3D-printet hus med lav-CO2-betong i København

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 5 januar 2024
Det 75 kvadratmeter store huset rommer felles vaskerom, treningsrom og gjesterom. Foto: Pressebilde

Danske 3DCP Group og eiendomsselskapet AKF har i fellesskap 3D-printet et hus i København med en betong som har 30 prosent lavere karbondioksidutslipp enn vanlig betong.

Det dreier seg om et 72 kvadratmeter stort hus i Kirkebjerg Søpark-området i Brøndby, vest i København. Huset rommer fellesarealer som treningsrom, gjesterom og vaskerom. Den er skrevet ut med en BOD 2-skriver fra danske Cobod og selve utskriften tok fem dager.

Materialet som brukes er utviklet av Cemex og Cobod og består av en blanding av sement med lokal sand og grus. Den har 30 prosent lavere karbondioksidavtrykk enn vanlig betong for 3D-printing, og sammenlignet med vanlig mørtel er fotavtrykket hele 50 prosent lavere.

Først i Skandinavia

AKF skriver i en pressemelding at de som den første profesjonelle byggherren i Skandinavia ønsker å utforske mulighetene for 3D-printing av bygninger, ikke minst med tanke på betongens negative påvirkning på miljøet.

– Vi ser et tydelig potensial i prosjektet og ser det som et steg på veien mot en mer innovativ byggenæring. Med 3D-printing har vi mulighet til å revolusjonere måten vi bygger på, og AKF ønsker derfor å bruke vår kompetanse til å videreutvikle teknologien for hele tiden å redusere ressursforbruket vårt og heve den arkitektoniske kvaliteten på konstruksjonen, sier Vibeke Lorenzen, teknisk direktør i AKF i en uttalelse.

Innbydende tredetaljer

Huset er tegnet av Saga Architects, som står bak flere hus trykt av 3DCP Group, inkludert et bittelite hus i Hobro, Danmark. Ifølge arkitektene forsøkte de i det siste prosjektet i København å skape en innbydende følelse ved å bruke tredetaljer og organiske former.

3DCP Group står også bak det som kan bli Europas største huskonstruksjon, i Holstebro, Danmark, og ble også tildelt AM Impact Award i fjor høst for å ha bygget en førskole i Lviv, Ukraina.

 

Les mer

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Siste nytt

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682