Hva var de tydeligste trendene under årets store AM-messe Formnext? Tre representanter fra bransjeorganisasjonen SVEATs styre delte sine refleksjoner og oppdagelser under et webinar 22. november.
Anders Brask, daglig leder i Protech Nordic, var den første som gikk på. Presentasjonen hans kan oppsummeres med at hvert lag og hvert sekund teller etter hvert som flere og flere går over til serieproduksjon. Et trinn som krever betydelig raskere utstyr enn ved prototyping.
Hans første observasjon handlet om verktøyvekslere, som blant annet Prusa og Stratasys har installert i sine maskiner, og som gjør det mulig å laste flere forskjellige materialer. Oppdagelse nummer to gjelder Renishaws nye TEMPUS-teknologi for utskrift i metall, som kan kutte byggetiden med opptil 50 prosent og dermed gi bedre økonomi i masseproduksjon av metallkomponenter. Og til slutt tok Anders Brask opp at flere produsenter av FDM-skrivere, med Bambu Lab i spissen, har optimert sin slicer-programvare for raskere utskriftstider.
Robotene kommer
Andre foredragsholder ut var Seyed Hosseini, ansvarlig for RISE Application Center for Additive Manufacturing. Han hadde sett litt ekstra på robotbasert 3D-printing, et område som har vokst kraftig de siste årene og det ble også lagt merke til hos Formnext. Eksempler på dette var Meltios nye Robot Cell, CEADs løsning som også inkluderer fresing og Maxi Printers betongprinter som ble vist i aksjon på et stort område inne på messen.
Seyed Hosseini tok også opp eksempler på programvareutviklere innen robotbasert additiv produksjon, som Adaxis (les mer om deres deltakelse på Formnext her), Ai Build og SKM.
Nytt på maskinfronten
Pär Nobring fra R.a.p.s rundet av webinaret og han fokuserte på Raplas nye SLP-teknologi med projektor, som 3dp Norge har skrevet om. Han tok også opp Triditives nye AMCELL Jet med metallbinderstråle. En rask maskin med vannbasert bindemiddel som kan trykke i materialer som rustfritt stål, inconel og titan.
En annen ny maskin som Pär Nobring syntes var litt ekstra interessant var Prusa Pro HT90, som er en del av Prusas mer industrielle sortiment. En rask FDM-printer som har et oppvarmet kammer hvor munnstykket tåler høye temperaturer, opptil 500 grader Celsius, og dermed kan bruke en rekke høytemperaturmaterialer som PCCF og PA11CF med karbonfiber.
AI i additiv produksjon
Dagens moderator, Henrik Lundell fra Prototal, benyttet anledningen til å stille de tre trendspanerne noen spørsmål om bruk av AI og automatisering i additiv produksjon. Anders Brask hadde sett to spede begynnelser til dette på messen: en pakkealgoritme for effektiv pakking av pulver og AI-basert overvåking for å oppdage kvalitetsfeil i utskriftsprosessen.
Seyed Hosseinis oppdagelse var at AI så langt hovedsakelig har blitt brukt i designprosessen, hvor generativ AI har blitt litt av et «buzzword», men at det er et stort potensial for å introdusere AI i hele verdikjeden. Når det gjelder automatisering, pekte han på behovet for samarbeid for at bransjen skal komme videre. Det er fortsatt mange manuelle steg som krever praktisk arbeid, men samtidig finnes det løsninger som kan komme flere til gode.
Et marked i endring
Webinaret ble avsluttet med noen generelle refleksjoner om fremtiden til AM-industrien. Anders Brask spådde store endringer i hele AM-landskapet ved at det er mange selskaper som tilbyr lignende løsninger og at mange av dem ikke er lønnsomme. Han ser en ny tid med betydelig færre aktører på markedet de neste årene.
Hele webinaret kan sees i etterkant via denne lenken.