NASA trenger søkere: Dra til Mars og bo i et 3D-printet habitat!

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 22 februar 2024
Deltakerne i NASAs forrige forsøk. Fra venstre: Nathan Jones, Ross Brockwell, Kelly Haston, og Anca Selariu.

Glem campingturen, du kan bli med NASA på et årelangt opphold på Mars! Nok en gang gjør NASA det (nesten) mulig å tilbringe dagene på Mars, og inviterer søkere til sitt neste simulerte årlange Mars-oppdrag under programmet Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA).

Neida, du får ikke reise til Mars. Dette er øvingsprogrammet og finner sted på jorden, men initiativet et skritt for å forberede menneskehetens første reise til den røde planeten, som er anslått å finne sted på 2030-tallet som en del av NASAs Artemis-program.

Dette er NASAs andre av tre forsøk på å simulere liv på Mars. De fire første frivillige deltakerne gikk inn i det jordbaserte Mars-habitatet ved NASAs Johnson Space Center i Houston, Texas, 25. juni 2023, for å starte et 378-dagers oppdrag. Besetningsmedlemmer er biomedisinsk vitenskapsmann Kelly Haston, luftfartsingeniør Ross Brockwell, akuttmedisinsk lege Nathan Jones og marinemedisinsk mikrobiolog Anca Selariu.

Hvert av de tre programmene består av jordbaserte oppdrag lagd for å simulere leve- og arbeidsforholdene på Mars. De frivillige bor i et 1700 kvadratmeter stort 3D-printet habitat kalt «Mars Dune Alpha» ved NASAs Johnson Space Center. Habitatet er laget av ICONs innovative Vulcan konstruksjonssystem og proprietære «lavacrete» materiale, og er et ideelt eksempel på hvordan fremtidige Mars-hjem kan se ut.

I samarbeid med arkitektfirmaet BIG-Bjarke Ingels Group, som er basert i København, Barcelona, New York og London, utstyrte ICON plassen med private mannskapsrom, et kjøkken og dedikerte områder for medisin, rekreasjon, trening, arbeid og planteaktiviteter, samt et teknisk arbeidsområde og to bad.

Mars Dune Alpha er konstruert for å etterligne de tøffe forholdene på Mars, og introdusere mannskapet til realitetene astronauter vil møte, inkludert knappe ressurser, utstyrsfeil, kommunikasjonsforsinkelser og andre miljøbelastninger. Siden Mars har omtrent en tredjedel av jordens tyngdekraft, vil den dessuten by på unike utfordringer for eventuelle menneskelige oppdrag. For det formål har byrået laget en 1200 kvadratmeter stor «sandkasse»-del fylt med rød sand for å simulere Mars-landskapet og inneholder utstyr som en tredemølle for virtual reality-vandringer. De simulerte utfordringene, som romvandringer, robotoperasjoner og habitatvedlikehold, er alle avgjørende trening for å forberede seg på uforutsette utfordringer med utforskning av dypt rom.

Hvis dette hørtes ut som et fristende ettårig opphold kan vi kanskje dempe forventningene ved å fortelle at søkerne må ha statsborsgerskap i USA eller bo der permanent og være i alderen 30-55 år. Dessuten er nok utvelgelsesprosessen like rigorøs som om du skulle ha søkt på jobben som ekte astronaut.

I filmen under kan du se habitatet bli til.

Les mer

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Siste nytt

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

BigRep med flere høytemperaturmaskiner

Tyske BigRep lanserte nylig ikke bare én, men tre nye 3D-skrivere for utskrift i høye temperaturer. Utgivelsen er et resultat av selskapets oppkjøp av HAGE3D, som ble annonsert i fjor høst.
IPSO105_inFormnext2023-1024x683

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch