Forskere har printet fungerende hjernevev

Yuanwei Yan er forsker ved Zhang-laboratoriet ved UW–Madison, hvor forskere har utviklet nye metoder for å dyrke hjernevev til bruk i studier av sykdommer som Alzheimers og Parkinsons. Foto: Pressebilde/Xueyan Li

Et forskerteam i Wisconsin har lyktes med å 3D-printe menneskelig hjernevev som både kan vokse og fungere som typisk hjernevev. Dette som kan ha betydning for behandling av sykdommer som Alzheimers og Parkinsons.

– Dette kan være en enormt kraftig modell for å hjelpe oss å forstå hvordan menneskelige hjerneceller og deler av hjernen kommuniserer. Det kan endre måten vi ser på stamcellebiologi, nevrovitenskap og patogenesen til mange nevrologiske og psykiatriske lidelser, sier Su-Chun Zhang, professor i nevrovitenskap og nevrologi ved Waisman Center ved University of Wisconsin-Madison.

I stedet for å printe på tradisjonell måte med lag på lag vertikalt, har forskerne i stedet printet horisontalt. Cellene er plassert ved siden av hverandre som blyanter på en bordplate. Hjernecellene ble også plassert i et mykere bioblekk enn det som ble brukt i tidligere eksperimenter.

– Vevet har fortsatt nok struktur til å holde sammen, men det er mykt nok til å la nervecellene vokse inn i hverandre og begynne å snakke med hverandre, sier Su-Chun Zhang.

– Vevet vårt forblir relativt tynt og dette gjør det enkelt for nevronene å få nok oksygen og nok næring fra vekstmediet, sier forsker Yuanwei Yan.

Det printede hjernevevet kan blant annet brukes til å studere signalisering mellom celler ved Downs syndrom, interaksjoner mellom friskt vev og nærliggende vev som påvirkes ved Alzheimers sykdom, og til å teste ut nye medikamenter.

Les mer om denne forskningen på universitetets nettsider.

Tags: ,
Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Prototal Industries styrker sin markedsposisjon i UK med strategisk oppkjøp

Prototal Industries, leverandør av additiv produksjon, sprøytestøping, vakuumstøping og aluminiumsverktøy, har kunngjort kjøpet av CA Models Limited, en additiv produksjonsspesialist med base i Stirling, Skottland. Oppkjøpet styrker Prototal Industries’ markedsposisjon i Storbritannia, og legger til  additiv produksjon av metall til konsernets tilbud.

Publisert av: