Protech feirer 30 år med Stratasys

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 27 februar 2024
Evald Ottosson med den første Stratasys-maskinen som Protech solgte i 1994. Foto: Arkiv/Protech

I år er det 30 år siden Protech solgte Nord-Europas første 3D-printer, en FDM-maskin fra Stratasys. Siden den gang har Protech vært en trofast partner i det nordiske markedet.

Protech ble grunnlagt i 1993 av Evald Ottosson og Anders Brask. Ved en tilfeldighet fikk de høre at deres CAD/CAM-leverandør CAMAX skrev programvare for Stratasys, et selskap som utviklet 3D-printere. Det fortalte Evald Ottosson i et intervju med 3dp Norge i forbindelse med at han gikk av for to år siden:

– Vi syntes rett og slett 3D-printing var kult og tok kontakt med byrået for å bli forhandler. Vi var et lite selskap med bare to personer, og de lurte på om vi virkelig kunne selge noe.

Avtalen med Stratasys, signert av S. Scott Crump som grunnla Stratasys og utviklet FDM-teknologien. Den er signert 30. november 1994. Foto: Protech
Enorm interesse på messen

Det ble starten på et (så langt) tre tiår langt samarbeid. Den første maskinen som Protech solgte var en Stratasys modell FDM 1500 som kostet 1,4 millioner SEK. Den ble solgt til Verkstadstekniskt sentrum i Ystad (VTC), som senere ble GTP og en del av Prototal. Den ble kjøpt tilbake flere år senere av Protech og er nå i selskapets kundesenter i Järfälla.

– I 1994 fikk Protech tillit av Stratasys til å bygge opp en sterk partner i Norden. Det har vært en utrolig reise som har resultert i Nordens største leverandør av industrielle 3D-printere med egne Protech-selskaper i alle nordiske land, sier Protechs nåværende administrerende direktør Anders Brask i en uttalelse på selskapets nettsted.

Da Protech deltok på Scanplast i Gøteborg i 1995, var det trolig første gang en 3D-printer ble stilt ut i Norden. Det skapte stor oppstandelse. Blant annet kom en hel delegasjon fra Volvo for å se på dette nye spetaklet av en maskin.

Anders Brask har vært med siden starten og er nå administrerende direktør i Protech Nordic. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Høy service og raske leveranser

Siden den første Stratasys-maskinen ble solgt i 1994, har Protech vært en trofast partner i Norden.

– Vi hadde privilegiet å finne en leverandør som ble størst i verden, vi var litt heldige kan man si. Stratasys har alltid vært forhandlervennlig og støttet oss trofast i arbeidet vårt. Stratasys sine produkter har høy pålitelighet og selskapet holder et høyt servicenivå. Tilgjengeligheten av reservedeler og teknisk støtte har alltid vært høy. Er det en maskin som har stått stille i noen uker, vet hele markedet det. Takket være Stratasys har vi kunnet fokusere på de to faktorene Protech investerer mest i: Høyt servicenivå og raske leveranser av materialer. Noe kundene setter pris på, har Evald Ottosson tidligere fortalt til 3dp Norge.

Anders Brask deler det synet:

– Vi har skapt en uslåelig kompetanse innad i selskapet og vår serviceorganisasjon har et meget godt rykte. Mange av våre kunder kommer tilbake på grunn av vår fantastiske støtteavdeling og responsive personale, men også fordi Stratasys-produktene er utrolig pålitelige.

«Nivået av tillit og ekspertise som vi har bygget sammen med Protech over så mange år gir våre kunder stabilitet og trygghet for deres tidligere og fremtidige investeringer,» sier Andreas Langfeld hos Stratasys. Foto: Pressebilde
Stabilitet og sikkerhet for kundene

Stratasys EMEA-sjef, Andreas Langfeld, sier han er stolt over å ha Protech som en stabil representant i Norden:

– Hos Stratasys er vi glade for å feire 30 år med partnerskap sammen med Protech. I den raskt utviklende og innovative 3D-printindustrien ser vi vårt lange partnerskap som et bevis på hvor mye vi verdsetter partnerskap og menneskene bak vår daglige virksomhet. Nivået av tillit og ekspertise vi har bygget sammen med Protech over så mange år gir våre kunder stabilitet og trygghet for deres tidligere og fremtidige investeringer. Sammen er vi her for å bli, sier Andreas og fortsetter.

– Protech har vært, er og vil fortsette å være en pålitelig fremtidig leverandør og partner til våre kunder. Vi ser frem til i fellesskap å lede og endre vår bransje i en retning der vi ser kundene tilpasse stadig flere av produktene sine til en mer personlig og bærekraftig verden.

Les mer

BMW lar oss se nærmere på Wire Arc Additive Manufacturing

Teknologien som kalles "Wire arc additive manufacturing" er interessant for bilindustrien, og BMW melder at de første kjøretøytestene med deler som er produsert med denne teknikken starter opp neste år.
bmw-waam-cover-kopi

Metode for 3D-printet mat i industriell skala

Det østerrikske oppstartsfirmaet Revo Foods har tidligere produsert 3D-printet mat, inkludert fiskeprodukter. Nå tar selskapet neste steg og presenterer en løsning for industriell produksjon av 3D-printet mat.
Revo-Foods-FFX2-productionmethod-1

GKN Aerospace satser mange millioner

Nå skal man for første gang produsere store flymotorer ved hjelp av additiv produksjon. Det skjer i Sverige, og vil resultere i at motorene både blir lettere og mer effektive og fører til redusert bruk av råvarer under produksjonsprosessen.
GKN-Aerospace-2

Kjøper SLS-teknologi

Det California-baserte 3D-printerselskapet Nexa3D utvider sin portefølje av selektiv lasersintring (SLS) ved å anskaffe XYZprintings SLS-teknologi og distribusjonsnettverk.
PerspectiveView_Img_en-GB_MP230_1

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden