printerskap skal få flere til å oppdage teknologien

Gründeren Rasmus Jansson har tatt konseptet print on demand til et nytt nivå. I et pilotprosjekt har han utplassert en FDM-3D-printer som alle kan bestille og bruke.
Internal3-1024x576

Stratasys med 3D-printing rett på klær

DTG - Direct-to-garment (direkte-til-plagg) er en kjent teknologi innen grafisk bransjes segment for tekstilprinting. Nå lanserer Stratasys en ny DTG-løsning for deres tekstil-3D-printer, J850. 
stratasys-d2g-cover

Ultimaker går industrielt med Factor 4

I forbindelse med Hannover Messe lanserte Ultimaker sitt nye flaggskip: Faktor 4. En komplett ende-til-ende-løsning utviklet for 3D-printing i lett industri.
UltiMaker-Factor-4-user-1024x683

Siste nytt

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

GE Additive får nytt navn

GE Additive har omdøpt seg til Colibrium Additive, et GE Aerospace-selskap. Samtidig faser faser ut merkevarene Concept Laser og Arcam EBM.
CA_RGB-AtmsBlu

Sintratec legger ned virksomheten

Den sveitsiske produsenten Sintratec har gått konkurs. Til tross for vekst og suksess gjennom selskapets ti år lange historie, ble den økonomiske situasjonen til slutt uholdbar.
Sintratec-1024x683

PLM Groups AM-del samles i Addinor

Det som tidligere var PLM Groups 3D-printavdeling får nå en ny drakt i form av merkevaren Addinor.
Addinor_team