Forskere har printet fungerende hjernevev

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 8 februar 2024
Yuanwei Yan er forsker ved Zhang-laboratoriet ved UW–Madison, hvor forskere har utviklet nye metoder for å dyrke hjernevev til bruk i studier av sykdommer som Alzheimers og Parkinsons. Foto: Pressebilde/Xueyan Li

Et forskerteam i Wisconsin har lyktes med å 3D-printe menneskelig hjernevev som både kan vokse og fungere som typisk hjernevev. Dette som kan ha betydning for behandling av sykdommer som Alzheimers og Parkinsons.

– Dette kan være en enormt kraftig modell for å hjelpe oss å forstå hvordan menneskelige hjerneceller og deler av hjernen kommuniserer. Det kan endre måten vi ser på stamcellebiologi, nevrovitenskap og patogenesen til mange nevrologiske og psykiatriske lidelser, sier Su-Chun Zhang, professor i nevrovitenskap og nevrologi ved Waisman Center ved University of Wisconsin-Madison.

I stedet for å printe på tradisjonell måte med lag på lag vertikalt, har forskerne i stedet printet horisontalt. Cellene er plassert ved siden av hverandre som blyanter på en bordplate. Hjernecellene ble også plassert i et mykere bioblekk enn det som ble brukt i tidligere eksperimenter.

– Vevet har fortsatt nok struktur til å holde sammen, men det er mykt nok til å la nervecellene vokse inn i hverandre og begynne å snakke med hverandre, sier Su-Chun Zhang.

– Vevet vårt forblir relativt tynt og dette gjør det enkelt for nevronene å få nok oksygen og nok næring fra vekstmediet, sier forsker Yuanwei Yan.

Det printede hjernevevet kan blant annet brukes til å studere signalisering mellom celler ved Downs syndrom, interaksjoner mellom friskt vev og nærliggende vev som påvirkes ved Alzheimers sykdom, og til å teste ut nye medikamenter.

Les mer om denne forskningen på universitetets nettsider.

Les mer

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1

3D-printet glassblokk like robust som betong

Hva om byggematerialer kunne settes sammen og tas fra hverandre like enkelt som LEGO-klosser? Det var utgangspunktet for et forskerteam ved MIT som eksperimenterte med 3D-printet glass – med vellykkede resultater.
MIT-Glass-Masonary-01-press-1024x683

Lovende tester av biokompatibilitet hos 3D-printet metall

VBN Components har gjort de første in vitro testene av biokompatibiliteten til det 3D-printede metallet Vibenite 350. Testene er gjort innenfor rammen av kompetansesenteret AM4Life og resultatene er lovende.
VBN-bio

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683