NASA trenger søkere: Dra til Mars og bo i et 3D-printet habitat!

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 22 februar 2024
Deltakerne i NASAs forrige forsøk. Fra venstre: Nathan Jones, Ross Brockwell, Kelly Haston, og Anca Selariu.

Glem campingturen, du kan bli med NASA på et årelangt opphold på Mars! Nok en gang gjør NASA det (nesten) mulig å tilbringe dagene på Mars, og inviterer søkere til sitt neste simulerte årlange Mars-oppdrag under programmet Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA).

Neida, du får ikke reise til Mars. Dette er øvingsprogrammet og finner sted på jorden, men initiativet et skritt for å forberede menneskehetens første reise til den røde planeten, som er anslått å finne sted på 2030-tallet som en del av NASAs Artemis-program.

Dette er NASAs andre av tre forsøk på å simulere liv på Mars. De fire første frivillige deltakerne gikk inn i det jordbaserte Mars-habitatet ved NASAs Johnson Space Center i Houston, Texas, 25. juni 2023, for å starte et 378-dagers oppdrag. Besetningsmedlemmer er biomedisinsk vitenskapsmann Kelly Haston, luftfartsingeniør Ross Brockwell, akuttmedisinsk lege Nathan Jones og marinemedisinsk mikrobiolog Anca Selariu.

Hvert av de tre programmene består av jordbaserte oppdrag lagd for å simulere leve- og arbeidsforholdene på Mars. De frivillige bor i et 1700 kvadratmeter stort 3D-printet habitat kalt «Mars Dune Alpha» ved NASAs Johnson Space Center. Habitatet er laget av ICONs innovative Vulcan konstruksjonssystem og proprietære «lavacrete» materiale, og er et ideelt eksempel på hvordan fremtidige Mars-hjem kan se ut.

I samarbeid med arkitektfirmaet BIG-Bjarke Ingels Group, som er basert i København, Barcelona, New York og London, utstyrte ICON plassen med private mannskapsrom, et kjøkken og dedikerte områder for medisin, rekreasjon, trening, arbeid og planteaktiviteter, samt et teknisk arbeidsområde og to bad.

Mars Dune Alpha er konstruert for å etterligne de tøffe forholdene på Mars, og introdusere mannskapet til realitetene astronauter vil møte, inkludert knappe ressurser, utstyrsfeil, kommunikasjonsforsinkelser og andre miljøbelastninger. Siden Mars har omtrent en tredjedel av jordens tyngdekraft, vil den dessuten by på unike utfordringer for eventuelle menneskelige oppdrag. For det formål har byrået laget en 1200 kvadratmeter stor «sandkasse»-del fylt med rød sand for å simulere Mars-landskapet og inneholder utstyr som en tredemølle for virtual reality-vandringer. De simulerte utfordringene, som romvandringer, robotoperasjoner og habitatvedlikehold, er alle avgjørende trening for å forberede seg på uforutsette utfordringer med utforskning av dypt rom.

Hvis dette hørtes ut som et fristende ettårig opphold kan vi kanskje dempe forventningene ved å fortelle at søkerne må ha statsborsgerskap i USA eller bo der permanent og være i alderen 30-55 år. Dessuten er nok utvelgelsesprosessen like rigorøs som om du skulle ha søkt på jobben som ekte astronaut.

I filmen under kan du se habitatet bli til.

Les mer

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Wohlers Report: Sterk økning for AM i metall

Den store årlige trendrapporten for additiv produksjon og 3D-printing, Wohlers Report, har landet. Årets rapport viser blant annet at AM i metall økte med 24,4 prosent i løpet av fjoråret.
Wohlers-Report-Graph-2024-V1-1536x1536-1-1024x1024-1

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden