Et forskerteam i Wisconsin har lyktes med å 3D-printe menneskelig hjernevev som både kan vokse og fungere som typisk hjernevev. Dette som kan ha betydning for behandling av sykdommer som Alzheimers og Parkinsons.
– Dette kan være en enormt kraftig modell for å hjelpe oss å forstå hvordan menneskelige hjerneceller og deler av hjernen kommuniserer. Det kan endre måten vi ser på stamcellebiologi, nevrovitenskap og patogenesen til mange nevrologiske og psykiatriske lidelser, sier Su-Chun Zhang, professor i nevrovitenskap og nevrologi ved Waisman Center ved University of Wisconsin-Madison.
I stedet for å printe på tradisjonell måte med lag på lag vertikalt, har forskerne i stedet printet horisontalt. Cellene er plassert ved siden av hverandre som blyanter på en bordplate. Hjernecellene ble også plassert i et mykere bioblekk enn det som ble brukt i tidligere eksperimenter.
– Vevet har fortsatt nok struktur til å holde sammen, men det er mykt nok til å la nervecellene vokse inn i hverandre og begynne å snakke med hverandre, sier Su-Chun Zhang.
– Vevet vårt forblir relativt tynt og dette gjør det enkelt for nevronene å få nok oksygen og nok næring fra vekstmediet, sier forsker Yuanwei Yan.
Det printede hjernevevet kan blant annet brukes til å studere signalisering mellom celler ved Downs syndrom, interaksjoner mellom friskt vev og nærliggende vev som påvirkes ved Alzheimers sykdom, og til å teste ut nye medikamenter.